Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Het bijzondere ontwerp van de Peugeot 9X8: "Als een laboratorium vol ideeën" + VIDEO

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 januari 2022 10:00 • Print artikel

De PEUGEOT 9X8 is meer dan een racewagen en nu al een iconisch object. Het is een esthetische en technische revolutie, een ultiem designavontuur. Matthias Hossann, PEUGEOT Design Director, plaatste de 9X8 in een bijzondere architecturale omgeving voordat het model in 2022 het circuit betreedt voor lange afstandsraces. Mode- en sportwagenfotograaf Agnieszka Doroszewicz heeft dit bijzondere decor gebruikt om te spelen met het licht en de contrasten van het beton. Haar foto’s zijn een metafoor voor de 24 uur van Le Mans, een mythische race waarin het licht verandert naarmate de uren verstrijken.

 PEUGEOT-9x8-hybrid-hypercar-ultiem-design 1

Het team van PEUGEOT Design ging tot het uiterste voor de ontwikkeling van de nieuwe PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar. Ze voegden alle hedendaagse esthetische codes toe, die specifiek zijn voor het merk: een katachtige houding, vloeiende lijnen versterkt door sportieve accenten, slanke en gestructureerde flanken en – uiteraard – de karakteristieke, ‘drieklauwige handtekening’ van de leeuw als specifieke lichtsignatuur. De slanke en gestroomlijnde PEUGEOT 9X8 wekt emotie en belichaamt snelheid.

ULTIEM
Het ontwerpen van een raceauto is een ultieme droom van elke autodesigner. De kans dat die droom ooit uitmondt in een opvallende creatie, is echter uiterst klein: vanwege de prestaties als belangrijkste doel boven stijl en merkidentiteit, zijn raceauto’s nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Het werk van de ontwerpers beperkt zich normaliter tot kleine details en kleurstellingen.

Voor de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar werkten de ingenieurs en ontwerpers echter nauw samen om stijl en technologie op perfecte wijze te laten samensmelten voor de creatie van een racewagen. “Het niveau van samenwerking en uitwisseling van ideeën was ongekend”, zegt Hossann. “We hadden nauw contact met het team van PEUGEOT Sport en werkten hand in hand. Om het thema voor onze toekomstige racewagen te identificeren, lanceerden we eerst een wedstrijd tussen de ontwerpers. We ontvingen veel inzendingen omdat dit project heel veel enthousiasme teweegbracht, met het vooruitzicht om onze creatie ooit te zien strijden tegen ‘s werelds meest prestigieuze merken op de meest mythische circuits.”

“Toen in samenwerking met PEUGEOT Sport het thema was bepaald, gingen we met elkaar aan de slag. Geleid door prestaties waarvoor nooit een compromis werd gesloten en conform de innovatieve regelgeving kregen de designers veel vrijheid bij het ontwerpen van de Hypercar. De PEUGEOT 9X8 werd geboren met het DNA van de nieuwe Hypercar-reglementen (LMH) uit de koker van de Automobile Club de l'Ouest, de organisator van de 24 uur van Le Mans, en de Fédération internationale de l'Automobile (FIA). De PEUGEOT 9X8 bezit fundamentele eigenschappen van een PEUGEOT en vormt een mijlpaal in de geschiedenis van Endurance-racing.”

LEEUW
PEUGEOT is als een laboratorium vol ideeën en wordt geroemd als aanjager van innovatie. Die eigenschappen hebben geleid tot de betrokkenheid bij de autosport, die uitdagend is en aanzet tot originaliteit en creativiteit.

PEUGEOT-9x8-hybrid-hypercar-ultiem-design 2

De PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar – de ultieme ambassadeur van PEUGEOT Design en een inspiratie voor toekomstige ontwikkelingen – past in vormtaal die al is toegepast voor de productiemodellen van het merk, waaronder de geheel nieuwe PEUGEOT 308. De 9X8 Hybrid Hypercar was begin 2021 de eerste PEUGEOT waarop het nieuwe merklogo prijkte, waarna het ook op de PEUGEOT 308 verscheen.

“De technologie van de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar is volledig ontwikkeld door PEUGEOT Sport en dat moest ook naar voren komen in het ontwerp van de auto. Zonder concessies te doen aan de prestaties wilden we een unieke uitstraling combineren met een gestroomlijnde carrosserie die contrasteert met de zeer geometrische endurance-racers van de vorige generatie”, legt Hossann uit.

Een ander kenmerkend element is zichtbaar in het interieur van de PEUGEOT 9X8, dat is gebaseerd op de unieke i-Cockpit® van het merk. Net als bij een serieproductiemodel is aan het interieurdesign evenveel aandacht besteed als aan het exterieur: zowel de bestuurder als de fans die meekijken moeten het gevoel krijgen dat zij zich in een echte PEUGEOT begeven. Tevens is de cockpit van de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar ontworpen om de bestuurder de hoogste graad van ergonomie en intuïtie te bieden.

BREUK MET VERLEDEN
Iedereen is het er unaniem over eens: de PEUGEOT 9X8 is radicaal anders dan vorige generaties racewagens. Het model opent een nieuw tijdperk. “De 9X8 is een mijlpaal in de autosport”, zeiden de coureurs toen ze hem voor het eerst zagen: “Er is een tijdperk vóór en na de PEUGEOT 9X8 en wij zijn blij dat we er deel van uitmaken.”

Hossann: “Op de muren van de designstudio waar de PEUGEOT 9X8 is ontworpen, waren drie sleutelwoorden te zien: iconisch, efficiënt en emotioneel. Het team omarmde deze concepten, ongeacht de betrokkenheid van elk individu in de verschillende ontwikkelingsstadia. Ik had het woord ICONIC in ieders gedachten centraal gesteld, omdat ik een auto wilde die onmiddellijk herkenbaar is en de doorbraak markeert van een fundamentele generatiewisseling.”

 PEUGEOT-9x8-hybrid-hypercar-ultiem-design 3

“Ondanks de kwaliteit van de vele voorstellen die uit onze interne ontwerpwedstrijd kwamen, hadden we al snel het thema gekozen dat breekt met de codes van de vorige generatie endurance-racers. Het was het idee van ‘minder racewagen, meer PEUGEOT’ en een auto die fans samenbrengt, terwijl het een racewagen is die in theorie ook op de openbare weg kan worden gereden.”

GEEN VLEUGEL
Misschien wel het opvallendste aan de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar is de afwezigheid van een achtervleugel. Die zagen we in 1967 voor het eerst in de enduranceracerij op Le Mans en is sindsdien de standaard. Sinds 1971, iets meer dan vijftig jaar geleden, wist geen enkele auto zonder achtervleugel de fameuze 24 uur van Le Mans te winnen. Het weglaten van de achtervleugel is eveneens een bewijs van de durf en inventiviteit van de ontwerpers en ingenieurs van PEUGEOT. De achterzijde kreeg daarom ook zeer veel aandacht bij de ontwikkeling van de PEUGEOT 9X8. In navolging van de originele schets van een ietwat uitdijende auto, oogt de cabine licht en spits samen met het bijzondere wrap-ontwerp over de achterwielen.

ELEKTRISCH!
PEUGEOT wist de 24 uur van Le Mans eerder te winnen met twee verschillende auto’s van verschillende generaties: in 1992 en 1993 met de 905 met een V10-benzinemotor en in 2009 met de 908 met een V12 HDi FAP-dieselmotor. De 9X8 Hybrid Hypercar luidt een nieuw tijdperk in met zijn techniek. “Enduranceraces zijn gebaseerd op regels die ons in staat stellen om de expertise van PEUGEOT op het gebied van elektrische aandrijflijnen te demonstreren”, zegt Olivier Jansonnie, Technical Director van het project.

Met zijn vierwiel hybride-aandrijving vertoont de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar tot op zekere hoogte overeenkomsten met enkele hybride-productiemodellen zoals de PEUGEOT 3008 en PEUGEOT 508. De raceauto biedt echter een surplus aan vermogen dankzij een 500 kW (680 pk) sterke 2,6-liter V6-twinturbomotor achterin en een 200 kW (270 pk) sterke elektromotor/generator voorin.

 PEUGEOT-9x8-hybrid-hypercar-ultiem-design 4

Jansonnie: “Met de 9X8 begint PEUGEOT aan een nieuw hoofdstuk op het gebied van hybride racewagens. Prestaties worden steeds elektrischer en duurzamer, zonder iets op te offeren op het gebied van competitief vermogen.

“We wilden deze technologische en culturele verschuiving duidelijk maken met een nieuwe kleursignatuur, die we Kryptonite hebben genoemd”, voegt Hossann toe. “We hadden die al kort voor onze 9X8 Hybrid Hypercar gelanceerd op ons nieuwe seriemodel, de PEUGEOT 508 PSE (Peugeot Sport Engineering). Behalve de kleur deelt hij ook veel technologische kenmerken met de PEUGEOT 9X8. Met deze modellen is PEUGEOT naar het tijdperk van elektrische high-performance gekatapulteerd.”

VIRTUEEL
Het team van PEUGEOT Design deed ook een beroep op de nieuwste ontwerptechnologie. “Het werk van de ontwerpers bestond uit een combinatie van ontwerpen en 3D-tools voor virtual reality-visualisatiefasen”, legt Hossann uit.

Om de volumes te creëren, gebruikten de ontwerpers 3D-tools en CAD (Computer Aided Design). Met deze technologie zijn ook eenvoudig bestanden te delen met de engineeringteams. Zodra de volumes waren bepaald, werd het tijd voor de virtual reality-fase.

“Een hoogtepunt werd bereikt toen we de PEUGEOT 9X8 in z’n geheel met een virtual reality-headset aan het engineeringteam lieten zien. Olivier Jansonnie bekeek de auto langdurig virtueel van alle kanten met de headset voor zijn ogen. Zijn enthousiasme was cruciaal.”

NACHT
“Ons team van PEUGEOT Design bestaat uit fans van de 24 uur van Le Mans. Omdat ze er als toeschouwers zijn geweest, weten ze dat de auto’s ‘s nachts, langs de baan, weinig onderscheidende kenmerken hebben. Sommige auto’s zijn te herkennen aan het geluid van de motoren, maar op veel plaatsen is hun visuele aanwezigheid meestal beperkt tot heldere lijnen die in de nacht vervagen.”

 PEUGEOT-9x8-hybrid-hypercar-ultiem-design 5

"Om ervoor te zorgen dat de PEUGEOT 9X8 uniek is en door iedereen zowel overdag als ‘s nachts gemakkelijk te herkennen is, hebben we lichtgevende componenten toegevoegd aan het silhouet. Voor de lichtsignatuur waren de drie klauwen – aanwezig op al onze productieauto’s – een voor de hand liggende keuze. We hadden niet veel moeite om ze aan de voorzijde van de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar te plaatsen, maar de verlichting aan de achterzijde was een grotere uitdaging. We hebben de achterlichten geïntegreerd in afzonderlijke composietcomponenten die lucht afvoeren. We kunnen niet wachten om hun effect op de baan te zien.”

Als fotograaf van deze reeks foto’s herkende Agnieszka Doroszewicz onmiddellijk het potentieel van de lichtsignatuur van de PEUGEOT 9X8: “We wilden onze opnames over een lange dag spreiden en tot laat in de nacht”, zegt Doroszewicz. “Ik heb een perfecte evocatie van de 24 uur van Le Mans in mijn foto’s kunnen bereiken. Daglicht, kunstlicht en de felle verlichting van de koplampen worden gecombineerd met het krachtige patroon van de lichtklauwen van de auto. We zijn natuurlijk niet in Le Mans, maar de sfeer van Le Mans is duidelijk aanwezig.”

AGNIESZKA
“Kort. Zwart. Krachtig. Zoals een fatsoenlijke espresso”, zo omschrijft Agnieszka Doroszewicz zichzelf. Ze is gepassioneerd door design, architectuur en mode. “Fotografie heeft mij in staat gesteld om deze drie passies te combineren. Als fotograaf heb ik me echter nooit willen beperken tot één vakgebied. Ik heb zowel voor tijdschriften als voor modeontwerpers, bureaus en bedrijven gewerkt, bijvoorbeeld in de telefoon- en elektronica-industrie. Supercars en raceauto's kwamen bijna bij toeval langs. Autofotografie is waar de opwinding vandaag de dag is: er is een enorme focus op originaliteit en een ongelooflijke vraag naar onderscheid.”

Doroszewicz is woonachtig in het Duitse Hamburg en afgestudeerd aan de University of Applied Sciences in Photographic Design. Sinds 2007 werkt ze als freelancer en is ze betrokken bij zowel fotoshoots als post-productie. “Ik ben vaak uitgenodigd om te werken op Le Mans en andere 24 uursraces, zoals die van de Nürburgring (Duitsland) en Spa (België). Maar Le Mans is historisch gezien het meest boeiende en mijn absolute favoriet. De sfeer en de spanning zijn voelbaar en je voelt de geschiedenis van deze race in elke porie. Je ontkomt er niet aan. Le Mans is één van de puurste en meest ultieme vormen van autoracen.”

“Elke fotoshoot heeft zijn eigen anekdotes. Hier, met de PEUGEOT 9X8, was het verschrikkelijk koud. Maar niets kon de passie van Matthias Hossann en zijn team temperen om deel uit te maken van de fotoshoot. Hun aanwezigheid was zeer motiverend omdat we van deze gelegenheid gebruik maakten om een echte discussie aan te gaan. Bovendien was de shoot absoluut fantastisch: het contrast tussen de pure esthetiek van de PEUGEOT 9X8 en de brutale architectuur was indrukwekkend, terwijl de ruwe patina van de betontextuur deed denken aan racecircuits.”

Klik hier voor de volledige photoshoot van Doroszewicz

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS