Formule 1

Hamilton wint GP Bahrein, Verstappen en Albon op podium, crashes Grosjean en Stroll + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 29 november 2020 17:43

De Grand Prix van Bahrein is zondag gewonnen door Lewis Hamilton. De Brit was in de nachtrace op het Bahrain International Circuit te snel voor Max Verstappen. Red Bull Racing had twee man op het podium, want de derde plek was voor Alexander Albon. De start werd verstoord door een enorme crash van Romain Grosjean (VIDEO) die verdween in een vlammenzee (VIDEO) maar gelukkig ongedeerd bleef op wat lichte verwondingen na.

F1 2020 Max Verstappen


Lewis Hamilton kwam vanaf pole positie goed weg op de verlichte baan en hield de leiding vast. Valtteri Bottas bleef met wielspin achter waardoor Max Verstappen P2 overnam. De Fin zakte terug naar P6. Bij het uitkomen van bocht 3 beleefde Romain Grosjean een bizar zware crash. De Haas F1-coureur raakte de bolide van Daniil Kvyat en schoot rechtsaf de muur in. De klap werd gevolgd door een gigantische vlammenzee, de bolide zelf was dwars doormidden.

Officials schoten snel te hulp, Grosjean kroop de auto uit en liep zelfstandig maar met lichte ondersteuning naar de ambulance. Het team gaf in een korte verklaring dat de coureur lichte brandwonden had aan zijn handen en enkels.

De vangrail werd weggehaald en betonblokken kwamen er voor in de plaats. Een staande herstart opende de race, nadat de baan weer vrij werd gegeven door de wedstrijdleiding. Hamilton had de leiding voor respectievelijk Verstappen en Perez. Bottas volgde op P4 met achter hem Alex Albon. Verstappen moest oppassen voor een aanvallende Perez.

Echter verder achter in het veld lag Lance Stroll ondersteboven op de baan en de safety car werd ingezet. De Canadees raakte Daniil Kvyat en door de impact wipte de Racing Point bolide op de kop. De coureur was ongedeerd. Bottas maakte van de situatie gebruik om naar de harde band te wisselen en ook meerdere coureurs wisselde van rubber.

Bij de tweede herstart was Max Verstappen scherp en volgde Lewis Hamilton. P3 was en bleef voor Sergio Perez. Alex Albon reed inmiddels op P4 voor Lando Norris. Nu ging de race verder zonder incident en kon het tactische steekspel beginnen. Kvyat kreeg van de stewards een 10 seconden straf aan de broek. Carlos Sainz zat lekker in zijn ritme. De Spanjaard was na 15 ronden opgeklommen van P15 naar P7 en reed nu achter Esteban Ocon.

Valtteri Bottas was inmiddels opgeklommen naar P13 en was op jacht naar Kimi Raikkonen. De strijd tussen de Finnen werd beslecht doordat Raikkonen zijn bandenwissel maakte. Bottas schoof meteen door naar P10 achter George Russell. In ronde 20 maakte Lewis Hamilton een stop en kreeg medium banden. Hierdoor kreeg Verstappen de leiding. Het team van Red Bull besloot in diezelfde ronde Alex Albon ook zijn stop te laten maken in de pits. Perez op P2 had een achterstand van 6.8 seconden op de Nederlander en Hamilton toen op P3 zat 16 seconden achter de Mexicaan. Een ronde later antwoordde Verstappen door ook van banden te wisselen hij werd gevolgd door de Racing Point coureur. Nu had Hamilton de leiding weer terug met achter hem Verstappen.

In ronde 26 volgde Valtteri Bottas de Alpha Tauri van Pierre Gasly naar de pitstraat. De Fin wisselde nu weer naar de medium band, komende vanaf de harde. Zeven ronden later verschalkte Bottas de Ferrari van Charles Leclerc in de strijd om P10. Actie bij de garage van Max Verstappen toen de Nederlander binnen kwam voor nieuwe banden. De stop was langzamer dan anders en kreeg hij wederom de harde band. Door de slechte wissel zakte Verstappen terug naar P3 achter Sergio Perez maar kreeg de Nederlander P2 weer terug door de wissel van de Mexicaan.

Met nog 10 ronden te gaan wisselde Max Verstappen naar een setje gebruikte medium banden. Hierdoor viel de Limburger tot 27 seconden achter de leider in de race Lewis Hamilton. Achter hem reed Sergio Perez met een verschil van bijna vijf seconden tot er flinke rookwolken uit zijn roze auto kwamen en de motor de geest gaf. De safety car werd ingezet. Hierdoor kwam Alex Albon op P3 achter Verstappen die nu 21 seconde achter Hamilton reed. Uiteindelijk werd de race uitgereden onder de safety-car en won Hamilton voor de beide Red Bulls.

Uitslag van de Grand Prix van Bahrein 2020:

POS	DRIVER  	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 57 laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 1.254
3 Alexander Albon THA Red Bull Racing + 8.005
4 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 11.337
5 Carlos Sainz ESP McLaren F1 Team + 11.787
6 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 11.942
7 Dan. Ricciardo AUS Renault F1 Team + 19.368
8 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 19.680
9 Esteban Ocon FRA Renault F1 Team + 22.803
10 Charles Leclerc MON Ferrari + 1 lap
11 Daniil Kvyat RUS AlphaTauri + 1 lap
12 George Russell GBR Williams Racing + 1 lap
13 Seb. Vettel GBR Ferrari + 1 lap
14 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 1 lap
15 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 1 lap
16 Ant. Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 1 lap
17 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team + 1 lap
DNF Sergio Perez MEX Racing Point 55 laps
DNF Lance Stroll CAN Racing Point 3 laps
DNF Romain Grosjean FRA Haas F1 Team 0 laps

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS