Karting • Karting Diversen

Jarvy Bachmatiuk stapt in onbekende kart en dendert linea recta naar het podium in Genk: "Nooit gedacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 november 2021 21:03 • Print artikel

GENK – Dat Jarvy Bachmatiuk afgelopen weekeinde in Genk zou meedoen aan de laatste ronde van de GK4 Kart Series, wist hij woensdag pas. Drie dagen later stond de veertienjarige karter uit Linne op het podium van de IAME Junioren nationaal-klasse. Tot zijn eigen verbazing was hij in de finale met een geleende kart naar de derde plaats gesneld.

Jarvy Bachmatiuk

“Ik had nooit gedacht dat ik het podium zou halen”, zei Jarvy direct na de finale, waarin hij op fraaie wijze een podiumplaats had geclaimd. “In het begin liepen mijn concurrenten een beetje uit, maar in de laatste bocht zette ik mijn kart er mooi tussen, heb ik de rijders achter me opgevangen en ben ik als derde gefinisht. Die actie ging gewoon op instinct. Het was de enige kans, dus ik ging ervoor.”

En dan te bedenken dat de snelle Limburger die prestatie neerzette in een geleende kart van Dreke Janssen. Een kart dus, die hij voor het weekeinde nog niet kende. “We werden woensdag gebeld door een zakenrelatie: wil je van het weekend een keer meerijden en IAME proberen? Vrijdagmorgen ben ik erin gesprongen. De kart stond hier gewoon klaar. Omdat we dit seizoen zo weinig hebben gereden en we nog graag een wedstrijd wilden rijden, hebben we ja gezegd.”

Want voor Jarvy was het pas zijn tweede race van dit seizoen. Eerder reed hij één wedstrijd in de Rotax Max in mei tijdens het BMC-kampioenschap in Mariembourg. Wedstrijdritme had hij dus niet echt. Toch was hij vrijdag in de trainingen direct snel. “Ik had de kart snel onder de knie, had snel in de gaten hoe alles werkte. Zaterdagmorgen was het mijn eerste keer op Apex-banden. Ik heb veel geleerd en daar gaat het om.”

Jarvy kart sinds een paar jaar op niveau. Daarvoor had hij het al eens geprobeerd toen hij nog maar zeven jaar was. “Ik vond de snelheid en het close racing heel leuk.” Maar in eerste instantie ging hij toch liever voetballen. “Ik vond dat toen gewoon leuker. Daarna ben ik weer begonnen met karten, hier op de huurkartbaan. Toen ik elf was, was ik hier bij de jeugdopleiding in Genk en mijn stiefvader nam me een keer mee hiernaartoe. Ik vond het zo leuk dat we toen weer een kart hebben aangeschaft. Toen zijn we weer begonnen.”

Jarvy Bachmatiuk

Dat hij überhaupt ooit begon heeft alles te maken met zijn vader en zijn stiefvader, allebei racefanaten. “Zij hebben vroeger ook gekart. En ik speelde vroeger altijd in een Formule Renault-auto. Die hadden we thuis staan. Mijn stiefvader had toen nog een eigen team, Stroek Motorsport.”

Met het voetballen is het nu helemaal afgelopen voor Jarvy. Karten bleek voor hem uiteindelijk toch het leukst om te doen. Volgend jaar gaat hij meer wedstrijden rijden in de IAME Junioren-klasse. “Welke kampioenschappen we gaan rijden, weet ik nog niet, maar ik weet al wel dat ik er nu al heel veel zin in heb!”

Jarvy bedankt zijn vader, zijn stiefvader, zijn moeder en zusje en DFK Racing en familie Janssen.

Jarvy Bachmatiuk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Hansen Dranken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS