Formule 1

Jacques Villeneuve schaart zich in kamp Verstappen: "Max had niet gestraft moeten worden, maar ze hebben het wel gedaan"

Uitgegeven door Wim Boekel • 15 september 2021 10:10 • Print artikel

Jacques Villeneuve is altijd goed voor pittige uitspraken en neemt geen blad voor de mond. De voormalig F1-coureur noemt de straf die Max Verstappen kreeg voor zijn aandeel in het incident met Lewis Hamilton in Monza geheel onrechtvaardig. De stewards gaven de Formule 1-coureur van Red Bull drie plaats gridstraf in Sochi en twee punten op zijn licentie.

Crash Max Verstappen contra Lewis Hamilton F1

“Max had niet gestraft moeten worden”, zegt de Canadees tegenover Corriere Della Sera. “Er zijn zoveel fouten van Lewis, je kunt zien dat hij het niet meer gewend is om een tegenstander te hebben. In Monza zijn er twee spelers. Max was agressief, hij had de chicane kunnen afsnijden, maar dan had hij zijn positie moeten opgeven. Lewis had een extra 10 centimeter kunnen laten, maar wilde voor blijven.”

“Het voelde als een proef van intenties. Je kunt iemand niet straffen voor iets met opzet doen, als het contact meters daarvoor begint, voordat de manoeuvre opzettelijk wordt. Ze gaven hem een straf, omdat de Red Bull’s wiel over de Hamiltons hoofd ging. Voor de consequenties van de actie. Ze zeggen dat je iets niet op zijn consequenties moet beoordelen, maar ze hebben dat gedaan.”

Vervolgens kijkt Villeneuve met Monza in gedachte, terug naar het incident in Silverstone, waar Verstappen hard de bandenstapel in ging. “Ik weet het niet, dat was ook een onvrijwillige manoeuvre”, aldus de oud-coureur van onder andere Williams. “Het was een vergissing, het stoort me dat dat soort fouten worden afgestraft. Deze twee kunnen niet binnen de limiet blijven. Lewis maakt deze fouten meestal niet, het overkomt hem alleen met Max. Verstappen is altijd agressief, bij Hamilton is hij dat nog meer. Als je ze in dezelfde bocht bij elkaar zet, overdrijven ze, maar deze momenten behoren bij de F1. Als er elke keer een straf wordt gegeven, is er geen race, omdat niemand gaat proberen in te halen.”

Wanneer Villeneuve wordt gevraagd wie de titel gaat winnen, dan schaart hij zich in het kamp Verstappen. “Verstappen is superieur”, aldus de Canadees. “Hij heeft geen echte fouten gemaakt. Hij gaat altijd in de aanval. Aan de andere kant heeft Lewis zwakten getoond. En Mercedes meer dan Red Bull. Na Rosberg heeft hij het makkelijk gehad. Misschien is hij wat in slaap gevallen, dit jaar is hij met een knal wakker geworden, maar hij blijft een fenomeen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS