Autosport NL • Autosport NL Diversen

Job Bult (15) maakt eerste meters in raceauto’s op Circuit Zandvoort: "Heel gaaf om op een F1-circuit te rijden"

Uitgegeven door Peter Vader • 23 november 2020 17:20 • Print artikel

ZANDVOORT – Je zou denken dat hij met zijn vijftien jaar nog te jong is voor rijden in een auto, maar Job Bult raasde zaterdag zowel in een Mazda MX-5 als in een Ford Fiësta tussen Porsches en BMW’s over het circuit van Zandvoort. Tijdens de trainingsdagen van V Max Racing in samenwerking met RaceXpress kon de talentvolle coureur uit Oldenzaal, die jarenlange ervaring heeft als karter, kennismaken met de autosport. En die kennismaking was een aangename...

Job Bult en familie Mazda MX5 Cup op Circuit Zandvoort

“Het was echt leuk”, was de min of meer logische reactie van Job die zijn jongere broertjes Nout en Mart jaloers liet toekijken. Met een instructeur naast hem, reed hij zijn eerste rondjes over het circuit. “Het gaat snel, je zit laag bij de grond. Het geeft beetje hetzelfde gevoel als het karten", zei Job nadat hij zelf achter het stuur had mogen rijden. "De Ford Fiësta en de Mazda MX-5 zijn wel behoorlijk verschillend. Bij de MX5 rijd je in een open auto, hij ging wel snel. Die Ford is wat stugger, rijdt wat moeilijker.”

Welke auto van de twee hij het leukste vond om in te rijden? “De MX-5”, antwoordde hij resoluut. “Die auto ging voor mijn gevoel sneller.” Maar hij had van beide auto’s genoten. “De bochten nemen was echt wel anders dan in een kart. Het gaat anders, de bochten zijn ook veel groter.” Hij moest in het begin dan ook even wennen. “Maar dat duurde niet lang. Het was een kwestie van even aanvoelen hoe de auto rijdt.”

De trainingsdag in Zandvoort was op een heus Formule 1-circuit. Job vond dat besef bijzonder. “Heel gaaf om op een F1-circuit te rijden. Het is ook een leuk idee om te hebben gereden op een circuit waar ook de F1 gaat rijden. Zeker met die kombochten (schuine bochten, red.). Het is heel apart dat je zo schuin gaat. Het is spectaculair. Je krijgt een heel raar gevoel als je in zo’n bocht rijdt.”

Job Bult in actie Mazda MX5 Cup op Circuit Zandvoort

Nu hij zijn eerste ervaring in een raceauto heeft gehad, concludeerde Job dat karten en autosport niet echt te vergelijken zijn, ook al gebeurt beide met een motor en op vier wielen. “De circuits zijn heel anders. Maar allebei vind ik erg leuk om te doen.” Uiteindelijk hoopt hij de overstap te maken naar de autosport. “Maar welke richting ik op wil, weet ik nog niet. Endurance racen zou wel kunnen ja. Ik heb nog geen voorkeur.”

Jobs vader Peter, die een eigen buitenkartbaan heeft in Oldenzaal, had trots toegekeken hoe zijn zoon tussen allerlei raceauto’s zijn mannetje stond. “Het was echt top. We hadden een uitnodiging gekregen en die hebben we met beide handen aangegrepen. Thuis hadden we al met een auto bij ons op de baan gereden, maar op het circuit van Zandvoort hadden we nog niet gereden. Dit was een uitgelezen kans om het te doen. Het was een gaaf evenement, leuk georganiseerd.”

Hoewel Job tijdens kartwedstrijden al jarenlang bewijst over een uitstekende voertuigbeheersing te beschikken, was Peter toch zenuwachtig. “Vertrouwen in Job heb ik wel, maar er kan voor of achter hem iets gebeuren, of bij het inhalen. Maar goed, hij heeft het super gedaan. De instructeur was supertevreden over hem, hoe hij het oppakte. Dus ik ben ook supertevreden!”

Job bedankt de volgende mensen en bedrijven voor hun inzet:
- Harrold Gunnink airbrush Lijnden
- Tom Koop koopgrasmaaiers
- Bastian Nijhuis De monnik Dranken
- Edwin van Sambeek STOER bracelets
- Bas kamp Huka bv
- Rutger Hulshof Hulshof olie
- Rober Nieuwkamp Fabri sport
- Jasper Moekotte Letterpret
- Arjan Schepers schepers installatie
- Kevin ten Elzen Ten Elzen spuitwerken
- Bob Klein Buursink forch Nederland
- Richard Hergink RTT Racing
- Hulshof/Netto Tank
- Tegelzetbedrijf Dorrestijn

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS