Formule 1

"Het is ook nooit goed"; Ben Sulayem reageert op 'negatieve reacties' op Andretti-F1-instapplan

Uitgegeven door Peter Vader • 9 januari 2023 20:01

“Het is ook nooit goed”, dat is je eerste gedachte als je de reacties meekrijgt van het initiatief van Andretti en van de FIA om fracties meer teams op de F1-grid te krijgen. FIA-president Mohammed Ben Sulayem: "Het is verrassend dat er enige negatieve reactie is op het nieuws van Cadillac en Andretti". Andretti heeft een samenwerking gesloten met General Motors en met Cadillac in het bijzonder en het Amerikaanse team zou in 2026 toe kunnen treden tot de F1, waarbij ze woeste plannen hebben om een Amerikaanse coureur in hun rijdersbezetting op te nemen. FIA-president Mohammed Ben Sulayem zegt nu dat hij "verrast" is door de "negatieve reactie" op Andretti's voorgestelde deelname aan de Formule 1 met Cadillac.

Andretti_Michael_en_Ben_Sulayem_skysports-andretti-fia-f1
Michael Andretti en FIA-president Ben Sulayem (Foto: Sky Sports)

Jarenlang lobbyen
Na jarenlang lobbyen bij de FIA, kreeg de succesvolle Amerikaanse teameigenaar Michael Andretti vorige week zijn grootste boost tot nu toe in zijn F1-bod, met een samenwerking met General Motors via het luxemerk Cadillac. Een deelname van Andretti-Cadillac zal waarschijnlijk pas in het seizoen 2026 op de grid verschijnen en vereist goedkeuring van zowel de F1 als haar bestuursorgaan, de FIA, die de ontwikkelingen tot nu toe heeft toegejuicht. Ben Sulayems laatste steunbetuiging voor Andretti kwam op zondag toen hij - zonder te specificeren naar wie of wat hij verwees - een bericht op Twitter plaatste waarin hij reageerde op de reactie op hun plan.

Verrassende reactie
"Het is verrassend dat er enige negatieve reactie is op het nieuws van Cadillac en Andretti", schreef de FIA-president. "De FIA heeft de afgelopen jaren de inzendingen van kleinere, succesvolle organisaties geaccepteerd. We zouden potentiële F1-inschrijvingen van wereldwijde fabrikanten zoals GM en volbloed racers zoals Andretti en anderen moeten aanmoedigen. Belangstelling van teams in groeimarkten zorgt voor diversiteit en verbreedt de aantrekkingskracht van F1", aldus een bericht van Formule1news.

Grote belangstelling
Na de aankondiging van Andretti en General Motors vorige week, gaf de F1 een verklaring af waarin stond dat ze niet de enige geïnteresseerde partij waren en er aan Andretti (nog) geen plek op de grid gegarandeerd kon worden. "Er is op dit moment grote belangstelling voor het F1-project met een aantal lopende gesprekken die niet zo zichtbaar zijn als andere", zei F1 in een verklaring. "We willen er allemaal voor zorgen dat het kampioenschap geloofwaardig en stabiel blijft en elk verzoek van een nieuwe deelnemer zal door de relevante belanghebbenden worden beoordeeld op alle criteria om aan die doelstellingen te voldoen."

Andretti reageerde op de media: "Eén van de grote gespreksonderwerpen was 'wat brengt Andretti naar het feest?'. Michael Andretti’s antwoord hierop sprak boekdelen: "Nou, we nemen met General Motors en Cadillac nu een van de grootste autofabrikanten ter wereld mee!" Iemand nog commentaar?

Andretti_Cadillac_logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS