Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Interesse in nieuwe gecombineerde LMH en LMDh groeit: komen Alpine en BMW er ook aan?

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 mei 2021 12:00 • Print artikel

De nieuwe gecombineerde LMH/LMDh-klasse lijkt de komende jaren zeer interessant te worden. Op dit moment is Toyota het enige team met een LMH, maar er komen in de komende jaren nog diverse teams bij. Dit jaar wordt nog Glickenhaus in de LMH-klasse verwacht en daarna volgt ook Peugeot nog. Audi, Porsche, Acura en Ferrari doen in 2023 hun intrede. Ferrari heeft nog geen keuze gemaakt, maar de andere drie merken komen met een LMDh. Audi als Porsche willen hun prototype dan ook aan klantenteams beschikbaar gaan stellen.

Alpine WEC 6 Hours of Spa

Inmiddels hebben Lamborghini, Bentley en GM met Cadillac eveneens interesse getoond. Lamborghini kan mogelijk gebruik maken van de synergie met Audi en Porsche, zoals deze twee merken dat nu ook al samendoen. Het Italiaanse merk is immers ook onderdeel van de VAG Groep. De Italiaanse autofabrikant heeft al gezegd dat als zij in de LMDh stappen, ze de auto’s puur aan klanten beschikbaar willen stellen. McLaren zegt inmiddels ook een conceptprogramma te hebben, maar hebben nog geen toezegging gedaan. Mogelijk dat zij een samenwerking met Jota aangaan.

Ook Alpine en BMW schijnen inmiddels interesse te hebben, zo meldt Daily Sportscar. Alpine rijdt dit jaar nog met de LMP1, maar vanaf 2022 wordt deze auto niet meer in het FIA World Endurance Championship toegestaan. Bronnen binnen het Franse bedrijf hebben tegenover de website gemeld dat het merk de markt actief in de gaten houdt en kijkt naar de beschikbare opties. Met de oude LMP1 van Rebellion, die omgedoopt is naar de Alpine A480, hebben de Fransen een goede mogelijkheid om in het kampioenschap te participeren. Een besluit lijkt op termijn te kunnen vallen.

BMW M8 GTE Le Mans 2018 FIA WEC

Ook BMW schijnt interesse te hebben, zo meldt de Britse website. Het Duitse merk lijkt een afweging te maken tussen de IMSA, FIA WEC of zelfs beide kampioenschappen met een LMDh. Sprake van een snel besluit is er echter nog niet in Beieren. BMW lijkt eerder nog in een formele evaluatie te zitten. Hoopgevende ontwikkelingen in ieder geval, voor een megamooi nieuw kampioenschap!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS