Karting • Chrono

Jenson de Leeuw prolongeert titel en trakteert publiek op spectaculaire donuts: "Ik ben enorm blij!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 november 2023 03:54

EINDHOVEN – Met een klinkende dagoverwinning prolongeerde karttopper Jenson de Leeuw zondag de Nederlandse titel in de ID Engines Shifter-klasse. In zijn ereronde draaide Jenson een flink aantal spectaculaire donuts! Het betekende een afscheid in stijl. De zeventienjarige coureur uit Zeewolde stopt als actief karter en hoopt komend jaar een volledige seizoen te racen in de autosport.

podium Jenson de Leeuw

“Ik ben enorm blij. Vorig jaar was het iets minder close, dit jaar kwam het aan op de laatste wedstrijd”, zei Jenson kort nadat hij voor de laatste keer in competitieverband uit de kart was gestapt. “Het was best moeilijk. Ik moest voor Sem Knopjes eindigen om het kampioenschap binnen te halen. Dat was lastig, maar het is dus wel gelukt.”

Jenson, vernoemd naar oud-Formule 1-coureur Jenson Button, bekende dat hij vlak voor de laatste wedstrijd van zijn kartcarrière heel zenuwachtig was geweest. “Maar toen het vizier van mijn helm dicht ging en we het parc fermé uitreden, waren de meeste zenuwen wel weg. Toen was het lekker rijden en ging het erom een zo goed mogelijk resultaat binnen te halen.”

Dat was tot dan toe uitstekend gegaan. Jenson had de kwalificatie en de eerste en tweede race al gewonnen. “Tijdens de derde race verliep de start wat minder. In de eerste paar rondjes had ik nog niet de juiste temperatuur in mijn banden. Ik was weliswaar op poleposition gestart, maar na de eerste ronde lag ik tweede en na de tweede ronde lag ik derde.”

“Ik dacht: eerst zorgen dat de banden goed op temperatuur zijn en dan zorgen dat ik verder kom. Dat heb ik gedaan en dat is gelukt. Ik hoefde niet per se te winnen, ik moest alleen voor Sem eindigen. Hij heeft vandaag (zondag, red.) constant achter me gereden.”

En dus was de tweede titel in de ID Shifter op rij een feit voor de snelle Flevolander. Of hij kon zeggen welke van de twee de mooiste was? “Elk jaar is een avontuur op zich. Vorig seizoen heb ik een heel mooi seizoen gehad met heel veel overwinningen, maar het was ook erg mooi om dit seizoen zo close als winnaar af te sluiten. Dus ik weet het niet.”

Uiteindelijk deed het er niet toe welke de mooiste is. Als hij maar kampioen werd. Nu dat weer gelukt is, kan de coureur van topteam Kart Academy met een voldaan gevoel en vol enthousiasme vooruit gaan kijken naar het volgende hoofdstuk in zijn carrière als coureur.

Dat wordt deelname aan de Ford Fiesta Sprint Cup, waarin De Leeuw al in zijn debuutjaar een mooie overwinning greep op het TT-circuit van Assen. Jenson: “Ik heb dit seizoen al vier wedstrijden in dat kampioenschap kunnen rijden en heb een mooie band opgebouwd met MV Motorsport. Daarom heb ik gekozen erin verder te gaan. Het is enorm close tijdens de wedstrijden en autoracen is de droom van ieder jongetje. Alles eromheen is ook mooi, met de grote circuits en de grote volle tribunes.”

Hij vervolgde: “We zijn nu bezig het budget rond te krijgen. Sponsoren zijn dus van harte welkom. En mocht dat niet lukken, dan ga ik me volledig focussen op het coachen van rijders. Ik ben dan gewoon inhuurbaar voor meerdere teams en rijders als losse coach. Wat het ook wordt, het karten is sowieso klaar. Dit was mijn negende jaar. Het is nu wel mooi geweest!”

Jenson stopt dan wel als wedstrijdkarter, maar samen met zijn vader zal hij vanaf 2024 bij de NK's 4-takt een kartteam runnen.

Jenson bedankt Kart Academy voor de afgelopen jaren, ID Engines voor hun inzet, zijn ouders, Toine Boessen, John Hogenstijn, Sjoerd Romkema en de sponsoren.

Jenson de Leeuw wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Food 4friends
A27 Expo Tapijt
Holland Reklame en Standbouw
De Weerdt Tentenverhuur
Deko Sign
Pascal Fysio
AV Bouwkunde
Dome Simulators
Mitra Zeewolde
Toine Works
Rijvaardigheidscentrum Lelystad
Media Supply
De Leeuw Event Support
Wine 4friends
Hessel en Aletta
Tapas het Oosten Zeewolde
Café Friends
Dutch Carpet Events
Ome Wim
GLOW Beautybar Zeewolde
Alra Jachtramen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS