Karting • GK4 Kartseries

Het racebloed giert door de aderen bij de karters van G&R! IJzersterke afsluiter in Genk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 november 2019 02:18 • Print artikel

GENK – Met zijn drieën struinen ze onder de vlag G&R de circuits af die het GK4-kampioenschap aandoet. Afgelopen weekeinde waren karters Lien en Maarten Raeymakers uit Rijkevorsel en Axl Verlinde uit Halle-Zoersel op de baan van Genk om daar te strijden om de ereprijzen. Vechtend om elke millimeter asfalt bleek Maarten uiteindelijk het meest succesvol. De zeventienjarige rijder pakte in de IAME X30 Senioren-klasse zijn eerste zege van het seizoen.

Lien en Maarten Raeymakers en Axl Verlinde

“Mijn eerste zege, dat voelt wel goed”, zei Maarten met een lach. “Ik had het niet verwacht. Na de kwalificatie waarin ik poleposition pakte, hoopte ik wel op het podium te kunnen komen, maar ik had niet gedacht dat het me zou lukken te winnen. Mijn mechanieker Kenneth heeft heel goed gesleuteld dit weekend. Ik was zeker even snel als mijn concurrenten.”

Voor Maarten was het uiteraard een fraai slot van het seizoen, maar ook één die paste bij zijn ontwikkeling dit jaar. “Aan het begin ging het wel redelijk, al had ik soms wel pech. Maar aan het einde van het seizoen zat ik er steeds redelijk goed vooraan bij.” En dan net op zijn thuisbaan pakte hij zijn beste resultaat van het jaar.

Het had zijn negentienjarige zus Lien de nodige zenuwen bezorgd. Zij rijdt in dezelfde klasse als Maarten, maar eigenlijk had ze net zo lief niet gereden om te kunnen kijken hoe haar broer in de eerste manche vanaf pole vertrok. “Omdat ik moest rijden, heb ik tijdens de race proberen te kijken waar hij reed”, zei ze. Ze is één van de weinigen vrouwen in de Senioren-klasse. Dat die in de minderheid zijn, vindt ze verder geen punt. “Het is wel speciaal, en meisjes kunnen ook hard rijden.”

girlpower Lien Raeymakers

Dat ze is gaan karten, is overigens niet zo vreemd als het voor sommigen misschien lijkt. Lien en haar broer komen uit een racefamilie. Hun vader deed lang aan autocross. “En het zit sowieso wel in ons”, zei de snelle Belgische. “Toen Maarten begon met karten, ben ik altijd meegegaan. Daardoor wilde ik op een gegeven moment ook beginnen.” En dus heeft ze nu als één van de weinige vrouwen in België karten als hobby. “Als ik dat vertel, dan verschieten sommige mensen daar wel van.”

Dat deert haar uiteraard niet. De uitdaging van het racen tegen de anderen en de snelheid maken dat ze elke keer weer geniet van haar sport. Zoals dat voor elke karter geldt eigenlijk. Ook Maarten en Liens teamgenoot Axl Verlinde geniet van de competitie. Hij kwam dit seizoen uit in de IAME X30 Senioren-klasse. Ook de veertienjarige rijder groeide op met de sport. “Onze vaders kennen elkaar”, zei hij. “Ik ben op mijn tiende ook begonnen. Mijn stiefvader deed in Portugal aan autosport en ik vond het leuk om ernaar te kijken. In Portugal heb ik dan ook voor het eerst in een kart gereden.”

Axl Verlinde en Maarten Raeymakers

Inmiddels is karten zijn lust en zijn leven en rijdt hij samen met Maarten en Lien voor G&R. Terwijl Maarten en Lien volgend seizoen weer in de Senioren-klasse zullen uitkomen, wil Axl het liefst in een schakelkart gaan rijden. “Helaas laat het budget dat nog niet toe.” Sponsoren zijn dan ook van harte welkom. Dat geldt overigens voor zowel Axl als Maarten en Lien. Intussen droomt Axl van de autosport, want dat is zijn ultieme doel. “Ik heb op het circuit van Portimao al eens in een Radical getest. Het zou mooi zijn als ik daarmee ooit nog eens in de Supercar Challenge kan rijden!”

Maarten, Lien en Axl bedanken hun ouders, DFK en Gelaco FAIS voor de support.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS