Formule 1

Helmut Marko furieus op stewards: "Hamilton heeft zelf een verkeerde inschatting gemaakt"

Uitgegeven door Bart • 6 december 2021 13:59

In het kamp van Red Bull vinden ze dat bijna alle beslissingen tijdens de Grand Prix van Saudi-Arabië in het nadeel van Max Verstappen hebben uitgepakt. Topman Helmut Marko was witheet nadat de stewards alle schuld in de schoenen van zijn pupil schuiven en Mercedes er keer op keer mee weg komt.

Helmut Marko Max Verstappen


"We zijn oneerlijk behandeld", aldus Marko in een reactie aan het Duitse Bild. "We zijn alle bewijzen aan het verzamelen dat Max niet extra geremd heeft voor de aanrijding met Hamilton. Max heeft er niet voor gezorgd dat het tot een botsing kwam. Hamilton heeft het zelf verkeerd ingeschat en reed tegen Max aan. Dat zorgde bij ons voor schade, waardoor we niet meer konden aanvallen."

Marko wil de straf voor Verstappen, 10 seconden en 2 punten op zijn licentie, niet zo maar accepteren. "We zijn alle feiten aan het verzamelen en zullen die bij de wedstrijdleiding indienen. We hopen dat er een nieuwe beoordeling komt en hopelijk zal er dan alsnog een straf voor Hamilton komen."

De Red Bull-adviseur stoort zich openlijk aan de uitspraken van Mercedes dat ze alleen maar eerlijk willen racen. "Kijk even naar Silverstone en Boedapest. Max werd in Silverstone door Hamilton uit de race geramd en in Boedapest werden onze beide auto's door een Mercedes uitgeschakeld. Dat lijkt mij niet bepaald 'eerlijk racen'. Het is een hard gevecht en dat mag ook, maar we zijn het niet eens met deze beslissingen van de stewards. Het kan niet zo zijn dat er altijd eenzijdige beslissingen worden genomen."

Tegenstanders van Verstappen hekelen zijn agressieve rijstijl, maar Marko is het daar niet mee eens. "De tweede herstart was ongeëvenaard hoe hij Hamilton en Ocon aan de binnenkant pakte. Dat was het idee achter de keuze voor mediums, omdat Mercedes in de eerste twee ronden meer vermogen heeft. Daar profiteerde Max geweldig van. Hamilton liet het gat open en dat moet je bij Max niet doen."

Alles komt nu aan op de laatste race en Marko hoopt op een eerlijke strijd. "Ik hoop dat de race van zondag nog wordt heroverwogen, maar we moeten de race in Abu Dhabi winnen. Hopelijk komt er geen scenario dat ze beiden uitvallen. Het constructeurskampioenschap hoeven we niet meer naar te kijken. Mercedes heeft een grote sprong gemaakt, maar wij willen kampioen bij de coureurs worden. We zijn geen autofabrikant."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS