Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Job van Uitert besluit topseizoen met eervolle tweede plek: "Laten we in 2023 voor het kampioenschap gaan!"

Uitgegeven door Deni Volkers • 19 oktober 2022 07:45 • Print artikel

Job van Uitert heeft een memorabel seizoen in de European Le Mans Series op even memorabele wijze besloten. De 24-jarige coureur van Panis Racing reed op een nat Autódromo Internacional do Algarve tijdens de ‘4 uur van Portimão’, de slotrace van het jaar, naar een prachtige tweede plaats.

Job van Uitert 4 uur van Portimão 1

Voor Van Uitert en Panis kon het jaar 2022, voorafgaand aan de laatste race, eigenlijk al niet meer stuk. Met vijf top 4-klasseringen, waaronder drie podiumplaatsen, was het seizoen al ruimschoots geslaagd. Toch kregen Van Uitert en diens twee Franse teamgenoten Nicolas Jamin en Julien Canal nog een flinke uitdaging voor hun kiezen: enkel een top 2-notering in het eindklassement, zou het team in de strijd voor een startbewijs bij de prestigieuze 24 uur van Le Mans van volgend jaar brengen.

Met een achterstand van vierentwintig punten op het nagenoeg onverslaanbare Prema Racing, kon de Franse equipe met onder meer Van Uitert in de gelederen ook nog kampioen worden, maar iedereen met een beetje verstand van autoracen wist dat die prestatie vrijwel onmogelijk zou zijn. Volgens de verhoudingen van 2022 bleek het vicekampioenschap het hoogst haalbare en dus wisten Van Uitert, Jamin en Canal waarvoor ze streden.

Na een sterke kwalificatiesessie plaatste Van Uitert de Panis-bolide op een voortreffelijke vierde stek. Startende rijder Canal kreeg te maken met wisselende weersomstandigheden, de endurancerace werd gestart in de miezerende regen en hij moest enkele tegenstanders laten gaan, om de auto liggend op de zesde plaats over te dragen aan Jamin. De jongere van beide Fransen reed vervolgens naar een derde plek, waarvandaan Van Uitert het stuur mocht overnemen.

Bij het wegrijden wist Van Uitert dat Panis de tegenstanders van United Autosports, het team dat trachtte om de Nederlander en diens collega’s van de tweede plaats in het eindklassement te verdringen, zojuist een rappe pitstop had gemaakt. Waar de United-rijder in listige omstandigheden vervolgens van de baan geraakte, wist Van Uitert zijn hoofd echter koel te houden. Een ijzersterke dubbelstint bracht de inwoner van Dongen naar een prachtige tweede plaats, om zo voor de vierde keer dit jaar een podiumbokaal te scoren.

Job van Uitert 4 uur van Portimão 2

“Dit was een ontzettend lastige race!”, laat Van Uitert vanuit Portimão optekenen. “Deze tweede plaats is een geweldig einde van een topseizoen. We hebben in tweederde van alle races het podium gehaald en zijn dit jaar nooit buiten de top-4 gefinisht. Normaliter zouden zulke prestaties voldoende zijn voor de kampioenschapstitel, maar op Prema stond dit jaar absoluut geen maat. Ik wil hen feliciteren met het binnenhalen van de titel.”

“Op het moment dat ik het stuur overnam van Nico, lagen we virtueel derde in het kampioenschap omdat United voor ons reed. Met het oog op de 24 uur van Le Mans – een wedstrijd in het wereldkampioenschap, een competitie waaraan wij niet deelnemen maar via een uitzonderingsregel wel voor uitgenodigd kunnen worden – een listige situatie. Ik moest op één of andere manier voorbij United zien te geraken.”

“Omdat de ELMS geen gebruik maakt van intermediates, moest ik mijn stints op droogweerbanden rijden. Met een natte baan is dat behoorlijk moeilijk! Ik moest finishen en dat bovendien ook nog op een positie doen, die afdoende zou zijn voor een tweede plek in het eindklassement. Na de uitvalbeurt van United is het ons gelukt om de wagen op de baan te houden en die tweede plek veilig te stellen. Ik ben ontzettend tevreden met mijn eigen prestatie, die van mijn teamgenoten, onze monteurs en de rest van het team.”

“Toen bleek dat onze tweede plek was veiliggesteld heb ik geen moment overwogen om het rustiger aan te doen. De naderende bolide van het Cool-team had me mogen passeren, dat had niets veranderd aan ons eindresultaat voor wat betreft het klassement. Toch wilde ik het seizoen met een goed gevecht afsluiten en aangezien ik de aanstormende tegenstanders achter me wist te houden, is dat goed gelukt. Ik heb nu al zin in het volgende jaar, laten we in 2023 voor het kampioenschap gaan!”, besluit Van Uitert strijdlustig.

Job van Uitert 4 uur van Portimão 3

Het European Le Mans Series-seizoen zit erop en dus komt het autosportjaar 2022 voor Job van Uitert ten einde. Hoe het programma van de talentvolle twintiger er volgend jaar uitziet is nu nog niet bekend, maar wordt te zijner tijd uiteraard bekendgemaakt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS