Karting • Iame X30 Euro Series

Joey van Splunteren knokt zich terug naar voren, Niels Koolen pakt geweldig podium in X30 Euro Series

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 april 2019 09:20 • Print artikel

MARIEMBOURG – Karter Joey van Splunteren heeft tijdens een lastig weekeinde op het circuit van Mariembourg zijn campagne in de IAME X30 Euro Series toch nog van een goed begin voorzien. De 27-jarige rijder uit Zaandijk vocht zich terug naar voren en werd zodoende vierde in de finale van de Senioren-klasse. Zijn teamgenoot en pupil Niels Koolen deed het nog beter. Hij eindigde in de klasse op de tweede plaats en bewees zo een flinke progressie te hebben doorgemaakt. Koolen stond te glunderen op het podium.

Joey van Splunteren Team Evolution

“Ik heb wat problemen gehad, maar uiteindelijk mag ik niet klagen”, zei Joey, die wat maar graag naast zijn teamgenoot op het podium had willen staan. "Tijdens de trainingen, kwalificatie en heats voorafgaand aan de finale moest de snelle Noord-Hollander het stellen met een setje banden dat duidelijk minder was dan de set die hij voor de finale gebruikte. “Dat is gewoon pech. Dit was toevallig een wat mindere set.”

Het betekende dat hij het hele weekeinde tussen Europese toppers moest knokken voor een plaatsje voorin. Dat ging wonderwel goed. In de heats werd hij achtereenvolgens eerste, derde, derde en tweede. In de prefinale werd hij zesde om de finale uiteindelijk te finishen als vierde. Dat laatste was een sterk staaltje, aangezien Joey bij de start van de baan werd getikt. Daardoor viel hij terug naar de twaalfde plek.

“Ik denk dat ik op de nieuwe set banden wel snel genoeg was om te kunnen winnen, maar ik moest me eerst naar voren worstelen. Dat was erg balen. Maar ja, ik kan er nu toch niks meer aan veranderen.” Zijn teamgenoot Niels was ondertussen voorin weggereden van de groep achter hem en finishte uiteindelijk knap als tweede. Joey: “Hij ging als een raket. Hij is heel erg gemotiveerd en doet alles goed. Op dit niveau op de tweede plaats eindigen is gewoon niet normaal. Iedereen stond voor hem te klappen en te juichen. Dat was gewoon prachtig.”

Niels Koolen podium

Niels Koolen zelf was erg blij met zijn podium en zijn goede race. "Ik on samen met Bradshaw een gat slaan en weglopen. Ik lag tweede en het leek wat saai, maar ik moest de focus houden. Ik ben echt blij met dit podium op dit hoge niveau."

Niels werd de afgelopen jaren gecoacht door Joey. In die tijd heeft hij een flinke ontwikkeling doorgemaakt. “Hij is heel scherp, zo geconcentreerd. Vorig jaar was hem dit nog niet gelukt. Dit jaar wel. Ik ben ook niet verbaasd. Ik weet dat hij dit kan. Maar dan moet hij het wel alsnog doen. En hij deed het, gewoon perfect.”

Voor Joey was de eerste ronde van de Euro Series ietwat teleurstellend. Tegelijkertijd had hij de schade beperkt gehouden. Daar kon hij vrede mee hebben. “Nu proberen de tweede ronde wel te winnen. Dat moet kunnen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS