Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

John Wartique tweede in de Ferrari Finali Mondiali en maakt zich nu op voor de Condroz Rally

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2022 15:10

Alvorens hij de komende dagen weer in een rallyauto kruipt, ter gelegenheid van de Condroz Rally, heeft John Wartique zijn seizoen in de Ferrari Challenge Europe het afgelopen weekend afgesloten op het circuit Enzo e Dino Ferrari Imola, in het kader van de prestigieuze Ferrari Finali Mondiali. Het werd een intens weekend met drie races en een zilveren medaille in de wereldfinale!

Ferrari Finali Mondiali John Wartique circuit Enzo e Dino Ferrari Imola

Heel wat blikken waren dit weekend op Imola gericht, waar de Ferrari Finali Mondiali ook het kader waren van de presentatie van de nieuwe Hypercar van Ferrari: 499P LMH (ZIE VIDEO) die volgend seizoen in de 24 Uur van Le Mans en het FIA WEC zal aantreden. Maar er stond nog heel wat meer op het programma, met de laatste races van de Europese Ferrari-competitie en uiteraard de ‘Final’ met de snelste rijders in een Ferrari 488 Challenge EVO… in de wereld!

John Wartique, die uiteraard nog steeds in de kleuren van D2P Francorchamps Motors Luxembourg reed, startte meteen sterk in Imola, met een eerste en tweede tijd tijdens de vrije trainingen. Jammer genoeg verliep de eerste kwalificatie iets minder voor de hand liggend: “Ik vond gewoonweg geen vrije ronde in het verkeer”, vertelde John na afloop. “Ik bevond me uiteindelijk op plaats vijf, wat maakte dat ik in de eerste race vooral punten wilde scoren waardoor ik mijn tweede plaats in het kampioenschap kon verzekeren. Ik slaagde daar wonderwel in, met een mooie remonte naar de derde plaats op het podium.”

In de tweede race startte Wartique van op de eerste startrij, maar kende al snel een probleem waardoor de wagen vermogen verloor en hij door een andere deelnemer van de baan werd gereden.

De tweede kwalificatiesessie bepaalde ook de startgrid van de finale mondiale! En die finale ving hij aan op plaats drie, om al snel voorbij Doriane Pin te gaan en terug te komen op leider Thomas Neubauer, die uiteindelijk met twee seconden voorsprong won. John Wartique werd zo vicekampioen van de Ferrari Challenge 2022!

Ferrari Finali Mondiali circuit Enzo e Dino Ferrari Imola

“Het is een erg mooie manier om het seizoen af te sluiten, een seizoen waarin we continu vooraan meedraaiden”, aldus John. “Ik nam aan veertien wedstrijden deel en heb elf keer op het podium gestaan, waardoor we ook tweede worden in de Challenge Europe Trofeo Pirelli, met als kers op de taart deze zilveren medaille tijdens de Finali Mondiali! Bravo aan Doriane Pin, die haar titel verdient en aan Thomas Neubauer, die een zeer te duchten tegenstander was. Al die mooie resultaten zullen zeker niet op mijn palmares misstaan. Bedankt aan het hele team D2P voor dit erg geslaagde seizoen.”

John Wartique keert nu naar België terug om in de streek van Hoei deel te nemen aan de Rallye du Condroz, de voorlaatste manche van het Belgian Rally Championship 2022, waar de vicekampioen Ferrari het in een Ford Fiesta R5 Evo 2 van het team SXM zal doen. Het is een heel andere uitdaging dan die van Imola.