Formule 1

Inferno Formule 1: "Het vizier was zelfs gesmolten"

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 december 2020 16:14

Dokter Ian Roberts was een van de eerste personen die bij het inferno arriveerde, nadat Romain Grosjean zich met een angstaanjagende klap in de vangrail had geboord in de beginfase van de Grand Prix van Bahrein. De arts zei dat het vizier van de helm van de F1-coureur gesmolten was. Het duurde om en nabij 30 seconden voordat de Fransman uit de auto klom, terwijl een marshal zijn best deed om het vuur te doven. Roberts stapte de vlammen in om de Haas-coureur te helpen, waarna de arts hem naar de auto begeleidde.

Romain Grosjean

“Ik denk dat ik hem vertelde om te gaan zitten”, zegt Roberts tegenover Sky F1. “Je kon duidelijk zien dat hij erg trillerig was en dat zijn vizier volledig ondoorzichtig was en zelfs gesmolten. Ik was in staat om zijn helm af te krijgen, gewoon om te checken dat alles oké was. Hij had wat pijn aan zijn voet en aan zijn handen, dus vanaf dat punt wisten we dat het veilig genoeg was om hem verder te verplaatsen naar de auto, gewoon voor wat meer bescherming, om wat gel op zijn brandwonden te doen en hem in de ambulance te krijgen en te vertrekken richting het medisch centrum.”

“Voor dat soort dingen is dat het vuur, de inhalatie van rook voor luchtweg problemen kan zorgen”, vervolgt de arts van de Formule 1. “Maar in feite ging er niets zijn helm in, we moesten ook naar zijn helm kijken. Zeker als we klinisch naar hem kijken, zijn we behoorlijk blij vanuit het oogpunt van levensbedreigende verwonding en het was vooral om het hem comfortabel te maken vanuit de verwondingen die we eigenlijk konden zien.”

De arts prijst vervolgens de marshals die volgens hem fantastisch werk hebben geleverd en de vuurzee benaderden. “Het was een erg rare scene, waar je een halve auto die in de verkeerde richting wijst en een ander deel van de auto net over de vangrail”, legt Roberts uit, die Grosjean uit de vlammenzee zag verschijnen. “Een ongelofelijke hitte. Ik nam de balans op en toen ik naar recht hem keek, zag ik dat Romain er probeerde uit te komen. We hadden een manier nodig om bij hem te komen. We vonden de man met de brandblusser en toen was de blusser net genoeg om de vlammen weg te duwen zodat Romain hoog genoeg kon komen, en ik hem kon helpen.”

Youtube RaceXpress


Wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formule 1 of autosport of karting? Of van de automotive? Abonneer je dan ook eens op ons RaceXpress YouTube-kanaal! We krijgen regelmatig fraaie video's van Formule 1-teams, zoals Red Bull met Max Verstappen en de Formule E aangeleverd, maar maken ook onze eigen content met onder meer interviews met coureurs en autonieuws. Wil je niks missen, klik dan op deze link en volg ons RaceXpress YouTube-kanaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS