Formule 1

InterClassics Brussels: Van de 75ste verjaardag van Jacky Ickx tot de 800 pk sterke McLaren-Elva Barchetta

Uitgegeven door Johan Vis • 25 mei 2020 06:21

De zesde editie van InterClassics Brussels, welke van 20 t/m 22 november plaatsvindt in Brussels Expo, zal in het teken staan van de 75ste verjaardag van Jacky Ickx. Deze ware racelegende heeft een indrukwekkend palmares opgebouwd als zesvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans, achtvoudig Grand Prix winnaar in de Formule 1, vijfvoudig winnaar in de 1000 km van Spa Francorchamps, winnaar van de 1983 editie van Paris Dakar en nog veel meer. Het bezorgde hem in 2017 de prestigieuze World Sports Legend Award. De meest iconische wagens uit de racegeschiedenis van Ickx, nog steeds één van de grootste Belgische sporticonen aller tijden, zijn drie dagen lang te bewonderen in Brussels Expo. Voor deze bijzondere expositie van circa 15 wagens zal de organisatie van InterClassics Brussels nauw samenwerken met Porsche Belgium, de IMR Club (Jacky Ickx Club), het Porsche Museum in Stuttgart en diverse privé verzamelaars. Daarnaast zullen de 400 aanwezige exposanten in totaal meer dan 1.000 classic cars en aanverwante automobilia te koop aanbieden.

mister Le Mans InterClassics Brussels gaat door en viert 75ste verjaardag Jacky Ickx groots

Mr. Le Mans
Zes keer won Ickx de 24 uur van Le Mans, behaalde acht overwinningen en 25 podiumplaatsen in de Formule 1. Hij racete onder andere voor Cooper, Ferrari, Brabham, Williams, Mclaren en Lotus. Daarnaast won hij ook de Can-Am kampioenschap in 1979 en is hij voormalig winnaar van de Dakar Rally. De meest bekende overwinning van Ickx is de 24 uur van Le Mans in 1969. Deze legendarische overwinning met de Ford GT40 staat veel liefhebbers in het geheugen gegrift. Ickx won niet alleen zijn eerste Le Mans wedstrijd maar zorgde ook voor een impactvolle verandering in de startprocedure. Sinds mensenheugenis sprintten de coureurs naar de opgestelde wagens, zo ook de 44 coureurs toen in 1969 het startschot gegeven werd van de 37ste editie van Le Mans. Ickx weigerde, uit onvrede voor de gevaarlijke startprocedure, echter als enige aan de kenmerkende ‘Le Mans start’ sprintend deel te nemen en wandelde rustig naar zijn Ford GT40. Ickx vertrok als laatste maar ging als eerste over de eindstreep. “Als je 24 uur te gaan hebt, is een dergelijke start onzin” was zijn toenmalige commentaar. Dankzij de protestactie van Jacky Ickx werd de 'Le Mans Start' het daaropvolgende jaar niet meer toegepast. Dit betekende een grote stap vooruit voor de veiligheid van de coureurs. De overwinning wordt, net als de overwinning van Juan Manuel Fangio op de Nürburgring in 1957, als een der grootste overwinningen in de geschiedenis van de autosport gezien.

null

65 years Elva – the birth of McLaren
Naast de 75ste verjaardag van Jacky Ickx kijkt InterClassics Brussels ook terug naar de historie van het Britse autosportmerk Elva (“Elle va” – she goes). Bij het grote publiek misschien niet bekend, maar het in 1955 ontstane merk speelde een belangrijke rol bij de geboorte van het automerk dat het hart van iedere autosportliefhebber harder doet kloppen, McLaren. De laatste Elva die werd gebouwd was ook de eerste Mclaren, de McLaren-Elva mk 1A en 1B. Als eerbetoon brengt McLaren dit jaar de 800 pk sterke McLaren-Elva Barchetta uit. In samenwerking met Minister van Staat Guy Verhofstadt (Elva kenner en verzamelaar) en McLaren Brussels wordt de korte maar boeiende historie gepresenteerd tijdens de beurs van 20 t/m 22 november in Brussels Expo.

InterClassics Brussels

InterClassics Brussels vindt plaats van vrijdag 20 t/m zondag 22 november 2020 in paleis 5, 6, 7 en 9 van Brussels Expo. De klassieke autobeurs trekt traditiegetrouw veel kopers en liefhebbers. Entreekaarten zijn online met korting te koop: Online prijs volwassenen vanaf € 12,50 (t.o.v. dagkassa prijs volwassenen € 17,50). Gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar. Uiteraard worden alle COVID-19 voorschriften in acht genomen. Meer informatie over de beurs is te vinden op de website www.interclassics.be.

Meer beelden van de legendarische Jacky Ickx:
Jacky Ickx en Paris Dakar

Jacky Ickx 24 Heures du Mans revival

De grote Le Mans successen van Porsche

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS