Karting • KNAF

Jagende Joey van Splunteren moet van ver komen en wordt toch nog derde: "Nog niet zo slecht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juni 2018 07:38 • Print artikel

EMMEN - De tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 was geen gewoon weekeinde voor karter Joey van Splunteren, in die zin dat hij deze keer eens niet won. Maar met zijn derde plaats in de zeer sterke bezette IAME X30 Seniorenklasse had de 25-jarige toprijder uit Zaandijk laten zien dat hij ook op de baan in Emmen heel snel is. Zeker als je in ogenschouw neemt dat hij in de eerste van de twee kwalificatieraces voor de finale een penalty kreeg voor een ingedeukte bumper, waardoor hij was teruggezet naar de elfde plek.

Joey van Splunteren en Niels Koolen

Het leek hem in de laatste ronde van de finale nog te gaan lukken ook: de overwinning pakken. Maar op het laatste moment besloot hij toch af te zien van een alles-of-niets-poging om zodoende niet te riskeren uit te vallen na een crash en een hoop punten voor het kampioenschap mis te lopen. Maar wat was hij dicht bij een stunt in de finale geweest.

Rondenlang had de krachtpatser uit Noord-Holland een groot gat gehad met de nummer één en twee Yarne Goovaerts en Nick Smit. Meter voor meter kroop hij dichterbij. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde had hij dan toch nog de aansluiting gevonden. Uiteindelijk bleek dat net een ronde te laat en moest hij genoegen nemen met de derde plaats. Toch was het zeker geen heel erg teleurgestelde Joey die na afloop zijn relaas deed. “Het was een best goed weekend”, zei hij. “Die derde plaats is zo slecht nog niet als je ziet van hoever ik moest komen.”

Want Joey had in de eerste race de pech gehad dat hij tegen een voorligger was gebotst. Daarbij klikte zijn bumper in en dat betekende automatisch een tijdstraf van vijf seconden. “Ik dacht dat de jongen voor me een brake test gaf. Zonder die tijdstraf had ik gewonnen. Nu werd ik teruggezet naar de elfde plek.”

Omdat Joey in de kwalificatie naar de tweede tijd was gesneld kon hij tijdens de tweede race van de tweede plaats starten en zodoende wat van de verloren plaatsen goed maken voor wat betreft zijn startplek voor de finale. Want in het NK bepalen de gezamenlijke resultaten van de twee races de startpositie voor de finale.

Plaatsen goed maken, dat deed hij in de tweede race. Want die won hij overtuigend en zo kon hij als vijfde met naast hem teamgenoot Niels Koolen op P6, aan de finale beginnen. Dat Joey dus nog als derde eindigde was knap. Zeker ook omdat hij alsnog dicht bij de overwinning was gekomen. Joey: “Natuurlijk baal ik wel van die elfde plaats. Die verknalde uiteindelijk mijn startpositie voor de finale. Anders was het een stuk gemakkelijker geweest.”

Ook de omstandigheden en de kart waren niet ideaal voor hem geweest. “Ik had niet getest voor de race. Omdat ik dit jaar overgestapt ben van een Gillard- naar een Alonso-kart maakt dat wel verschil. En zaterdag was het dan ook nog eens drama met het weer”, doelde hij op de regen die ervoor zorgde dat er minder gelegenheid was om de juiste droogweerafstelling te vinden voor de zondag.

Joey van Splunteren en Niels Koolen

In die zin was het dus een knappe prestatie van Joey dat hij erin was geslaagd toch nog derde te worden. En hoewel hij in eerste instantie aangaf dat het best een goed weekend was, stak het hem dat hij niet had kunnen winnen. “Ik ben nooit tevreden als ik niet win. Ik wil altijd winnen. Nou ja, dat zat er dit weekend een keer niet in. Jammer. Dan moet ik de volgende keer maar weer winnen.”

Zijn teamgenoot Niels Koolen eindigde als elfde. Joey vond dat er voor Niels wat meer in had gezeten. "Niels had wat tegenslag. Dat was jammer, want hij laat de laatste tijd zien dat hij echt snel is. Zoals bij het EK in Mariembourg. Daar reed hij gewoon mee met de snelsten van Europa. Als je dat vergelijkt met twee jaar geleden en nu, dan is het een wereld van verschil. Ook ontwikkelt hij zich als persoon, dat vind ik super om te zien. We gaan nu trainen als voorbereiding op de volgende EK en dan richten we ons weer op de volgende race."

Joey van Splunteren en Niels Koolen worden in hun raceactiviteiten ondersteund door: Super B en Athleteshop.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS