Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Is de Cupra Born een elektrische wagen die we op de circuits gaan tegenkomen?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 januari 2022 15:11 • Print artikel

Dat het elektrisch racen in opkomst is, blijkt wel uit het groeiend aantal raceklasses voor elektrische auto’s. De Formule E werd een lange tijd als futuristisch gezien maar de Eprix heeft inmiddels “gezelschap” gekregen van klassen zoals de ETCR, Electric GT en Extreme E. Daarnaast tonen ook steeds meer autofabrikanten interesse in het elektrisch racen waaronder Cupra. Dit roept de vraag op of de nieuwe Cupra Born een elektrische wagen is die we op de circuits gaan tegenkomen. Als je kijkt naar de achterliggende gedachte waarom veel merken geïnteresseerd zijn in het elektrisch racen, is dit zeker niet uitgesloten.

Is de Cupra Born een elektrische wagen die we op de circuits gaan tegenkomen?

Cupra en autosport, een combinatie die prima samengaat
Dat Cupra en autosport een combinatie is die prima samengaat, is zeer goed te verklaren. Cupra is immers het zelfstandige submerk van Seat. Noem het gerust de raceafdeling want Cupra richt zich op het sportieve aanbod van Seat. Uiteraard zie je deze (in 2018) gezette stap ook terug op de racecircuits. Een aantal jaren waren de Seat Leons zeer succesvol in het WTCC (World Touring Car Cup). Deze klasse is inmiddels overgegaan in de TCR International Series. De Spanjaarden zijn nog altijd zeer actief in deze raceklassen maar nu (je voelt hem al aankomen) met de Cupra Leon.

Waarom het elektrisch racen in populariteit toeneemt
Zoals aangegeven neemt het elektrisch racen in populariteit toe. Om een sprekend voorbeeld te geven: naast de TCR International Series is de Pure ETCR ontstaan een klasse die inmiddels een nieuwe naam heeft gekregen en door het leven gaat als E-Touring Car World Cup. Ook in deze klasse is Cupra zeer actief en zeer succesvol. In 2021 heeft het merk het kampioenschap binnengehaald met de Cupra-E Racer.

De populariteit in het elektrisch racen neemt niet alleen toe omdat de technologieën uit de racerij uiteindelijk worden toegepast op de straatauto’s maar ook omdat de grote automerken graag de interesse van het publiek op hun elektrische modellen vestigen. Een winnaar op het circuit is toch ook een winnaar op straat? Veel automobilisten kiezen graag voor een succesvol merk bij de keuze voor een nieuwe elektrische auto. Aan de andere kant is het voor de automerken interessant om op deze manier een nieuw model onder de aandacht van de doelgroep te krijgen.

Kunnen we de Cupra Born op het circuit verwachten?
Het bovenstaande roept de vraag op of we de Cupra Born op het circuit kunnen verwachten. Dit is immers een elektrische wagen die op gebied van sportiviteit niet teleurgesteld en dan hebben we het alleen maar over de rijprestaties op de weg! We kunnen het dan ook niet uitsluiten dat de Cupra Born de weg naar het circuit gaat vinden. Kun je hier niet op wachten? Dan raden we je zeker aan om dit model bij de dealer te gaan bekijken!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS