Karting • Chrono

Jelle Louwsma op hoogste trede van het podium bij NK karten in Venray: "Ik sta er goed voor"

Uitgegeven door Bart • 21 juli 2021 11:25 • Print artikel

Venray – Jelle Louwsma uit Nijland heeft dit weekend uitstekende zaken gedaan tijdens het NK 4-takt van Chrono Karting. Op de kartbaan van Raceway Venray werd zaterdag de uitgestelde finale van de eerste NK-wedstrijd verreden. Daarin eindigde de karter van het PdB Altios Rocky Team na een knappe inhaalrace als tweede. Op zondag won hij het dagklassement van de Parolin Rocky-klasse door één tweede plaats en twee overwinningen.

Jelle Louwsma

De finale van de race in Strijen kon drie weken geleden door hevige regenval niet doorgaan. Voor Jelle was dat enigszins goed nieuws, omdat hij in de laatste heat in leidende positie werd aangetikt en spectaculair over de kop ging. Daardoor moest de karter uit Nijland zaterdag als 16e aan de uitgestelde finale beginnen.

“Je moet bij de start goed opletten met zo veel karts voor je”, vertelt de goedlachse Jelle. “Je probeert bij de start altijd een gaatje te zoeken om te kijken of je een paar plekjes kunt winnen. Ik was de hele dag al snel en samen met mijn teamgenoot Juste Mulder was ik de snelste op de baan. Dan moet je op zoek naar goede momenten om in te halen en dat kan hier in Venray goed. Bijvoorbeeld in de eerste bocht na start-finish, bij de chicane achter op het circuit, bij het inkomen van het stadion en voor de kombocht.”

Een dag later stond de reguliere race in Venray op het programma met een warm-up, de kwalificatie en drie races. “Het ging heel goed, ik ben eerste geworden. Ik had me als snelste gekwalificeerd, net voor Valentijn Koebrugge, ook een teamgenoot van me. Dat pakte goed uit bij de start. Ik lag lang aan de leiding, maar maakte een klein foutje. Als teamgenoten doen we geen risicovolle inhaalacties op elkaar, maar door dat foutje had Valentijn meer snelheid en kwam hij me voorbij. Daardoor ben ik als tweede geëindigd.”

Jelle Louwsma

“Bij de tweede race moest ik als tweede starten, maar had ik direct na de start de koppositie weer in handen. Daarna ben ik weggereden van de rest van het veld. In de slotfase van die race was er een code slow, kwam het hele veld weer bij elkaar en zijn we zo over de finish gereden. Toch mooi een overwinning voor mij.”

De derde race won Jelle door van start tot finish aan de leiding te rijden. “De derde race ging ook heel goed. Aan het einde van het eerste rondje keek ik om en had ik ineens een groot gat. Achter me was een crash in de laatste bocht voor start-finish. Gelukkig zat ik ervoor en had ik daar geen last van.”

Door de resultaten van dit weekend staat Jelle er goed voor in het Nederlands kampioenschap. Er zijn dit jaar nog vier raceweekenden te gaan. “Natuurlijk wil ik heel graag Nederlands kampioen worden. Dat zou echt heel mooi zijn. Ik sta er nu goed voor. We gaan het zien hoe de volgende race in Assen gaat verlopen.”

Jelle Louwsma wordt in zijn race-activiteiten ondersteund doorr zijn sponsoren FAB Riool- en Wegenbeheer, Re-Power, LouwSon Energy, Bouwservice Van der Wal en MecLube.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS