Formule 1

Het enorme puntenverlies van Valtteri Bottas: "Mijn lijst met pech is best wel lang"

Uitgegeven door Bart • 4 december 2020 10:20 • Print artikel

Valtteri Bottas moest zich dit jaar opnieuw gewonnen geven aan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. De 31-jarige Fin zit er in de trainingen en kwalificatie goed bij, maar in de races komt de topcoureur in Hamilton naar boven en laat Bottas het regelmatig afweten. Met nog 12 punten voorsprong op Max Verstappen wordt het slot van 2020 nog spannend in de strijd om de tweede plaats. Volgens Bottas komt het verschil met Hamilton door botte pech.

Valtteri Bottas


Bottas liep in Silverstone tegen een lekke band aan, waar Hamilton met drie hele banden als winnaar over de streep kwam. In Monza en op de NŁrburgring viel de Fin vroeg in de race uit. In Imola sleepte hij bijna de hele race een deel van de Ferrari van Sebastian Vettel met zich mee. Het dieptepunt was de Grand Prix van Turkije waar Bottas bij de start schade opliep en in het restant nog zes keer spinde.

"Als ik een lijst zou moeten maken van alle pech die ik dit seizoen gehad heb, zou dat best een lange lijst zijn", aldus Bottas in een reactie aan het Engelse Autosport.com. "Moet ik daarom gaan huilen of erom gaan lachen? Ik kies er liever voor om ermee te lachen. Aan veel van die gevallen kon ik helemaal niks doen en ik ben ook niet bijgelovig aangelegd. Het kan soms gebeuren. Sommige mensen hebben nu eenmaal vaker pech dan anderen. Soms voor een korte periode en soms voor vele jaren. Ik hoop dat het snel voorbij is."

Teambaas Toto Wolff leeft met zijn tweede coureur mee. "Hij heeft meerdere lekke banden gehad die niet hadden mogen gebeuren en enkele ongelukkige rode vlaggen terwijl hij ruim aan de leiding ging. Als ik niet zou weten dat hij mentaal ijzersterk is, zou hij zich af kunnen gaan vragen waarom dat hem allemaal overkomt. Maar zo zit Valtteri niet in elkaar. Hij is robuust en veerkrachtig. Dit maakt heb alleen maar sterker. Ik voel met hem mee dat hij zo veel pech in ťťn seizoen heeft gehad. Hij had misschien wel vier of vijf races meer kunnen winnen. Of solide tweede kunnen worden. Het is een lastige seizoen voor hem geweest."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS