Dakar

Hoeveel pech kun je hebben in de Dakar Rally? "Maar liefst drie klapbanden en een kapot wiellager"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 13 januari 2022 01:47 • Print artikel

Met maar liefst drie klapbanden en een kapot wiellager had André Thewessen in de tiende etappe van de Dakar Rally zijn eerste echte tegenslag. Na een veelbelovende start werd de finish van de proef met kunst- en vliegwerk gehaald: “We hadden wel top-tien kunnen rijden.”

Dakar 2022


Thewessen was woensdag in het eerste deel van de etappe heel goed onderweg. Samen met navigator Stijn Bastings werden de grootste duinen omzeild. “We haalden gelijk al een hele hoop mensen in door langs de duinen te rijden in plaats van er overheen, veel mensen waren daar aan het modderen om door de duinen te komen”, aldus Thewessen. “Wij waren er zo doorheen en pakten voorsprong.”

Die voorsprong was nodig ook, want in de tweede helft van de etappe werd flink wat tijdverlies geleden. Na eerder al een lekke band vervangen te hebben, ging het op zo’n honderd kilometer voor de finish mis. “De linker achterband plofte ineens, dat was me toch een knal”, vervolgde Thewessen. “Het lager bleek er volledig uit te liggen, er zaten geen kogels meer in. Dat hele deel was zo heet geworden dat de band daarom plofte. Ik voelde het eigenlijk al aankomen, want even daarvoor deden de remmen het niet meer en dat hadden we gisteren ook al.”

Een nieuwe band werd gestoken en zo ging de ‘behouden’ rit door. “Op de rechte stukken konden we aardig snelheid maken, voor de bochten lieten we de auto uitrollen.” Thewessen hoopte zo aan de finish te komen, maar niets was minder waar: “Ik dacht dat we zo konden uitrijden, maar ineens plofte de band nog een keer.” Toen moest het toch maar gemaakt worden, maar door de enorme temperaturen was dat niet mogelijk: “Het binnenste deel van het lager was zo heet geweest dat het gewoon op de naaf gesmolten was. Dat kregen we er dus niet af.” Na verschillende belletjes kwam de service van South Racing voorbij en die konden een ontbrekend onderdeel leveren. “Hadden we dat daar gemaakt, waren we zo nog een uur verloren en we moesten nog maar negentien kilometer. We hebben het wat gesmeerd en zijn richting de finish gereden.”

Tien kilometer voor de finish knalde de band er nog een keer af, maar stoppen was er niet meer bij voor Thewessen. “Toen ben ik niet meer gestopt, ik stop pas als ‘ie er helemaal mee ophoudt. We zijn doorgereden tot de finish en daar als 41ste aan de finish gekomen.”

Het was voor het eerst dat Thewessen met technische problemen geconfronteerd werd in de Dakar 2022: “Dat hoort er ook bij, maar dit hadden we nog niet gehad. Onze service is goed, zaken worden preventief vervangen. Dit kan een keer gebeuren, maar nu gaan we wel alle wiellagers vervangen. Dat risico wil ik niet nemen in de laatste twee dagen.”

Donderdag staat de voorlaatste etappe op het programma met een klassementsproef van 345 kilometer.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS