Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

Joop Donkervoort doet stapje terug, zoon Denis neemt dagelijkse leiding Donkervoort Automobielen in handen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 januari 2021 03:34

Donkervoort Automobielen, fabrikant van exclusieve sportwagens, kondigt de terugtreding aan van oprichter Joop Donkervoort. De nu 71-jarige Joop Donkervoort richtte het bedrijf op in 1978 en bouwde het bedrijf vanaf dat moment uit tot een wereldberoemd sportwagenmerk. Sinds 1 januari 2021 is de dagelijkse leiding in handen van zijn zoon Denis Donkervoort.

Joop en Denis Donkervoort


“Mijn vader heeft hier z’n leven lang aan gewerkt en in die tijd ongelooflijke en bewonderenswaardige dingen bereikt,” zegt Denis Donkervoort (33), de nieuwe managing director van Donkervoort Automobielen. “Ons Donkervoort team maar ook onze extended family, de bezitters van een Donkervoort, zullen hem altijd dankbaar zijn voor zijn visie, vasthoudendheid en de overtuiging dat onze auto’s in de eerste plaats een emotioneel product zijn.”

“Joops expertise en ervaring gaan gelukkig niet verloren voor Donkervoort, want hij zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in het bedrijf dat hij heeft opgericht. Iedereen die mijn vader kent, weet dat hij niet achter de geraniums zal gaan zitten. Hij blijft zijn expertise met ons delen, maar daarnaast is hij nu ook beschikbaar voor projecten buiten ons bedrijf.”

Donkervoort

Donkervoort Automobielen staat er goed voor, zeker na de introductie in 2020 van de veelgeprezen D8 GTO-JD70, de Bare Naked Carbon Edition en de D8 GTO-JD70 R. Daarnaast heeft Donkervoort zijn gepatenteerde koolstofvezeltechnologie EX-CORE ondergebracht in een op zichzelf staand bedrijf, waardoor Donkervoort Automobielen zich kan concentreren op zijn kernexpertise: het maken van exclusieve lichtgewicht sportwagens die al je zintuigen bespelen.

Joop Donkervoort mag dan 71 zijn, dat weerhoudt hem niet om plannen voor de toekomst te maken; hij is immers nog fit en gezond. Hij is van plan om jonge ondernemers als een mentor te begeleiden, maar zal ook als consultant bijdragen aan design- en ontwikkelingsprojecten. Zowel binnen als buiten Donkervoort Automobielen. Daarbij zal hij zijn expertise blijven delen in de ontwikkeling van nog geheime, geheel nieuwe modellen van Donkervoort, van chassis en ophanging tot de materiaalmix en het design.

Als initiator en drijvende kracht achter het ultrasterke en innovatieve EX-CORE kreeg Joop het al voor elkaar dat deze koolstofvezeltechnologie werd getest door vier Formule 1-teams. Ook in de toekomst zal hij blijven werken aan speciale projecten van EX-CORE.
“Na 43 jaar voelt het voor mij als het juiste moment om terug te treden. Het bedrijf staat er goed voor en het management is in vertrouwde en sterke handen. Dat stelt mij in staat om tijd te besteden aan andere zakelijke mogelijkheden en adviesprojecten,” zegt Joop Donkervoort.

“Door de jaren heen werd ik vaak om advies gevraagd, zowel door beginnende als bestaande bedrijven. Hoewel ik het erg leuk had gevonden om te helpen, had ik er nooit tijd voor, omdat ik uitsluitend op Donkervoort gefocust was. Deze stap geeft me eindelijk de ruimte om dat wel te doen. Ik ben dan ook blij om nu al gevraagd te zijn om in andere projecten te stappen en ik zie uit naar wat er nog meer op mijn pad komt.”

Joop Donkervoort neemt deze stap niet van de ene op de andere dag; het heeft hem dertien jaar gekost om zijn opvolgingsplan te voltooien. Die tijd gebruikte hij om Denis te begeleiden, maar ook in het vinden en trainen van ervaren, deskundige medewerkers voor de cruciale functies binnen het bedrijf. Managing director Denis Donkervoort is weliswaar vanaf 1 januari de eindverantwoordelijke, maar heeft al ruim een decennium de dagelijkse leiding van het bedrijf en is door zijn vader geschoold in elk aspect van de business.

Naast zijn managementervaring en zijn kennis van het overleven van de pieken en dalen in de auto-industrie heeft Joop een unieke expertise op het gebied van lichtgewichtauto’s, bouwen in kleine series en composietconstructies — de zaken die essentieel zijn voor Donkervoort. Die expertise gaat niet verloren voor Donkervoort Automobielen, want Joop Donkervoort treedt toe tot de nieuwe Raad van Advies van het bedrijf. Meer details over deze Raad van Advies volgt binnen enkele maanden.

Donkervoort

“Ik heb altijd een enorme interesse gehad in de techniek, maar toch was dat niet mijn grootste drijfveer,” zegt Joop Donkervoort terugblikkend. “Technologie is een middel om een doel te bereiken. Daarom is het heel belangrijk, maar het blijft een middel om menselijke emoties te creëren — niet andersom. Wat telt is de beleving, het plezier, de ontspanning en bovenal de emotie.”

Sinds Joop Donkervoort het bedrijf in 1978 oprichtte in Tienhoven, zijn er bijna 1.500 Donkervoorts gebouwd, die stuk voor stuk gebouwd zijn volgens deze filosofie. Ze zijn allemaal met de hand gebouwd in nauw overleg met hun eigenaars, waardoor ze allemaal zo gepersonaliseerd zijn dat geen twee Donkervoorts hetzelfde zijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS