Formule 1

Helmut Marko haalt uit naar FIA over straf Verstappen: "Het is gewoon onaanvaardbaar"

Uitgegeven door Peter Vader • 22 november 2021 07:03 • Print artikel

Helmut Marko heeft kritiek geuit op het bestuursorgaan van F1 nadat Max Verstappen een gridstraf kreeg in Qatar. De Red Bull- adviseur haalde uit naar de FIA over de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat Max Verstappen een gridstraf heeft gekregen voor de Grand Prix van Qatar. Verstappen kwalificeerde zich als tweede voor de race van zondag, achter titelrivaal Lewis Hamilton, maar werd bestraft met een griddrop van vijf plaatsen nadat hij niet voldoende had afgeremd voor dubbele gele vlaggen aan het einde van Q3, gezwaaid om de gespinde AlphaTauri van Pierre Gasly te beschermen.

Max_Verstappen_Helmut_Marko_Christian_Horner_F1-Red_Bull

Verwarring
Er was aanvankelijk enige verwarring over de vraag of de gele vlag-situatie daadwerkelijk van kracht was op het moment dat de coureurs achter Gasly hun laatste ronden aflegden, waarbij Verstappen, Valtteri Bottas en Carlos Sainz allemaal naar de stewards werden geroepen. Na een volledige beoordeling met Verstappen, Red Bull, de video en het telemetriebewijs, werd echter vastgesteld dat er dubbel gezwaaide gele vlaggen waren getoond bij het vlaggenpunt bij het verlaten van bocht 16, op het moment dat de Nederlander zijn ronde voltooide.

"Het is totaal onbegrijpelijk"
Red Bull-teambaas Christian Horner uitte zijn frustratie in de onmiddellijke nasleep door kritiek te uiten op een "schurkenstaat" voor het zwaaien met de dubbele gele vlaggen, hoewel hij nadien zijn excuses heeft aangeboden en een formele waarschuwing van de FIA heeft gekregen. Marko verdubbelde de opmerkingen van Horner door de situatie te beschrijven als "gewoon onaanvaardbaar" te midden van Red Bull's nauwe gevecht met Mercedes voor beide wereldkampioenschappen. "Het is volkomen onbegrijpelijk dat de FIA niet het hele marshalsysteem op orde heeft", zei Marko tegen Servus TV, geciteerd door RacingNews365.

“Dit gaat ten koste van…”
"In het digitale systeem gaf het ineens geen gele vlag, maar een onervaren marshal toont eerst een gele vlag, en dan dubbel geel. Dit gaat ten koste van de coureurs in een miljardensport. Het is gewoon onaanvaardbaar." Bottas en Sainz ook werden gedagvaard wegens vermeende overtredingen van een enkele gele vlag; Bottas kreeg een gridstraf van drie plaatsen, terwijl Sainz werd vrijgesproken nadat de stewards ervan overtuigd waren dat hij toch voldoende vertraagde.

Max_Verstappen_cockpit_wachten

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS