Formule 1

Heeft Honda nog steeds pk's beschikbaar of moet Red Bull elders tijd winnen?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 juli 2020 12:06

SPIELBERG - Volgens een analyse van de officiële Formule 1-kanalen heeft Red Bull Racing niet alleen een achterstand in de snelle ronden, maar ook in de longruns. Op basis van de resultaten van vrijdag lijkt de Oostenrijkse racestal een gat van ongeveer vijftiende seconde te moeten dichten om zondag te kunnen winnen op de Red Bull Ring.

Max Verstappen Red Bull Racing F1 Grand Prix Oostenrijk


Mercedes is superieur aan het begin van het seizoen 2020. Het Duitse raceteam scoorde een een-tweetje in de eerste en tweede vrije training en lijkt daarmee het te kloppen team te zijn, zowel in de kwalificatie als in de race.

In de longruns moet Red Bull niet alleen Mercedes voor zich tolereren, maar ook Racing Point. In de racesimulaties bleken de roze auto's een tiende van een seconde sneller te zijn dan Red Bull. Een kanttekening moet echter gemaakt worden, want Max Verstappen kon zijn set banden niet optimaal gebruiken. "Verstappen verpestte een set banden door in het grind te rijden, waardoor de rondetijden op die set banden niet representatief waren.".

Ook werd gekeken waar precies het verschil tussen Mercedes en Red Bull vandaankomt. In de bochten is het verschil minimaal, zelfs verwaarloosbaar. Maar hoe anders is dat op de rechte stukken? Op elke ronde verliezen Verstappen en Alexander Albon gemiddeld 0,48 seconde. Geen enkel ander team levert zoveel op dat gebied. AlphaTauri is slechts 0,16 seconde langzamer dan Mercedes in elke ronde.

Het feit dat AlphaTauri dichter bij Mercedes staat dan Red Bull kan erop wijzen dat Honda nog wat terrein te bestrijken heeft. De Japanse motorleverancier heeft wellicht meer pk's beschikbaar voor Verstappen en Alexander Albon voor zaterdag en zondag.

Een ander scenario is dat Honda dit weekeinde al alles heeft laten zien. In dat geval is het zeer waarschijnlijk dat de RB16 met meer downforce zal worden afgesteld, waardoor Red Bull om die reden op topsnelheid zal komen. Het Oostenrijkse raceteam zal er dan voor moeten zorgen dat ze hun tijdwinst behalen in de bochten op het circuit van Spielberg.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS