Karting • Chrono

Jongste kartbaaneigenaar Rob Lucassen (15) pakt podiumplaats: "Rookie 4 Shift leuke klasse en een goed concept”

Uitgegeven door Bart • 25 augustus 2020 19:27

In de weekenden en in de vakanties brengt Rob Lucassen veel tijd door op de kartbaan in het Groningse Ulrum. De 15-jarige karter uit Boxmeer, 250 km verderop in Brabant, is samen met zijn familie sinds drie jaar eigenaar van de noordelijke kartbaan. Dit seizoen probeert Lucassen dit te combineren met zijn deelname in de Rookie 4 Shift in het 4takt kampioenschap van Chrono Karting. In het openingsweekend in Strijen zat de snelle rijder er direct goed bij getuige zijn tweede, eerste en derde plaats. In het dagklassement goed voor de tweede plaats.

Podium NK Rob Lucassen Kartbaan Ulrum

Het was even geleden dat de voormalig Nederlands en Belgisch kampioen een officiële NK-wedstrijd had gereden. “Ik had anderhalf jaar niet gereden. Vorig jaar hadden we het druk met onze kartbaan in Ulrum. We hebben daar de boel op orde gezet en daar zijn we nog steeds mee bezig. Er komen enkele grote evenementen aan: op 26 september een race over 500 ronden en op 17 oktober de 1000 ronden race. Volgens mij is dat in Nederland nog nooit gedaan. Die 500 ronden race zit overigens al vol, dus dat gaat heel goed.”

De VMBO-T scholier is op de kartbaan een alleskunner. “Ik doe eigenlijk alles wel. Meehelpen achter de bar, werken in de garage, op de baan, uitleg geven aan mensen die komen karten. Met de familie zijn we eigenaar van de baan. Ik denk dat ik een soort tweede chef ben, haha. We hebben de baan nu ruim drie jaar. Ulrum is één van de oudste banen van Nederland. Ieder weekend rijden we op en neer en ook in de vakanties zijn we daar aan het werk. Het is natuurlijk super gaaf om je eigen kartbaan te hebben. Het geeft ook een enorm voordeel met trainen, je kunt bijna altijd trainen. Het is leuk om van je hobby je werk te maken.”

Is het logisch om helemaal aan de andere kant van Nederland een kartbaan te hebben? “Ulrum ligt zo’n 250 km verderop, maar er zijn niet zo veel kartbanen in Nederland. Dus als je er eentje kunt hebben, moet je al heel blij zijn. Als ik op andere banen kom, let ik wel op hoe zij het in de kantine aanpakken. Of hoe zij de kerbstones hebben aangelegd. Wij zijn nog steeds met het aanleggen van de kerbstones bezig. Dat doen we allemaal met de hand. Daar gaat veel tijd inzitten en dat doen we op de zondagavonden. We hebben momenteel 22 Sodi karts met 200 cc en 23 CRG’s van 390 cc. Die moeten natuurlijk ook onderhouden worden. De CRG’s hebben we nog niet zo lang, die komen van Kartcentrum Lelystad en moeten nog klaargemaakt worden.”

In de openingsrace op zondag stond het hele veld op slicks klaar toen een wolkbreuk een behoorlijke wending aan de race gaf. “Ik was zeiknat”, vertelt Lucassen. “Iedereen stond op slicks, het was glibberen en veel rijders gingen van de baan. Ik rij graag in de regen, maar ik had helaas een slechte start. Gestart vanaf de vijfde plaats ging ik als achtste door de eerste bocht heen. Uiteindelijk heb ik me nog teruggevochten naar P2 en daar was ik heel blij mee.”

Ondanks dat Lucassen zo’n 14 kilo te zwaar was, waarmee hij ongeveer 6 tienden van een seconde liet liggen per ronde, won hij heat twee. “De tweede race ging super. Ik had een goede start vanaf P2 en pakte in de eerste bocht de leider in de race. Daarna heb ik de leiding kunnen behouden en door goed te verdedigen heb ik de race gewonnen. Dat was spannend, maar het voelde wel heel lekker", blikte de talentvolle rijder terug op de succesvolle manche. "Ik gaf een beetje toe in topsnelheid, maar daar kon ik niks aan doen. De banden bleven goed en ik heb nog nooit zo lang goed kunnen verdedigen. Ik hield het tot het einde goed vol.“

Rob Lucassen aan de leiding

Door zijn zege mocht Lucassen in de afsluitende derde race vanaf de eerste plaats vertrekken. “Ik was goed weg en lag in de eerste twee ronden aan de leiding. Op dat moment kwam Summer Webb mij aan de binnenkant van bocht 1 voorbij. Daar hield ik de binnenkant niet helemaal goed dicht. Ik zei nog tegen mezelf dat ik die tweede plaats echt wilde verdedigen. Ik wilde de winnaar van zondag, graag achter me houden, maar helaas is dat niet gelukt. Ik hield de binnenkant van bocht 1, maar schakelde niet goed terug, waardoor ik niet goed uit de bocht kwam. maar ik ben ook te zwaar en dan kom je sowieso minder snel de bochten uit. Daardoor kon hij me buitenom in bocht 2 pakken. De rest van de race heb ik in mijn eentje uitgereden op P3.”

Lucassen genoot van het rijden in de eerste 4-takt schakelklasse. “De Rookie 4 Shift is een leuke klasse, een goed concept, iedereen heeft dezelfde kart. De kart mag je niet meenemen en je kunt niks veranderen aan de motoren. Daar wordt goed op gecontroleerd. Het team onderhoudt de kart en dat is allemaal super geregeld. Hier in Strijen hoef je niet veel te schakelen, hooguit drie of vier keer per rondje. Na deze tweede plaats ben ik uiteraard benieuwd wat het jaar gaat brengen. Ik moet niet nog een groeispurt krijgen, want dan ben ik de sjaak. Maar ik wil vooral plezier maken. Stiekem ben ik in mijn achterhoofd wel met het kampioenschap bezig, maar dat zal iedereen in deze klasse doen.”

Wil je ook eens karten op de Kartbaan van Ulrum. Kijk dan HIER voor meer informatie!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS