Formule 1

Guenther Steiner over de toekomst van Haas in de F1: "Er zijn alleen maar positieve punten”

Uitgegeven door Peter Vader • 13 januari 2023 12:13

Team Haas heeft in betrekkelijk korte tijd een turbulente historie opgebouwd als het gaat om sponsorwerving en financiering. Het is een ronduit dramatische en uitputtende reeks Formule 1-seizoenen geweest voor Haas-teambaas Guenther Steiner. Het Amerikaanse F1-team moest eerst de schokkende exit van sponsor Rich Energy en financieringsstrijd overleven, daarna volgde een teleurstellend 2021-seizoen voltrok zich de saga rond het vertrek van Nikita Mazepin en sponsor Uralkali aan het begin van seizoen 2022. Bovendien wordt er door de concurrentie ietwat argwanend gekeken naar de relatie van Haas met Ferrari. Het wordt er steeds maar niet makkelijker op.

Gunther-Steiner F1 Haas teambaas
Haas-teambaas Guenther Steiner

Stap voorwaarts
Haas hoopt in 2023 weer een stap voorwaarts te kunnen zetten, nadat ze zich vorig seizoen van een dieptepunt naar een achtste plaats in het constructeurskampioenschap hebben weten omhoog te werken. Voor 2023 hebben ze Nico Hulkenberg aangetrokken om Mick Schumacher te vervangen en heeft Haas een nieuwe titelsponsor binnengehaald. De progressie kwam met name door het inzetten van Kevin Magnussen die als vijfde wist te eindigen tijdens zijn F1-comeback in Bahrein. Een boeiende ontwikkeling nadat hij eind 2021 nog ontslagen was door Haas. Mercedes-directeur Toto Wolff, Alpine's Otmar Szafnauer en McLaren's Andreas Seidl hebben allemaal gezinspeeld op de nauwe banden van Haas met Ferrari, en stelden voor dat de FIA hun beleid met betrekking tot B-teams zou heroverwegen.

Haas_F1_Rich_Energy
Dubieuze Haas-sponsor Rich Energy

Relatie met Ferrari
Sinds Haas in 2016 op de grid kwam, heeft de strategie van Haas om zoveel mogelijk onderdelen van motorleverancier Ferrari te kopen als de regels toelaten, hun rivalen geërgerd. Maar teambazen als Toto Wolff hebben nog nooit een klacht ingediend bij de FIA, die de samenwerking nauwlettend in de gaten houdt. Steiner reageert lakoniek. "We zijn eraan gewend geraakt", zei de teambaas tegen Motorsport-Total. “Als je goed bent, ben je een copycat, als je slecht bent, kan het niemand iets schelen. Het stoort me niet. Het kan me helemaal niets schelen.” Een relatie tussen twee teams die wel tot protesten leidde, was die van Mercedes en Racing Point (nu Aston Martin), toen de laatste een machine uit 2020 produceerde die de 'roze Mercedes' werd genoemd vanwege de gelijkenis met de W10 van het Duitse team van het voorgaande seizoen.

Nikita_Mazepin_F1_Uralkali_Team_Haas
Vanwege rijder Nikita Mazepin Uralkali als sponsor

Op de goede weg
Haas beleefde een mini-revival in 2022, eindigde als achtste in het constructeurskampioenschap en scoorde zelfs hun eerste pole position met Magnussen in Brazilië. Ook de beslissing om met Mazepin en Urikali te breken vindt Steiner nog steeds de enige, juiste beslissing. De vader van Mazepin - Dmitry Mazepin - heeft nou eenmaal nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin, wat betekent dat het geen verrassing was dat Haas en Steiner het partnerschap vroegtijdig verbraken na het uitbreken van de oorlog in Oekraine. Maar voor 2023 wordt alles beter met de nieuwe titelsponsor: MoneyGram. "Allereerst zijn het niet alleen de financiën, maar MoneyGram is een zeer solide, goed bedrijf dat, hoewel het een Amerikaans bedrijf is, 75% van hun zaken wereldwijd doet", voegde Steiner eraan toe. “Dus het feit dat ze er deel van willen uitmaken laat zien hoe goed de F1 is en ze kozen voor Haas omdat ze denken dat we op de goede weg zijn. Het laat aan onze medewerkers, aan de fans zien dat Haas hier is om te blijven, want vorig jaar waren er moeilijke vragen. Ik denk dat we nu een van de meest solide teams in de paddock hebben. Er staan 10 solide teams op de grid en Haas is er een van. Het is ook een erkenning van wat we doen, het feit dat ze ervoor kiezen om met ons mee te gaan. MoneyGram is een solide bedrijf. Dus ik denk dat er al met al geen minpunten zijn aan MoneyGram, er zijn alleen maar positieve punten.”

Haas_Kevin_Magnussen_Abu_Dhabi_2022
Kevin Magnusssen succesvol terug op het oude Haas-nest

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS