Formule 1

Helmut Marko: "Sergio Perez is net zo snel als Max Verstappen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 april 2021 17:06 • Print artikel

Red Bull Motorsport Consultant Helmut Marko is van mening dat Sergio Pérez heeft bewezen dat hij in Bahrein net zo snel was als zijn teamgenoot Max Verstappen, ondanks een problematisch eerste optreden van de Mexicaan bij het team.

Sergio Pérez Red Bull Racing


Pérez miste aan het einde van de tweede kwalificatieronde voor de seizoensopener de aansluiting en zou op een teleurstellende elfde plaats op de grid verschijnen. Maar een mysterieuze motorstoring als gevolg van 'een klein elektrisch defect' in de formatieronde dwong hem om vanuit de pitstraat te vertrekken.

"Plots viel de auto uit en ik stond op het punt om eruit te springen", zei Pérez na afloop. "Maar ik bleef erin en op de een of andere manier kwam de auto weer op gang, wat eigenlijk een wonder was."

"De problemen die we hadden, hadden vooral te maken met de software", vertelde Marko aan Formel1.de in een video-interview. "De accu van Pérez werd op het laatste moment vervangen, dat is waarschijnlijk de reden waarom hij plotseling vermogen verloor. Hij was sensationeel. Hij nam zijn stuur af en voerde alle noodscenario's koel uit en plotseling kwam het vermogen terug", vervolgde hij, eraan toevoegend dat er geen blijvende problemen met de motoronderdelen zouden zijn.

Ondanks alle tegenslagen vocht Pérez zich terug naar de vijfde plaats, wat hem nog meer lof opleverde van Marko, die moeilijk tevreden te stellen is. "Het was de eerste race van het jaar, dus het was vooral wennen voor hem", vertelde Marko aan de Oostenrijkse omroep RTL. "Toen Pérez vrije baan had, was hij net zo snel als Verstappen."

"Petje af voor Sergio", reageerde Red Bull-teambaas Christian Horner. "Het was een geweldige comeback in de race voor hem, zeker nadat hij in de pitstraat was gestart. Hij hield het hoofd koel na het probleem in de formatieronde en kon een sterke puntenfinish afleveren."

Marko gaf ook toe dat de vroege exit uit de kwalificatie de dag ervoor het gevolg was geweest van een teamfout bij het afroepen van de bandenstrategie.

De strategen van Red Bull dachten dat het mogelijk zou zijn om hem op de medium compound door te laten dringen tot de laatste top tien van de pole shoot-out-ronde in plaats van de zachtere optie, maar hij kwam tekort.

"We hadden hem in de tweede sessie op de zachte band moeten zetten, dat was onze fout", erkende Marko. "Als Pérez vanaf de vierde of vijfde plaats op de mediumband was gestart, had hij Valtteri Bottas het moeilijk kunnen maken", legde hij uit. "Was hij op de zachte band gestart, dan had hij waarschijnlijk zoveel tijd verloren aan de pitstopstrategie dat een aanval op de Mercedes-coureur moeilijk zou zijn."

Pérez zelf steunde de beslissing van het team om hem voor zijn laatste Q2 run weer op mediumbanden naar buiten te sturen. "We hadden absoluut gelijk om de mediumbanden te gebruiken in Q2, maar helaas heeft het gewoon niet geloond en heb ik niet de ronde afgeleverd die ik had moeten rijden. Natuurlijk is het jammer dat Max de race niet heeft gewonnen voor het team, maar dat komt nog wel en we komen er wel."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS