DTM

Ieder voor zich, maar allemaal voor Audi: komend weekend open titelstrijd in de DTM op Zolder + TIJDSCHEMA

Uitgegeven door Peter Vader • 16 oktober 2020 16:16 • Print artikel

Een DTM-typische thriller, dankzij René Rast! In Zolder, België, gaat de titelstrijd in Europa’s meest populaire toerwagenraceserie zijn beslissende fase in. De kampioen uit Minden wist afgelopen weekend met twee overwinningen een spectaculaire inhaalslag te maken op hetzelfde circuit. Daarmee werd de voorsprong van klassementsleider Nico Müller (SUI) drastisch kleiner van 47 naar slechts 10 punten. Zo heftig staat Nico Müller onder druk, evenals de als derde geplaatste Robin Frijns (NED), als de DTM komend weekend voor de tweede keer van start gaat in Zolder (16-18 oktober). BMW zou de wel eens de scherprechter kunnen worden, het in München gevestigde bedrijf toonde zich in het laatste weekend erg competitief met zijn pole position voor Timo Glock (GER) en het podium voor Lucas Auer (AUT). Op zaterdag en zondag zendt SAT.1 de wedstrijd live uit vanaf 13:00 uur, alle trainingen en kwalificatiesessies zijn te zien via ran.de en grid.dtm.com.

DTM_Zolder_start

Klassementsleider Müller onder druk in eindsprint
René Rast heeft duidelijk een punt: de 33-jarige coureur van het Audi Sport Team Rosberg staat sinds de twee DTM-gastwedstrijden op de Nürburgring regelmatig op het podium: eerst drie keer als tweede, daarna één keer als derde, en uiteindelijk stond hij twee keer bovenaan het podium. Vooral op het 4.011 kilometer lange parcours in Zolder kon Rast zien hoe comfortabel hij zich voelt in zijn Audi RS 5 DTM. Zelfs een brand in de motorruimte kon de DTM-kampioen van 2017 en 2019 niet van zijn stuk brengen. Aan de andere kant kregen Müller en Frijns zware tegenslagen te verduren: Frijns crashte zelfs met koude banden in de pit exit na de verplichte wissel, en dit zelfs op zijn thuisbaan. De drievoudig winnaar van het seizoen 2020 moest voor het eerst opgeven. En zelfs voor Müller waren er slechts twee punten te behalen, toen hij veel tijd verloor door de safety car-fase van teamgenoot Frijns en hij slechts negende werd.

DTM_Zolder_Nico_Muller_Audi
Klassementsleider Nico Müller (Audi) onder druk in eindsprint

Müller, die sinds de openingsrace op Spa-Francorchamps begin augustus de lijstaanvoerder is, heeft na vijf overwinningen tot nu toe 259 punten op zijn conto staan. Rast, viervoudig winnaar en tot nu toe negen keer op het podium, heeft zich tot tien punten (249) omhooggewerkt, terwijl Frijns, drie keer zegevierend en net als Müller tien keer op het podium, naar de derde plaats zakte met 243 punten. De psychologische ‘momentum’ is momenteel bij Rast, maar stalen zenuwen wordt waarschijnlijk geëist van iedereen in deze thriller. Alleen Audi Sport Directeur Dieter Gass kan al achteroverleunen en genieten van deze seizoensmeeting met de DTM-fans. Na het voortijdig winnen van de merktitel is Audi Sport Team Abt Sportsline al bevestigd als teamkampioen. Het is ook duidelijk dat de DTM-kampioen van 2020 beslist met een Audi zal rijden. De definitieve beslissing zal naar verwachting niet vallen in Zolder, maar bij de krachtmeting in Hockenheim van 6 tot 8 november.

DTM_Zolder_Rene_Rast_Audi
René Rast staat sinds de twee DTM-gastwedstrijden op de Nürburgring regelmatig op het podium

DTM 2021: Met klantenteams in plaats van fabrieksteams
De Ingolstadters veroveren opnieuw de DTM triple in een duel met BMW aan het einde van het tijdperk van de tweeliter turbomotoren. Voor de DTM, die in 1984 in Zolder zijn vuurdoop beleefde, begint in 2021 een nieuw tijdperk: met krachtige sportwagens. In het komende seizoen zullen niet de fabrieksteams van Audi en BMW, maar klassieke autosportteams met sportwagens van verschillende autofabrikanten in de DTM uitkomen. Het WRT-team uit België is één van die sterke klantenteams die qua niveau dicht in de buurt van de fabrieksteams komen. De drie WRT-privérijders Fabio Scherer (SUI), Harrison Newey (GBR) en Ferdinand Habsburg (AUT) wonnen afgelopen zondag op indrukwekkende wijze de vijfde, zesde en zevende plaats met hun klant Audi's.

DTM_Zolder_Timo_Glock_BMW
Timo Glock (BMW) maakte een einde aan de Audi-reeks van 20 pole positions op rij met de 75e DTM-pole voor BMW

Na BMW's 75ste pole position: Glock heeft nog steeds een rekening te vereffenen in Zolder
Het zijn niet alleen de WRT-coureurs die beweging brengen in het startveld van de top toerwagenserie. Zo iemand is voormalig Formule 1-coureur Timo Glock (GER), hij maakte een einde aan de Audi-reeks van 20 pole positions op rij met de 75e DTM-pole voor BMW. En dan is er de jonge Sheldon von der Linde (RSA) die zondag vertrok vanaf de eerste rij in de veertiende race van het seizoen. De 21-jarige Van der Linde, die samen met Lucas Auer de enige overwinningen van de BMW M4 DTM tot nu toe heeft behaald, behaalde alweer een jaar geleden in Zolder zijn allereerste DTM-pole.

DTM_Zolder_Timo_Glock_portret
Timo Glock heeft nog steeds een rekening te vereffenen in Zolder

Voor Benoit Tréluyer is het zijn allereerste DTM-race in Zolder. De officiële reserve coureur van Audi wordt voor het eerst ingezet omdat zijn Franse landgenoot Loic Duval in een tien uur durende race meedoet om het Amerikaanse IMSA SportsCar Championship. Tréluyer, drievoudig Le Mans-winnaar bij Audi, rijdt samen met voormalig kampioen Mike Rockenfeller, de meest recent runner-up in Zolder, voor het Audi Sport Team Phoenix. Tréluyer brengt veel ervaring mee: nog geen jaar geleden werd hij zesde in de zogenaamde Dream Race in Fuji (Japan) als beste coureur met een DTM-auto, en in het afgelopen voorjaar had hij tijdens testritten plaats genomen in de cockpit van de Audi RS 5 DTM.

DTM_Zolder_Ferdinand_Habsburg_Audi
Ferdinand Habsburg (Audi)

Verlenging in België: vier DTM-sterren startten al eerder in de 24u Spa-Francorchamps
Net als in september, toen na twee DTM-weekenden op de Nürburgring een aantal coureurs hun verblijf in de Eifel verlengden om deel te nemen aan de 24H Nürburgring – blijven Nico Müller, Rene Rast, Robin Frijns en Philipp Eng (AUT, BMW) nog een weekendje in België. Het DTM-kwartet stond ook al aan de start van de 24 uursrace van Spa-Francorchamps. Rast (2012, 2014) en Eng (2016, 2018) hebben deze GT3 klassieker twee keer gewonnen.

DTM Zolder grid girl

Tijdschema DTM Zolder 16 tot en met 18 oktober 2020:

Vrijdag 16 oktober 2020

10:30-11:10 DTM Trophy - Vrije Training 1
13:00-13:45 DTM - Vrije Training 1
14:10-14:50 DTM Trophy - Vrije Training 1
16:30-17:00 DTM - Vrije Training 2

Zaterdag 17 oktober 2020

10:35–10:55 uur DTM – Kwalificatie 1
11:20–11:40 uur DTM Trophy – Kwalificatie 1
Van 13.30 tot 14.40 uur DTM – Race 1
15:15–15:50 uur DTM Trophy – Race 1

Zondag 18 oktober 2020

10:30-10:50 uur DTM – Kwalificatie 2
11:55–12:15 uur DTM Trophy – Kwalificatie 2
Van 13.30 tot 14.40 uur DTM – Race 2
15:15–15:50 uur DTM Trophy – Race 2

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS