Karting • Chrono

Joey Hanssen pakt met zijn kartteam alle podiumplaatsen, twee zeges Jesse Smeets

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2021 12:49 • Print artikel

SPA – Na een dubbel programma van het Nederlands kampioenschap karten verliet Joey Hanssen van Hanssen Motorsport zondag met een voldaan gevoel het circuit van Spa. De teameigenaar had zaterdag tijdens de derde ronde van het NK de nummer één en twee afgeleverd in de koningsklasse KZ2. Een dag later was het resultaat zelfs nog beter. Tijdens de vierde ronde bezetten zijn rijders het volledige podium. Jesse Smeets uit Grave deed de beste zaken. Hij won beide NK-rondes en breidde daarmee zijn voorsprong in het NK uit. Jeffrey Fikse en Kevin Stehouwer maakten het succes compleet.

Joey Hanssen

“Het gaat met alle rijders boven verwachting goed. Dat ze allemaal zo goed meedoen, dat had ik niet verwacht”, aldus Joey. “Daar ben ik heel erg tevreden mee. Het kampioenschap binnenhalen, is het eerste doel. Wie het is, maakt me niet uit. Ze hebben allemaal redelijk dezelfde snelheid.”

Na vorig jaar, waarin er door corona maar amper werd geracet, is 2021 voor Joey het eerste volledige seizoen dat hij zijn eigen team runt. Dat is een behoorlijke uitdaging, zo heeft hij ervaren. “Je moet het allemaal goed kunnen overbrengen naar de rijders en dat gaat niet allemaal in één keer. Alles heeft tijd nodig. Dat begrijpen de jongens gelukkig goed.”

Nog niet zo lang geleden pakte Joey in de KZ2-klasse zelf nog de ene na de andere Nederlandse titel. Nu moet hij van de zijlijn toekijken. “Ik vind het zenuwslopender om te kijken dan zelf te racen. Je wil vanaf dag één podiumplaatsen halen. Met trainen kun je wel goede dagen hebben dat de jongens het snelste zijn, maar in de race moeten ze het dan nog afmaken.”

Dat deden ze afgelopen weekeinde op overtuigende wijze, van wie Jesse dus de beste zaken deed. “Dit was een heel goed weekend voor het kampioenschap”, zei Jesse Smeets. “Dat zaterdag was persoonlijk voor mij gezien de moeilijkste dag. Ik kwam een beetje snelheid tekort. In de finale viel gelukkig alles mijn kant op en kon ik een van mijn directe concurrenten inhalen en een gaatje slaan.”

Op zondag in de prefinale deed Jesse het nog eens dunnetjes over. Hij denderde naar een voorsprong van 4,5 seconden op de nummer twee, zijn teamgenoot Jeffrey Fikse. En in de finale was die voorsprong twee seconden. “Dat we met het team zondag een één-twee-drie hebben gescoord, laat wel zien hoe goed we het voor elkaar hebben. We gebruiken elkaars data en kunnen zo verschillende afstellingen testen.”

“Ik ben goed op weg naar wat ik wil: mijn eerste Nederlandse titel in de KZ. Joey heeft zijn zaken echt goed voor elkaar. Dat hebben we dit weekend wel laten zien. De nieuwe CRG-karts zijn super. En de motoren en de begeleiding van Joey zijn ook super. Alles moet kloppen om te winnen, laat staan dat je één, twee en drie wordt. En ook in de KZ Plus-klasse gaat het heel goed; René Kleeven en Niels Koster zijn allebei voorin te vinden.”

Joey Hanssen

Dat Jesse en zijn teamgenoten Jeffrey Fikse en Kevin Stehouwer zo sterk zijn, betekent automatisch dat er ook intern een strijd is. Jesse juichte het alleen maar toe. “Daar worden we allemaal beter van. Met snelle teamgenoten moet je zorgen dat je elke sessie de snelste bent, dat houd je scherp.”

Joey kon ondertussen concluderen dat hij met zijn eigen team direct de goede weg is ingeslagen. “We verhuren ook motoren, ook aan Duitse rijders en die presteren ook goed. Het gaat echt de goede kant op met ons.”

Voorheen had hij een samenwerking met de eigenaar van een ander team. Nu moet Joey alles alleen doen. “Ik had toen een heel goede partner. Dan kon je de taken verdelen. Nu ik de kar alleen moet trekken, merk ik dat het toch wel heel zwaar is. Het is ontzettend veel werk. Ik doe niks anders meer. Maar ik hoop dat ik af en toe nog wel een keer een wedstrijd kan rijden doen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS