Karting • Karting Diversen

JD Kartsports Junior hard op weg naar status topteam

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2020 12:20 • Print artikel

GENK – Na jarenlang te hebben gekart besloot Jeffrey van Diggele drie jaar geleden zijn eigen kartteam te beginnen; inmiddels is JD Kartsport Junior met acht rijders succesvol in diverse klassen. Het Birel-team uit Ingen onderscheidt zich door zich exclusief te focussen op de junior-klassen. Met ruimte voor nog enkele rijders is het team hard op weg naam te maken als één van de Nederlandse topteams in de paddock.

JD Kartsports Junior

In drie jaar tijd is het team hard gegroeid. In het eerste jaar had JD Kartsports één rijder, vorig jaar vijf en nu dus acht. De Gelderse equipe komt dit seizoen uit in de Honda Cadet-, Mini 60cc-, 9PK Junior-klasse. In de Honda Cadet-klasse zijn dat Giel Huntink, Yinthe de Smet en Max van der Meer. In de Mini 60cc komen Liam Gulpen, Julian Closmann, Julian Jägers, Rayan Moumni uit en in de Honda 9PK Junior-klasse vertegenwoordigt Mika van de Scheur JD Kartsports.

Dat het team zijn mannetje staat in de diverse IAME-competities bewees het vorige weekeinde weekeinde op het circuit van Genk wel. Julian Jägers, Julian Closmann, Giel Huntink en Yinthe de Smet haalden alle het podium tijdens de tweede ronde van de GK4 Kart Series.

“Het gaat goed”, concludeert een trotse Jeffrey, die het team runt met zijn vader Peter. Met zijn 22 jaar had de teameigenaar nog prima zelf kunnen racen, maar hij koos er drie jaar geleden voor zijn ervaring te delen met jonge rijders. Dat doet hij met de nodige ambitie. En die beperkt zich niet alleen tot de relatief nabijgelegen banen in Nederland, België en Duitsland. “Vorige week zijn we nog naar Zweden geweest. En in februari zijn we in Oman geweest.”

Voor de korte termijn hoopt hij minstens één rijder voor de IAME X30 -klasse aan zijn line-up te kunnen toevoegen. Het is de enige klasse waarop hij zich richt die nog niet in het team is vertegenwoordigd. “We zijn echt gefocust op de jongere rijders. Het zijn rijders die we echt nog kunnen helpen beter te worden en dat vind ik superleuk om te doen.”

JD Kartsports Junior

Het motto van het team is ‘geef nooit op’, zegt Jeffrey, ook importeur van het racekledingmerk X’Zuit. “Neem de GK4-wedstrijden in Spa van een paar weken geleden. We hebben toen op één dag drie motoren moeten wisselen. Het kan je zo vaak tegenzitten. Julian Closmann moest nu in Genk van de laatste plaats starten in de heats. In de finale kon hij toch van P1 starten en is hij uiteindelijk nog op het podium gefinisht. Geef echt nooit, nooit op. Hoe moeilijker het wordt, hoe meer uitdagingen je krijgt en hoe harder wij werken.”

De topprestaties van JD Kartsports zijn mede te danken aan de topchassis van BirelART. Het team wordt ondersteund door Jacco Paauwe, de Nederlandse importeur van het Italiaanse topmerk. Zo heeft Jeffrey altijd het laatste materiaal tot zijn beschikking. Hij is er danig mee in zijn nopjes: “We werken heel goed samen. Samen zetten we iets neer. Birel is één grote familie, dat werkt geweldig.” Voor de IAME richt hij zich met Birel op de Euro Series, het Benelux-kampioenschap, het Nederlandse kampioenschap en de GK4 Kart Series.

Wat dat familiaire betreft: dat geldt ook binnen zijn team. Jeffrey: “Dat gaat over elke vader die hier in de tent bezig is en elke moeder die achter de schermen meehelpt.” Dat werkt, weet hij. “In Spa hebben we gewonnen, in alle deelgenomen klasses zijn we met bekers naar huis gegaan en hier in Genk wederom. In alle klasses hebben we vooraan meegedaan. In Kristianstad in Zweden hebben we in de second chance met Julian Jägers dik gewonnen. In de finale is hij van achteren terug naar voren gereden. En met een lokale jongen, Dante, hebben we de top vijf gehaald tussen allemaal WSK-rijders.”

JD Kartsports Junior

Plezier staat aan de basis voor goede prestaties. Jeffrey probeert die twee op de ideale manier te combineren om tot topprestaties te komen. “Plezier staat gelijk aan prestatie, maar de prestaties voeren de boventoon en zijn doorslaggevend in het plezier dat we hebben. We willen kampioen worden, in elke klasse. Elke keer weer. Vorig jaar zijn we kampioen geworden in de Honda Cadet-klasse. Dat was in het eerste jaar dat we ook 60cc-karts runden. Nu bouwen we verder op de resultaten van vorig jaar!”

JD Kartsports wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door X'zuit, Birel en IAME.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS