Formule 1

Jan Lammers en de Formule 1 in Zandvoort: "Zonder publiek zou een koude douche zijn"

Uitgegeven door Bart • 27 mei 2020 10:28

Officieel is er nog altijd geen nieuwe Formule 1-kalender gepresenteerd. Van nog geen enkele race is bevestigd dat hij zeker doorgaat. Een dubbele opening op de Red Bull Ring lijkt het meest zeker, maar een definitieve go is nog niet gegeven. In de meeste voorspellingen wordt geen rekening meer gehouden met een Dutch Grand Prix in 2020. RaceXpress sprak met sportief directeur Jan Lammers over de huidige stand van zaken en een update over de Grand Prix op Circuit Zandvoort.

Jan Lammers


Hoe groot is de kans dat er dit jaar nog een Dutch Grand Prix komt?
"In het verleden is ook gebleken dat het zinloos is om inschattingen te maken of scenario's te bespreken. Dat zie je ook in het geval van Silverstone. Daar zouden zeker twee races verreden worden, maar zo'n inkoppertje is dat nu ook nog niet. Zo kun je de fout in gaan met een heleboel voorspellingen en aannames", zei Jan Lammers tegen RaceXpress.nl. "Gelukkig zijn we een stapje verder dat het circuit weer met de exploitatie kan beginnen. Dat heeft natuurlijk ook lang stil gelegen. We hebben relatief geluk gehad dat we een deel omzetverlies hadden ingecalculeerd vanwege de verbouwing, maar we hebben toch langer stil gelegen dan gepland. Wat de Grand Prix betreft, hopen we nog steeds dat die uitgestelde Grand Prix snel ingehaald wordt, maar of dat in 2020 gaat lukken, kunnen we nog niet helemaal inschatten. We moeten eerst stabiliteit krijgen in de kalender, zodat we het hoopvol denken kunnen vervangen door feiten."

Onlangs werd gesteld dat Zandvoort de Grand Prix alleen met publiek wil rijden, klopt dat?
Lammers: "Er is veel publieke belangstelling en bij een race zonder publiek moet je veel fans teleurstellen. We hebben een grote schare fans en super loyale mensen die eigenlijk dan maar liever nog niet erbij kunnen zijn, maar wel een race op tv kunnen zien. Dat sentiment zien we hier en daar zeker terug. Maar als we hier een race zonder publiek willen doen, moet dat wel budget neutraal zijn. Het moet ons in dat geval niets kosten. Als FOM hier wil racen, moeten ze wel betalen. Als er elders in Europa circuits zijn die zich gratis aanbieden, is het logisch dat FOM daar eerst naar gaat kijken. Die organisatie heeft natuurlijk ook financiële klappen gekregen en zij moeten ook de schade zien te beperken."

Spa-Francorchamps lijkt eind augustus zonder publiek door te gaan. Wat is het verschil met Zandvoort?
Lammers: "Het verschil is overheidssteun. In Silverstone is het ook logisch als er overheidssteun komt. Zij zorgen voor werk voor tienduizenden mensen. De autoindustrie rond Silverstone is enorm groot. Bij de Red Bull Ring pakt Red Bull de publiciteit mee. Er zijn ook landen waarbij de overheid bij de Grand Prix financieel bij kan springen, maar in Nederland draaien we op eigen kracht zonder overheidssteun. Wat dat betreft zijn wij niet zo'n interessante partij voor het Formule 1 Management."

We kunnen ons dus beter maar voorbereiden op een Dutch Grand Prix in 2021?
Lammers: "Iedereen heeft de hele aanloop en de activatie rondom het evenement gezien. Het enthousiasme was enorm groot. Dan zou het een koude douche zijn als we dan in één keer zonder publiek gaan racen. Zonder publiek komt in Zandvoort gewoon het hardst aan. Volgens mij is er geen race op de kalender waar op vrijdag al 105.000 mensen aanwezig zijn. Ook de rijders willen dat feest hier zien en wij hopen dat zo snel mogelijk te mogen doen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS