Karting • Rotax Euro

Het kan niet op voor Thomas Strauven: 3e in International Trophy, kampioen BNL én ticket Grand Finals

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 december 2020 10:14 • Print artikel

PORTIMÃO – Hoewel het door de coronacrisis een moeilijk jaar was, slaagde karter Thomas Strauven erin er toch ook een mooi jaar van te maken. Het twaalfjarige talent uit Houthalen-Helchteren, uitkomend voor Daems Racing blikt terug op de eindfase van zijn seizoen. Strauven won als rookie het Rotax Max Benelux-kampioenschap in de Minimax-klasse en verzekerde zich daarmee van een ticket voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Ook werd hij knap derde tijdens de Rotax Max Challenge International Trophy in Portugal.

Thomas Strauven: 3e in International Trophy Portugal

Om zich voor te bereiden op de Grand Finals deed hij op het circuit van Portimão eerst mee aan de IAME International Games en daarna aan de Rotax Max International Trophy. “Daar heb ik veel van geleerd”, zei Thomas.

“Ik ken de baan nu goed. En tijdens de International Trophy ben ik derde in geworden. Het was nog wat moeilijker dan het BNL-kampioenschap. Erg leuk dat ik op het podium stond. Al had ik dat wel een beetje verwacht. Vorig jaar werd ik tijdens de International Trophy eerste in de Micromax-klasse. Ik had nu eerlijk gezegd wel gehoopt nog wat hoger te eindigen.”

Dat Thomas snel op de Portugese baan snel was, bewees hij al in de prefinale op overtuigende wijze. Daarin ging hij zelfs aan kop, om uiteindelijk als tweede te finishen. Tijdens de finale was de strijd voorin hevig. Thomas kwam in de openingsfase op de derde plek te rijden, zakte wat terug en heroverde zijn verloren plek even later. Uiteindelijk kwam hij als derde over de finish en verzekerde zichzelf zo van een fraaie beker.

Die knappe podiumplaats paste in een seizoen waarin hij steevast voorin te vinden was. Dat resulteerde dus in de titel in het BNL-kampioenschap. “Daar ben ik heel blij mee”, was de logische reactie van Thomas, die er hard voor had geknokt. “Het was moeilijk om van mijn grootste concurrent te winnen.” Het verschil had hij evenwel al aan het begin van de titelstrijd gemaakt. “Ik ben twee keer eerste geworden in de eerste ronde van het kampioenschap. Dat zorgde meteen voor best een verschil. Ik kreeg toen wel het gevoel dat ik het kampioenschap kon winnen.”

In de tweede ronde was de concurrentie heviger en werden de verschillen kleiner, maar Thomas slaagde erin zijn leidende positie vast te houden. Toen door corona de organisatie genoopt was de derde en laatste ronde van het kampioenschap af te gelasten, was de rijder van het topteam Daems Racing dus kampioen.

“Ik ben supertrots. Ik had nog nooit een kampioenschap gewonnen. Vorig jaar was ik in de Micromax-klasse net geen kampioen. Toen werd ik tweede met maar één puntje verschil. Nu ben ik in mijn eerste jaar al Minimax-kampioen. Leuk dat de wedstrijden op het circuit van Genk werden gehouden, want die baan ken ik heel goed.”

Thomas Strauven

Dankzij zijn eindoverwinning kreeg Thomas dus een felbegeerd ticket voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat eind januari 2021 wordt gehouden in Portimão. Voor de snelle Belg wordt het zijn eerste deelname aan het jaarlijkse topevenement. “Dit is altijd het doel geweest: BNL-kampioen worden en naar de Grand Finals gaan.”

In tegenstelling tot reguliere wedstrijden, waarin de rijder zelf mag kiezen op welk merk chassis hij rijdt, hebben de rijders tijdens de Grand Finals allemaal hetzelfde chassis. “Ik vind het leuk eens op een ander merk te rijden. Ik heb er nog niet op getest. Alleen in het weekend van de Grand Finals rijden we daarop. Ik weet niet of het moeilijk is. Ik zie wel.”

Omdat hij al twee raceweekeindes in Portimão heeft gehad, verschijnt Thomas in ieder geval; uitstekend voorbereid aan de start van de Grand Finals. Hij blikte dan ook hoopvol vooruit. “De baan ken ik al. Ik hoop tijdens de Grand Finals dan ook te kunnen winnen! Ik ben trots om voor Team België uit te komen.”

De Rotax Max Challenge Grand Finals worden van 23 tot en met 30 januari 2021 gehouden in Portugal op het Kartódromo Internacional do Algarve in Portimão.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS