Karting • Chrono

Grote ontwikkeling van Tom Papenburg en Mick van den Bergh resulteert in aansluiting bij de top

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 augustus 2020 20:13

EINDHOVEN – Ze komen allebei uit voor het topteam CRG Holland van Dennis de Bruijn en rijden beiden vooraan mee in hun klasse: Tom Papenburg uit Laren in de Rotax Max Micromax-klasse, Mick van den Bergh uit Leusden in de Rotax Max Minimax-klasse. Afgelopen weekeinde reden de twee snelheidsduivels de eerste twee ronden van het NK. Daar bewezen zij opnieuw hun talent met aansprekende resultaten.

Karttalentjes Tom Papenburg en Mick van den Bergh in de prijzen

Tom slaagde erin zelfs twee podiumplaatsen te pakken. Hij werd zowel zaterdag als zondag derde in de finale. “Ik ben echt blij”, zei hij enthousiast. “De trainingen gingen een beetje minder, maar het ging daarna steeds makkelijker en de wedstrijden gingen heel goed. Ik had niet verwacht dat ik het podium zou halen, want ik had al een tijdje niet gekart vanwege vakantie en andere dingen. Dit is een superbegin van het NK!”

Tom wist natuurlijk heus wel dat hij snel is. Dat had hij eerder dit jaar al wel bewezen in het BNL-kampioenschap. Daarin werd hij in de kwalificatie al eens tweede. Bovendien heeft de jonge Noord-Hollander ondanks zijn jeugdige leeftijd al behoorlijk wat ervaring in het karten. “Ik kart al sinds mijn vierde. En dit is mijn derde wedstrijdjaar. Eerst heb ik een jaar Parolin Rocky gereden en nu ben ik bezig aan mijn tweede jaar in de Micromax.”

Tom Papenburg

Tom werd door zijn vader geënthousiasmeerd voor het racen, zoals dat zo vaak gaat bij karters. “Mijn vader racete al in de auto’s en ik vond skelters leuk”, legde Tom uit. “Daarom ben ik gaan karten. Ik ben begonnen in Lelystad en ik vond het meteen zo gaaf dat ik ermee ben doorgegaan. Ik houd van de snelheid en het door de bochten racen. En dat je andere jongens kunt inhalen is zó leuk!”

Zijn snelle teamgenootje Mick kon erover meepraten. “Op vaderdag was er bij de indoor kartbaan van Coronel in Huizen waar er vaak een vader-zoon-dag wordt gehouden. Toen we klaar waren met rijden, wilde ik niet meer uit de kart omdat ik de snelheid zo leuk vond”, aldus Mick. “Alles aan het karten is leuk. De snelheid, de adrenaline.”

De snelle Leusdenaar werd zaterdag vierde in de finale, zondag zesde. Een lucratief weekeinde derhalve, want Mick had met die keurige uitslagen veel punten gepakt voor het kampioenschap en hij mocht naar het podium voor de top 5 in de Mini Max. “Ik ben er heel tevreden mee. Ik heb heel grote stappen gemaakt.”

Mick van den Bergh

Hoe dat dan kwam? Hij wist het niet precies. “Gewoon, ineens”, zei Mick. “Ik heb ook wel veel getraind. En Dennis de Bruijn van CRG Holland leert ons veel. We krijgen van hem goede tips en ondersteuning. Eindhoven is niet mijn favoriete baan, maar ik was toch snel, ik rijd er wel goed op.”

Dat kwam dan mooi uit, want door het uitgestelde seizoen als gevolg van de coronacrisis zag de organisatie van het NK zich genoodzaakt om twee ronden van het kampioenschap in één weekeinde te houden. Dat betekende vier wedstrijden in plaats van de gebruikelijke twee. Of dat niet zwaar was? “Ik vond het juist leuk veel wedstrijden te kunnen rijden.”

Het is voor Mick pas zijn derde jaar als wedstrijdrijder. Eerst reed hij een jaar in de Parolin Rocky-klasse, vorig jaar een jaar in de Rotax Max Micromax en nu dus in de Rotax Max Minimax-klasse. Mick heeft door de vreemde coronatijd na de BNL Kick-Off de overstap gemaakt naar de Minimax wat hem ondanks de korte voorbereiding goed bevalt. Dat hij erin slaagt meteen zo consequent voorin te rijden, belooft dus nog wat voor de rest van het seizoen. “Ik heb nu vier wedstrijden gereden waarvan drie in de Minimax-klasse. Het gaat lekker, dus laat de rest van het seizoen maar komen!”

Tom Papenburg en Mick van den Bergh worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
MM Real Estate BV
Sonic Equipment
ProAdvies BV

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS