Karting • GK4 Kartseries

Junior Berghmans als vice-kampioen op jacht naar het hoogste treetje in 2021

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 maart 2021 21:05 • Print artikel

MARIEMBOURG – In zijn tweede jaar bij de Masters werd Junior Berghmans vicekampioen in het IAME Benelux-kampioenschap. Inmiddels heeft Berghmans uit Kapellen zijn draai gevonden in deze sterk bezette titelstrijd. Komend weekeinde stapt de toppiloot van DFK dan ook zeer gedreven terug in zijn kart voor de eerste ronde van het seizoen. Hij hoopt dit jaar nog een treetje hoger te eindigen in de eindstand. Tijdens de collectieve test in Mariembourg nam Junior uit handen van Olivier Cebe (organisatie IAME X30 Benelux) de bokaal in ontvangst van de titelstrijd van 2020, dat door de coronamaatregels eerder werd gestopt.

Junior Berghmans vicekampioen met vader en Tim De Feyter DFK

“In mijn eerste seizoen als IAME-rijder was ik derde en nu ben ik vicekampioen geworden. Ik ben wel heel blij dat dat nog gelukt is, want in het midden van het seizoen heb ik een crash gehad op het circuit van Mariembourg. Daardoor heb ik in die race heel weinig punten gescoord”, zegt Junior tijdens tests op hetzelfde circuit, een week voor de eerste ronde van het aanstaande Benelux-kampioenschap daar wordt gehouden.

“Uiteindelijk ben ik dus tweede geworden, met weinig punten achterstand op de kampioen. Maar ik mag heel tevreden zijn als je ziet welke namen er meededen. Ik stond in de eindstand tussen twee oud-wereldkampioenen in de Senior- en Masters- en Shifters-klasse in.”

Voor het aanstaande seizoen heeft Junior, die support krijgt van zijn vader en De Feyter Karting, goede hoop op mooie resultaten. “We zijn volle bak aan het trainen. Het gaat echt heel goed. Natuurlijk is het afwachten. Vanaf de eerste koers kun je zien hoe goed je concurrenten zijn. Ik ga ervan uit dat ze allemaal top zijn.” Daar hoopt hij ook op. “Hoe sterker het veld hoe sterker het mij maakt en hoe meer je ervan geniet als je op het podium rijdt.”

De snelle Vlaming heeft zichzelf een duidelijk doel gesteld. “Natuurlijk ga ik dit jaar uiteraard voor de eindoverwinning in het Benelux-kampioenschap. Ik ga er alles aan proberen te doen om dit jaar toch de vruchten te plukken van wat ik vorig jaar geleerd heb. We zullen wel zien waar het eindigt, maar ik heb er een heel goed gevoel over.”

Junior reed jarenlang enduranceraces in de kart, waar hij ook vele zeges en kampioenschappen binnensleepte. Een kleine vier jaar geleden maakte hij de overstap naar de sprintraces. Eerst deed hij een jaar in de Rotax Max en in 2019 stapte hij over naar IAME. “Vooral het eerste jaar in IAME moest ik me heel hard aanpassen. Vorig jaar ging het al een stuk beter. Ik voel dat het elk seizoen beter en beter gaat. Ik krijg alles meer en meer onder de knie. De sprintraces zelf ook. Elk jaar word ik beter in dit soort races. Je moet weten waar je moet zitten, op welk moment, en wat je niet en wel moet doen. Ik leer elke race nog heel veel bij.”

Junior Berghmans

Junior rijdt dit seizoen het Benelux-kampioenschap en nog één koers in het BEKC-endurancekampiopenschap. “Dat doe ik om de fysiek op peil te houden”, doelt hij op de endurancerace. “Ik heb gemerkt dat als je enduranceraces doet, je qua conditie daarvan een stukje meepakt voor de sprintraces.”

Voorlopig is de focus op de kartsport, waar hij en zijn familie veel plezier aan beleven. Op termijn hoopt Junior ook nog eens aan autosport te kunnen doen, mits het budget dat toelaat, zegt hij. “Autosport is een droom die ik nog niet heb kunnen afvinken. Als er een mogelijk bestaat en er zou budget zijn, dan wil ik dat echt zeker wel proberen!”

Daarvoor zoekt Junior sponsoren. Geďnteresseerden kunnen contact met hem opnemen via Berghmans.junior@gmail.com.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS