Karting • Rotax Euro

Jens van der Heijden bewijst zijn raceskills op overtuigende wijze in DEKM: twee polepositions en racewinst

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 augustus 2021 08:30 • Print artikel

GENK – Dat Jens van der Heijden zich inmiddels thuis voelt op een elektrische kart bewees hij afgelopen weekeinde op overtuigende wijze tijdens de derde ronde van het DEKM. De vijftienjarige coureur uit Schaijk snelde op het circuit van Genk naar twee polepositions en de overwinning in de eerste finale. In de tweede finale pakte hij ook een podiumplaats.

DEKM Jens van der Heijden wint in Genk

“Ja, nu gaat het wel lekker”, zei een verheugde Jens. “We hadden hiervoor in Mülsen een minder goed weekend gehad in het DEKM. Ik had daar veel foutjes en verkeerde keuzes gemaakt. Dat moest beter en dat is dit weekend gelukt.”

Normaal gesproken racet Jens in een ‘normale’ kart met verbrandingsmotor, maar na drie races op een veel zwaardere elektrische kart, kan hij zeggen dat hij het racen in deze variant inmiddels onder de knie heeft.

“Het is een stuk makkelijker geworden. Het gaat allemaal veel sneller. Tijdens de eerste ronde in Wackersdorf duurde het langer om op gang te komen. In Mülsen ging dat al beter en in Genk was het goed.”

Door zijn fraaie resultaten op de racepiste in Belgisch Limburg is Jens van de zesde plaats in het kampioenschap geklommen naar de derde plaats. Met nog één ronde in het kampioenschap te gaan, in september opnieuw in Mülsen, is een podiumplaats in het eindklassement dus alleszins realistisch.

Zijn optreden in Genk liet in ieder geval zien dat hij, mede dankzij de inspanningen van zijn monteur Bart Kienhuis, bij de beste drie hoort. “We begonnen zaterdag al goed in de vrije training. Ik had de eerste tijd. Dat lukte ook in de kwalificatie. In de prefinale op zaterdag had ik een goede start”, zei Jens die door zijn snelste tijd in de kwalificatie in de prefinale van poleposition mocht starten.

“Ik liet helaas een keer de deur openstaan en ging iemand me voorbij. De jongen die me net had ingehaald en ik reden daarna precies dezelfde rondetijden, dus ik kon niet dichterbij komen. Daardoor finishte ik als tweede.”

Dus moest hij in de finale op de tweede plek starten. “De start ging goed. Ik had de leider meteen bij de start ingehaald en daarna een rondje achter me gehouden.” Daar ontvouwde zich eenzelfde scenario als in de prefinale. “Dezelfde rijder kwam me voorbij. Toen reden we weer dezelfde rondetijden en kon ik niet dichterbij komen.”

Tactisch slim rijden bood soelaas. “In de laatste ronde gebruikte ik de boostknop (die hem tijdelijk extra energie en dus snelheid geeft, red.) op een andere plek dan normaal. Zo kwam ik dichterbij en kon ik de kart erlangs steken. Toen kwamen er nog twee bochten en een recht stuk. Op dat moment kon ik de boostknop niet gebruiken, maar hij wel. Hij kwam heel dichtbij.”

Wat heet. Op de finish was het verschil tussen de twee kemphanen een minieme zeven duizendsten van een seconde. Jens: “Ik zag net een klein stukje verschil tussen mijn voorbumper en zijn voorbumper, dus ik dacht wel dat ik gewonnen had.”

Op zondag had Jens opnieuw een kwalificatie, prefinale en finale. Ook nu claimde de rijder van Kombi Kart in de kwalificatie de poleposition. Ook nu was het verschil met de rijder die hij in de finale met een minimale marge had geklopt miniem. “Ik was 8 duizendsten sneller.”

Voor de prefinale regende het een beetje. Jens: “De baan was nog steeds best droog, maar de lijn waar ik stond, was wel een beetje vochtig. Daardoor kwam ik slecht van mijn plek en viel bij de start terug van één naar vier. Ik ben daarna teruggereden naar twee, maar helaas kreeg ik vijf seconden straftijd (duwen met plaatswinst) en werd daardoor als negende geklasseerd.”

Dat akkefietje zorgde ervoor dat hij in de finale van de negende plek moest starten. Bovendien regende het voor de finale kort. “Maar de baan was snel opgedroogd. Er had het hele weekend nog niet zoveel grip gelegen, dus dat was wel fijn. Toen we begonnen was de baan alweer helemaal droog. Ik had een goede start. Helaas werd ik geblokt en kon ik niet verder komen, dus bleef ik negende.”

Jens van der Heijden podium

Verderop in de race slaagde hij er wel in plaatsen goed te maken. “In de laatste ronde reed ik zesde. Toen haalde ik nog iemand in en lag ik vijfde. In de laatste drie bochten zaten de nummer en drie en vier met elkaar te battelen en reden elkaar daarbij bijna van de baan. Toen kon ik ze nog inhalen en werd ik toch nog derde.”

Een waardige afsluiter van een enerverend weekeinde. Inmiddels heeft Jens zijn draai gevonden op de elektronische kart. “Daarom maakt het niet zoveel meer uit in wat voor kart ik rijd. Ik vind het jammer dat het DEKM bestaat uit maar vier weekeindes, want het veld komt steeds dichter bij elkaar. Gelukkig hebben we nog een race te gaan.”

Jens van der Heijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Circuitpark Berghem, Kombikart Racing Parts en Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling / Archifit.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS