Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Hoe is het nou met Spyker? Lost topman Victor Muller zijn faillissementsschuld toch niet in...

Uitgegeven door Peter Vader • 10 augustus 2021 07:30 • Print artikel

Opnieuw een teleurstelling voor schuldeisers van de failliete sportwagenbouwer Spyker. In april leek topman Victor Muller nog begonnen met hun schadeloosstelling, inmiddels is duidelijk dat het leeuwendeel van de toegezegde betalingen toch niet is overgemaakt. Dat blijkt uit de meest recente faillissementsverslagen van Spyker NV en dochterbedrijf Spyker Services, aldus RTL Nieuws.

Spyker heritagenull


Schadeloosstelling
In een voorgaand verslag noteerde curator Dennis Steffens in april nog hoopvol dat Muller 125.000 euro had betaald, en zo was begonnen aan de afgesproken schadeloosstelling van schuldeisers van ruim 1,4 miljoen euro. Destijds wilde Steffens nog niet zeggen of Muller ook het resterende bedrag had betaald. "Ik kan er op dit moment nog niets over zeggen. Het is geen ja en geen nee, het ligt heel genuanceerd."

Betalingen niet ontvangen
Uit het nieuwste verslag van Spyker Services blijkt nu dus dat de topman van de Nederlandse sportwagenfabrikant in april, maar ook in de maanden daarna, financieel niet verder over de brug kwam. "De heer Muller geeft nog steeds aan de verplichtingen te kunnen voldoen", schrijft de curator. "De in het vooruitzicht gestelde betalingen zijn echter nog niet ontvangen op de faillissementsrekeningen."

Daarom meldt Steffens dat hij zijn eerdere dreigement om de merkrechten van Spyker te verkopen nu tot uitvoer gaat brengen. Voor Victor Muller zijn die merkrechten belangrijk, omdat hij nog steeds de droom koestert om de gevallen sportwagenbouwer te laten herrijzen.

Ondeugdelijke administratie
Uit de verslagen blijkt verder dat ook de volledige administratie van het bedrijf nog steeds niet is overgedragen aan de curator. "Toegezegd is en wordt dat de informatie wordt aangeleverd, hetgeen vervolgens toch niet gebeurt", schrijft Steffens ge´rriteerd. "De curator zal blijven aandringen op de informatie en zo nodig andere stappen nemen om de informatie te kunnen verkrijgen."

Het ontbreken van een deugdelijke administratie bemoeilijkt het onderzoek van de curator naar onder meer een omstreden transactie door de Duits-Luxemburgse partner Milan Morady, die de bedrijfsvoorraden zou hebben gekocht.

Omstreden transactie
Curator Steffens zet vraagtekens bij die verkoop, waarbij onder meer het chassis van een Spyker C8 Aileron verdween. 'De curator stelt vast dat de koopovereenkomst nadelig is vormgegeven' voor het failliete bedrijf, en 'niet volledig en juist is afgehandeld'.

Steffens was niet beschikbaar voor een toelichting. Muller was telefonisch onbereikbaar. Een terugbelverzoek kon niet worden ingesproken, omdat de voicemailbox van de Spyker-topman vol was. Het blijft spannend rondom het Nederlandse sportwagenmerk Spyker en zijn topman Victor Muller. Wordt vervolgdů

Klik onderstaande link aan voor een eerder verschenen bericht op RaceXpress over ontwikkelingen rondom Spyker:

29 augustus 2020: Spyker weer terug op de markt! Straks ook op de circuits? Victor Muller flikt het toch weer met een nieuwe samenwerking!

Spyker_C8_Aileron

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS