Formule 1

Hoe Leclerc zijn Ferrari-strategen onder druk van Verstappen zag bezwijken: "Ik had gezegd dat..."

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2022 17:01 • Print artikel

Het zag er allemaal rooskleurig uit voor Charles Leclerc toen hij in Hongarije aan de leiding ging, maar toen besloten de Ferrari-strategen te reageren op een pitstop van Verstappen. Dat liep niet zoals de coureur hoopte. Na een desastreuze race in Frankrijk een week eerder, leek Charles Leclerc eindelijk eens een vlekkeloze race te hebben in Hongarije. Na een start vanaf de derde plek had hij Carlos Sainz en George Russell al weten te verschalken en ging hij halverwege de race op de Hungaroring aan de leiding. Leclerc voelde zich bovendien helemaal thuis op de medium banden, maar toen was het Verstappen die er vanaf de tweede positie voor koos om al relatief vroeg naar binnen te gaan voor zijn tweede en laatste pitstop. De Nederlander schakelde over naar de medium banden voor zijn laatste stint, waarna Ferrari zich - achteraf gezien niet slim - genoodzaakt zag om te reageren.

Ferrari_Charles_Leclerc

Gedwongen foute bandenkeuze
Daarbij moesten de Italianen voor Leclerc echter kiezen voor de zachte of de harde banden, want na twee stints op de medium band moest hij wel wisselen naar een andere compound om aan het bandenreglement te voldoen. Tevens had hij geen set van de medium band meer beschikbaar. Ruim dertig ronden op de zachte band was geen optie, dus werden het de harde banden, die bij enkele andere coureurs al voor geen meter bleken te werken.

Kansloze Leclerc
En zo was Leclerc in het tweede deel van de race kansloos tegen Verstappen, die hem tot twee keer toe - tussendoor spinde Max en verloor hij de plek weer - inhaalde. Tot overmaat van ramp bleken de harde banden zo slecht te zijn dat Charles nog naar binnen moest voor een setje zachte banden en daardoor in de klassering tuimelde naar de zesde positie.

“Ik had gezegd…”
Na afloop van de race verscheen Leclerc voor de microfoon van onder andere RacingNews365, waarbij hij de vinger op de zere plek probeerde te leggen. "Ik had gezegd dat ik zo lang mogelijk op de medium banden wilde blijven rijden. We moeten echt begrijpen waarom we voor de harde band gingen, want ik had het duidelijk gemaakt dat ik zo lang mogelijk door wilde rijden op de medium..."

Ferrari_in_GP_Hongarije

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS