Karting • Belgisch Kampioenschap

Jarne Geussens toont belofte met klinkende dagzege in BMC: vicekampioen van België! "Geweldig om het seizoen zo af te sluiten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2019 14:50 • Print artikel

GENK – Met een perfecte score zorgde Jarne Geussens uit het topteam van Ingo Schepers zondag voor een fraai slot van het BMC-kampioenschap. De vijftienjarige karter uit Opglabbeek denderde in de Rotax Max DD2-klasse naar de poleposition om vervolgens zowel de prefinale als de finale te winnen. Daardoor werd hij knap vicekampioen van België.

Jarne Geussens podium met Team Schepers

Alsof hij nog even wilde benadrukken dat Jarne Geussens dit seizoen ook bij de top hoort, toonde de talentvolle Limburger zich zondag een veelvraat op de piste in Genk. Het was zijn eerste dagoverwinning na al twee keer eerder dit seizoen tweede in het dagklassement te zijn geworden in de Rotax Max DD2-klasse. “Ik had het niet verwacht”, zei een dolblije Jarne. “Al was ik al een paar keer dicht bij een overwinning. Geweldig om het seizoen zo af te sluiten.”

Dat de razendsnelle Belg zou domineren op het Genkse circuit was aan het begin van het weekeinde nog niet evident. Tijdens de trainingen had hij nog niet de juiste snelheid te pakken. “We hadden andere banden liggen dan die iedereen in de kwalificatie moest gebruiken. Die banden bleken minder snel en daardoor ging het niet zo goed. Gelukkig was ik in de kwalificatie wel snel.”

Omdat hij poleposition had gepakt, hoopte Jarne tijdens de prefinale op een plaats bij de eerste drie. Dat bleek weldra wat al te voorzichtig. “Ik denk nooit dat ik wel even ga winnen”, legde hij uit. “Al hoop ik dat natuurlijk wel. Er kan tijdens een race altijd iets fout gaan. Maar tijdens de prefinale ging alles goed. Ik heb niet hoeven verdedigen; de nummer twee reed op ongeveer een seconde achter me.”

Tijdens de finale ging het voor Jarne zelfs nog iets beter. Hij pakte kopstart en sloeg daarna een gat op de nummer twee dat nog iets groter was dan in de prefinale. “Daarna ben ik weggebleven en heb zo weer de overwinning kunnen pakken.” Uiteindelijk bleek dat helaas net niet genoeg voor de titel. “Het kampioenschap zat er dit seizoen wel in, maar jammer genoeg ben ik tijdens de vorige ronde in Berghem een race uitgevallen.”

Een deel van de verklaring dat hij dit seizoen zo snel is, zocht Jarne in zijn nieuwe chassis. Hij stapte voor dit seizoen van een OTK-frame over op een exemplaar van Kart Republic. “Een kart van Kart Republic is makkelijker om af stellen”, verklaarde hij. “Het is een veel rustiger chassis ook. Het rijdt heel anders dan een OTK.”

Jarne Geussens podium met team Schepers

Nu het BMC-kampioenschap erop zit, kan hij voorzichtig al gaan denken aan 2020. Dan hoopt hij weer uit te komen in de DD2-klasse. “Ook hoop ik een beetje autosport te kunnen gaan doen. Maar dat moeten we nog afwachten. Mijn programma is nog niet duidelijk.”

Hoe dan ook, dat Jarne een fanatiek coureur is, moge duidelijk zijn. En dat allemaal omdat zijn moeder hem in 2014 had ingeschreven voor een kartkamp in Kiewit. “Dat had ze gedaan omdat ik hier in Genk altijd ging kijken naar wedstrijden. Ik vond de snelheid mooi om te zien. In Kiewit reed ik een week lang op een indoorbaan. Ik vond het heel erg leuk. Daarna heb ik gevraagd of ik zelf een kart mocht hebben.”

Zo gezegd, zo gedaan. Een maand later, in november reed Jarne voor het eerst op een buitenbaan. “Ik kreeg daar echt een ‘wauw-gevoel’.” In het nieuwe jaar begon hij al met het rijden van wedstrijden in de Minimax-klasse van het BMC-kampioenschap. “Dat was maar een paar maanden nadat ik voor het eerst op een buitenbaan had gereden. We zijn nu vijf jaar verder en mijn ultieme doel is racen in een Porsche Cup. Ik ga vaak naar die wedstrijden kijken. Ik vind het geluid van die auto’s mooi.”

Om alvast te proeven van het rijden in een Porsche, gaat hij binnenkort op het circuit van Zolder een uur rijden in een Porsche GT4. “Daar kijk ik echt heel erg naar uit”, aldus Jarne. En verder focust hij zich vooral op het karten voor volgend seizoen. “In 2020 hoop ik een ticket te winnen voor de Grand Finals (het officieuze WK voor Rotax Max-rijders, red.). Dat is er dit jaar helaas net niet van gekomen, dus dat wordt mijn grote doel voor volgend jaar!”

Jarne Geussens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Mecona, I & Trans, Maasland Banden en Garage Swinnen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS