Karting • Chrono

Jeffrey Fikse racet met nieuwe LGK Racing kart naar de zege: "Er komen meer teams rijden in de KZ2'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2022 00:15 • Print artikel

SPA – Hij moest er hard voor knokken, maar in snikhete omstandigheden slaagde Jeffrey Fikse er zondag in toch de overwinning in de koningsklasse te pakken. Dat deed hij tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap voor 125 cc schakelkarts (KZ2). Dat hij erin slaagde behalve de finale ook de voorafgaande prefinale te winnen, betekende dat Jeffrey, uitkomend voor VRL Motorsport op zijn nieuwe LGK Racing kart uitstekende zaken deed in de strijd voor het NK.

Jeffrey Fikse

“Ik heb veel getraind. Het motortunen is veel beter geweest. Ik ben er blij mee”, blikte Jeffrey licht opgelucht terug op zijn weekeinde. Want oh, wat had hij er in de finale voor moeten knokken. “Coen had ook een flink tempo. Hij was uitgevallen in de prefinale en had daarom nieuwere banden. We kwamen in de laatste ronde tegen elkaar aan. Anders was ik wel als eerste over de finish gekomen.”

Want Jeffrey, die de hele race knap aan kop had gereden, werd in die laatste ronde nog voorbijgestreefd door zijn grootste concurrent van het weekeinde. Na die race kreeg die echter een straf en was de overwinning alsnog voor Jeffrey.

Jeffrey had van de gevechten genoten. “Het niveau is hoog dit jaar. Er komen meer teams rijden in de KZ2. Dat merk je wel. Dit is mijn tweede volledige seizoen. In het coronajaar ben ik gedebuteerd, dus nu wil ik kampioen worden.”

Zijn resultaten bewezen dat hij één van de topkandidaten is voor de mooiste karttitel van Nederland. Vrijdag tijdens de eerste vrije trainingen op de Belgische piste liet Jeffrey al zien dat hij een rijder was om in de gaten te houden. “We hebben het hele weekend niks afgesteld. De LGK kart lag meteen top op de baan. In de kwalificatie kwam ik vijf honderdsten van een seconde tekort voor de poleposition. De prefinale heb ik daarna vanaf P2 gewonnen en toen reed ik drie seconden weg. En de tweede race heb ik dus ook gewonnen.”

Jeffrey Fikse

Kassa voor wat betreft kampioenschapspunten. En dat op het technisch lastige circuit van Spa. Al vond Jeffrey die moeilijkheid ook wel weer meevallen. “Ik weet niet of het de moeilijkste baan is. Berghem is qua baan misschien wel makkelijker, maar heel veel rijders die aan het NK meedoen, trainen daar het meest.”

Hoe dan ook, Jeffrey laat niets aan het toeval over. Behalve in de kart traint hij ook fanatiek buiten de kart. Zo kan hij elk raceweekeinde topfit aan de start te verschijnen. “Ik zit vijf keer in de week in de sportschool om fit te blijven. Ik doe veel cardio. Daardoor had ik er dit weekend geen last van dat het zwaar was of zo.”

Behalve het NK rijdt de snelle Gelderlander dit seizoen ook DKM-kampioenschap. Verder reed hij ook al één WSK-wedstrijd, het hoogste niveau voor KZ-rijders. “En misschien dat we dit jaar ook een keer een FIA EK in Italië gaan rijden. Dat moeten we nog bekijken.”

Jeffreys motortuner Berry van Mourik hoorde het allemaal goedkeurend aan. Hij was trots op wat Jeffrey gepresteerd had. Mede dankzij zijn inspanningen. “We hebben in het verleden veel getest, veel opgebouwd en dat werpt nu zijn vruchten af”, zei Berry. “In de finale was het wel even nagelbijten. Coen Doorn had betere banden, maar Jeffrey heeft het toch gered en dat is wat telt.”

Jeffrey Fikse wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Stam Caravans en Use It Car Products uit Epe.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS