Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Indy 500 - Rinus van Kalmthout geeft tekst en uitleg: "Ik baal van de laatste pitstop, maar..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 mei 2021 04:48 • Print artikel

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is na een ijzersterk optreden tijdens de 105th Running of the Indianapolis 500 Presented by Gainbridge niet beloond met een passend eindresultaat. De 20-jarige Nederlander ging zelfs rondenlang aan de leiding en finishte tijdens de belangrijkste race van het NTT INDYCAR Series seizoen als achtste, na urenlang in de kopgroep te hebben vertoefd.

Indy 500 Rinus 'VeeKay' van Kalmthout Ed Carpenter Racing


Gestart vanaf de derde plaats maakte VeeKay in de openingsfase van de 200 ronden durende, 500 mijl lange race op de Indianapolis Motor Speedway meteen duidelijk waar hij wenste te rijden: op de eerste plaats. Nadat VeeKay in ronde drie de leiding overnam, gaf hij deze tot aan de eerste serie pitstops niet uit handen. De #21 Bitcoin Chevrolet oogde perfect in balans en hield het brandstofsparende veld zonder enige moeite achter zich.

Na een chaotische eerste pitstopfase, welke werd onderbroken door de eerste neutralisatie van de wedstrijd, kreeg VeeKay ondersteuning van zijn Ed Carpenter Racing-teamgenoot Conor Daly. Gezamenlijk speelden VeeKay en Daly een teamspelletje, om de concurrentie op afstand te houden. Aan Daly de taak om een gaatje te trekken, zodat zijn Nederlandse collega zich in zijn kielzog kon richten op het besparen van brandstof. Het samenspel werkte voortreffelijk, waardoor Daly en VeeKay tot aan de tweede serie stops de plaatsen één en twee bezetten.

Daly en VeeKay hadden in hun derde stint weinig te vrezen van de concurrentie. Het duo van Ed Carpenter Racing bleef druk met het sparen van brandstof en banden, ondanks dat zij met een gemiddelde van ruim 360 kilometer per uur het veld aanvoerden tijdens de best bezochte autorace na het uitbreken van de pandemie. De Indianapolis Motor Speedway werd zondagmiddag (lokale tijd) namelijk bezocht door pakweg honderdvijftigduizend dolenthousiaste fans.

De tweede neutralisatie van de Indianapolis 500 gooide roet in het eten wat betreft de strategie van Ed Carpenter Racing. Nadat Graham Rahal een band verloor, werd er met de gele vlag gezwaaid. VeeKay had op dat moment juist zijn derde pitstop achter de rug, waardoor hij geen tijdwinst kon boeken door te pitten onder geel. Toen Daly wegviel, kwam de Nederlander er alleen voor te staan. Zijn andere teamgenoot, teambaas Ed Carpenter, was na een mislukte eerste pitstop namelijk achterop geraakt.

VeeKay bleef in stints vier en vijf een frontrunner – Àlex Palou, Hélio Castroneves en Patricio O’Ward hadden zich inmiddels bij hem gevoegd en voerden het veld aan, maar de coureur van de #21 Bitcoin Chevrolet hield het drietal te allen tijde binnen schootsafstand. Helaas voor VeeKay bleek het urenlange harde werk voor niets, toen de zesde en laatste pitstop mislukte vanwege een haperende airjack. Het hydraulische systeem waarmee de wagen tijdens een pitstop wordt opgetild en neergezet, wilde niet dalen. Zodoende verloor VeeKay meerdere seconden.

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout Indy 500 Bitcoin

Na afloop van zijn tweede Indianapolis 500 wil VeeKay optimistisch terugblikken. “Uiteraard had ik liever gewonnen, maar ik ben zeer tevreden met mijn eigen optreden”, laat de jongeling optekenen. “Lady Luck had ons niet uitgekozen. De Speedway heeft haar eigen wetten, en daar hebben wij het maar mee te doen. Tot de laatste pitstop ging het uitstekend en ik had het gevoel dat ik voor de melk kon strijden”, doelt VeeKay op zijn gedachte dat hij de race had kunnen winnen.

“De #21 Bitcoin Chevrolet was bloedsnel. Ik heb goed kunnen racen met deze bolide en had het gevoel een van de besten op de baan te zijn. Met Conor heb ik goed samengewerkt, dankzij hem werd het makkelijker om brandstof te sparen. De neutralisatie voor Rahal kwam ons niet bepaald gunstig uit, maar zo’n gebeurtenis is inherent aan deze wedstrijd. Ik baal van de laatste pitstop, maar het is zoals het is en daar veranderen we niets meer aan.”

Veteraan Hélio Castroneves (46) won voor de vierde keer in zijn loopbaan de Indianapolis 500 en mag zich daardoor mede-recordhouder noemen. “Ik wil Hélio feliciteren met zijn zege en zie dat als een positief punt – hij is 26 jaar ouder dan ik, dus hopelijk krijg ik ook nog minstens 26 kansen om deze prachtige wedstrijd op mijn naam te schrijven!”

Rinus VeeKay krijgt na deze drukke meimaand, waarin hij zijn allereerste zege in de NTT INDYCAR Series boekte, eventjes rust. In het tweede weekend van juni wordt er weer geracet en wel op het Belle Isle Park in Detroit, Michigan. Tijdens het weekend van de Chevrolet Detroit Grand Prix worden er twee wedstrijden gehouden, te weten op zaterdag 12 en zondag 13 juni aanstaande.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS