Dakar

"Iedereen verwacht wel dat je als Team De Rooy op het podium komt, maar..."

Uitgegeven door Johan Vis • 18 januari 2020 19:33 • Print artikel

Petronas Team De Rooy Iveco ging voor het podium in de Dakar Rally 2020, maar dat bleek in deze editie iets te hoog gegrepen. Op de zesde plaats van Janus van Kasteren in het eindklassement is het team echter meer dan trots. “Dit is op dit moment het maximaal haalbare, ook al had iedereen meer gewild”, zei ook Van Kasteren zelf aan de finish van een uiterst enerverende rally.

null

Voor Van Kasteren was het de eerste keer dat hij de eindstreep van de Dakar haalde. In zijn vorige twee keer viel hij uit. Het was ook de eerste keer in Saoedi-Arabië, de eerste keer met de Iveco Powerstar en de eerste keer met navigator Marcel Snijders en monteur Darek Rodewald. “Als je ziet wat er vóór ons zit: drie full-prof Kamaz-teams, een MAZ-fabrieksteam en Martin Macik met tien jaar ervaring”, somde Van Kasteren op. “Iedereen verwacht wel dat je als Team De Rooy op het podium komt, maar de zesde plaats was in dit geval het maximaal haalbare. De verschillen zijn ook niet zo groot. Vorig jaar stond de nummer 4 (Federico Villagra, red) op 5 uur en 49 minuten. Wij worden zesde op 4 uur en 26 minuten. Ik ben hartstikke blij met die prestatie.”

Wat eraan schortte, volgens Van Kasteren, was dat er te veel pieken en dalen waren, onder meer als gevolg van lekke banden, en dat de rally in deze eerste editie in Saudi-Arabië misschien niet zwaar genoeg was. “Zwaarder zou een voordeel zijn voor ons. De Iveco is heel sterk en betrouwbaar. Als de rally zwaarder is, is de kans groter dat er trucks uitvallen of in de problemen komen, zoals Ales Loprais die op de voorlaatste dag muurvast komt te zitten in een duinpannetje. Dat leverde ons een plaats winst op. Eén lekke band is niet erg, dat kost vijf minuutjes. Maar als je daardoor in het stof terecht komt, kost dat twintig minuten. Dan moet je de volgende dag vanaf de tiende plaats starten in plaats van vanaf de vierde of vijfde, en dan rijd je wéér in het stof. We hebben heel hard gereden, daar ligt het niet aan. Het moet meer constant worden, dat is duidelijk.”

Llovera eindigde op de vijftiende plaats in de eindrangschikking, Michiel Becx op de zestiende. Voor Becx was het de eerste Dakar met een truck. In zijn rol van snelle assistentie moest hij zeker in de eerste week een aantal keren stoppen om hulp te verlenen aan met name Vick Versteijnen, die door pech uit de wedstrijd viel.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS