Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Jak Crawford wint Formule 2 sprintrace op de Red Bull Ring, Richard Verschoor DNF + UITSLAG

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 1 juli 2023 21:51

Jak Crawford heeft de Formule 2 sprintrace in Oostenrijk, dat it het voorprogramma van de F1 racet, gewonnen. Victor Martins werd tweede en Clement Novalak maakte het podium compleet op plek drie. Richard Verschoor wist helaas niet te finishen. Hij viel uit na de herstart.

Jak Crawford

Voor de race werd als eerste een minuut stilte gehouden in verband met het tragische ongeluk van Dilano Van 't Hoff op het circuit van Spa-Francorchamps. De Nederlander overleed eerder vandaag na een crash in de Formula Regional European Championship by Alpine (FRECA).

Na de minuut stilte werden er eerst twee opwarmrondes gereden achter de safetycar. Net als tijdens de Formule 3 vanmorgen werd er wel staand gestart. Het was nog nat op de baan, maar het regende niet meer. Verschillende coureurs besloten om op de regenbanden te starten, maar daar was het toch te droog voor. Roy Nissany ging al voor de start de pit in om te wisselen naar droogweer banden.

Crawford was bij de start goed weg vanaf pole, maar kwam wel gelijk onder druk te staan van Arthur Leclerc die hem uiteindelijk ook voorbij ging. De coureurs die op de full wets waren gestart kwamen goed weg en ook Richard Verschoor kwam goed naar voren. Halverwege de eerste ronde ging het meteen mis voor Jack Doohan en Jehan Daruvala. Beiden verloren grip en kwamen naast de baan terecht. Doohan kon wel doorrijden, maar het was einde verhaal voor Daruvala. Dit zorgde voor een safetycar en meteen gingen de coureurs die op de full wets waren gestart naar binnen, behalve Verschoor, Maloney en Arthur Leclerc. Leclerc ging aan de leiding gevolgd door Richard Verschoor toen de safetycar weer naar binnen kwam. Helaas voor de Nederlander ging hij net te vroeg op het gas toen er weer op snelheid gereden werd en hij spinde van de baan. Meteen hierop kwam opnieuw de safetycar de baan op. Tijdens de safetycar wisselde ook Leclerc naar de droog weer banden. In ronde 8 werd de race weer hervat met een compleet gehusselde grid. Crawford ging aan de leiding met achter zich aan Juan Manuel Correa en Zane Maloney. De top drie bleef dichtbij elkaar, maar wel met wat ruimte er tussen. Daarachter zat alles door de safetycar ontzettend dichtbij elkaar. Grote gaten ontstonden er niet, vanaf plek 5 tot en met 20 zat alles binnen drs van elkaar. Meerdere gevechten ontstonden op de baan zonder grote incidenten. Crawford wist een voorsprong van 2 seconden te behalen en daar kwam niemand meer aan. Daarachter kwam Correa onder zware druk te staan. Hij probeerde zijn plek te verdedigen, maar dit lukte niet. Eerst moest hij Victor Martins voorbij laten en even later kwamen ook Clement Novalak en Isack Hadjar hem voorbij. Enzo Fittipaldi vloog daarachter van de baan en deze keer zorgde dit voor een virtual safetycar. In ronde twintig werd de race weer hervat. Crawford was weer goed weg. Martins volgde wel, maar niet genoeg om een aanval te wagen. Novalak en Hadjar waren nog wel heftig met elkaar in gevecht tot de laatste ronde, maar Novalak wist zijn derde plaats te behouden. Jak Crawford won voor Victor Martins en Clement Novalak. Correa de teamgenoot van Richard Verschoor bij VAR werd uiteindelijk nog vijfde.

Results FIA F2 Sprintrace Red Bull Ring

1  - Jak Crawford - Hitech - 39'36"231
2 - Victor Martins - ART - 2"286
3 - Clement Novalak - Trident - 3"910
4 - Isack Hadjar - Hitech - 4"366
5 - Juan Manuel Correa - Van Amersfoort - 9"524
6 - Roman Stanek - Trident - 10"175
7 - Dennis Hauger - MP Motorsport - 10"628
8 - Jack Doohan - Virtuosi - 11"401
9 - Oliver Bearman - Prema - 12"458
10 - Frederik Vesti - Prema - 12"923
11 - Roy Nissany - PHM by Charouz - 13"538
12 - Kush Maini - Campos - 16"487
13 - Ayumu Iwasa - DAMS - 17"758
14 - Brad Benavides - PHM by Charouz - 19"090
15 - Arthur Leclerc - DAMS - 20"607
16 - Theo Pourchaire - ART - 22"030
17 - Amaury Cordeel - Virtuosi - 22"205
18 - Ralph Boschung - Campos - 26"896
19 - Zane Maloney - Rodin Carlin - 1'01!478
DNF
Enzo Fittipaldi
Richard Verschoor
Jehan Daruvala

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS