Formule 1

Honda ziet ijzersterk Red Bull: "Met brandstof en vermogen beter dan de concurrentie"

Uitgegeven door Bart • 7 augustus 2022 18:03 • Print artikel

Honda-topman Yasuaki Asaki is zeer goed te spreken over de eerste seizoenshelft van 2022. Het Japanse merk is niet meer zichtbaar aanwezig in de Formule 1, maar ondersteunt Red Bull bij de ontwikkeling van de motor. Het team van Max Verstappen heeft volgens Asaki zeer goed ingespeeld op de invoering van de nieuwe brandstof met 10 procent ethanol.

Max Verstappen


Waar in 2021 nog een felle strijd woedde tussen Red Bull en Mercedes, gaat het dit jaar grotendeels tussen Red Bull en Ferrari. Het verval van Mercedes had Asaki niet zien aankomen, zo geeft hij aan in een interview met Motorsport.com. "Het was voor mij een grote verrassing dat Mercedes niet meteen zijn ware potentie kon tonen. Ik had Ferrari uiteraard wel sterk verwacht, maar niet gedacht dat het zou uitlopen in een strijd tussen Red Bull en Ferrari."

In de WK-stand zijn de verschillen al fors en dat komt ook door de strategische fouten van Ferrari. De Scuderia pakte immers meer pole positions. "Red Bull maakt op dit moment minder fouten dan Ferrari. Het verschil in punten tussen beide teams is groter dan onze ware sterkte. We zitten nu in een positie waarin we strijden om beide kampioenschappen, dus we blijven vechten. Bij de start van het seizoen liepen we tegen problemen aan, maar die hebben we opgelost. Ik denk dat we hierdoor staan waar we nu staan."

Red Bull en Honda hebben vooral winst geboekt door de invoering van de nieuwe brandstof. "Technisch gesproken worden de calorieŽn in de brandstof verminderd", legt Asaki uit. "Het is daarbij niet goed dat het vermogen afneemt. Wanneer meer ethanol wordt toegevoegd, treedt een abnormale verbranding minder snel op. Met andere woorden: het uiterlijk blijft hetzelfde, maar de inhoud verandert drastisch. Wij hebben op dit vlak goede resultaten geboekt in vergelijking met de performance van onze concurrenten. De resultaten van onze analyse tonen dat onze motoren voldoende concurreren op het gebied van vermogen en de opwekking van dat vermogen. Dit heeft tot onze huidige prestaties geleid."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS