Karting • Chrono

'Good old' Anton Gidding geniet van het karten en is nog steeds snel: P3 in NK op Spa: "Mooi weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juli 2021 14:10 • Print artikel

SPA – Doe het hem maar eens na: op 62-jarige leeftijd een podiumplaats pakken in het Nederlands kampioenschap KZ Plus. Karter Anton Gidding uit Elst presteerde het afgelopen weekeinde op het circuit van Spa-Francorchamps. Tijdens de derde ronde van de titelstrijd finishte hij in de finale op een razendknappe derde plaats. En dan te bedenken dat hij alles alleen doet, hij heeft niet eens een monteur.

Anton Gidding

Tuurlijk was Anton blij met zijn podiumplaats, maar hij zag het vooral als een mooi extraatje in een weekeinde dat voor hem vooral als ontspanning geldt. “Dan kan ik mijn hoofd leegmaken. Ik werk ongeveer honderd uur in de week”, verklaarde de eigenaar van Gidding Autoschade in Elst. “Dan ben je blij als je even kunt karten. Dan kun je alles even vergeten. Dat is eigenlijk de reden dat ik het zo lang ben blijven doen.”

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want in de KZ Plus-klasse, een zware schakelklasse met een sterke competitie, is vooraan meedoen een flinke opgave. Dat weet Anton maar al te goed. “Je moet conditioneel op peil blijven en je moet niet te veel eten. Wel gezond eten! Als je dat doet, dan kun je lekker lang doorgaan. Ik kan de jongens nog steeds bijhouden.”

Dat bleek wel uit zijn derde plaats. Tijdens de prefinale was hij zelfs tweede geworden. En dan te bedenken dat hij alles alleen doet in een kartweekend. Hij sleutelt zelf, brengt zijn Maranello-kart zelf naar de baan, rijdt zijn race, en brengt dan ook zelf zijn kart terug naar zijn bus. “Ik heb geen monteur, want dat vind ik een belasting. In verhouding tot mijn werk is dit gewoon de hele dag ontspannen.”

Die dag ontspannen doet hij al dik dertig jaar. Hij begon op zijn 31ste met karten nadat hij met motorcrossen was gestopt. “Ik brak op een gegeven moment mijn sleutelbeen en met een eigen zaak kan dat niet. Omdat de kartbaan naast de motorcrossbaan in Oss lag, ben ik maar gaan karten. Dat leek me veel safer.”

Wel heeft Anton iemand die voor hem de motoren prepareert: Helmut Hendriks uit Doetinchem. “Ik heb de beste motorman. Dankzij hem heb ik een super torque in de kart. Daar ben ik heel gelukkig mee. Hij komt af en toe kijken of de motor nog goed is afgesteld.”

Anton Gidding

Tot op de dag van vandaag geniet hij van zijn sport. “Ik vind het nog steeds leuk. De laatste zeventien jaar rijd ik wedstrijden. In het begin was dat niet te combineren met de zaak, want er moest gewoon hard gewerkt worden.”

Tegenwoordig probeert hij zo nu en dan wat extra meters in de kart te maken. Dit om tijdens zijn wedstrijden zo goed mogelijk voor de dag te komen. Zo trainde hij een week voor het NK-weekeinde op het circuit van Spa om de juiste afstelling van de kart te vinden.

Dat deed hij samen met zijn concurrent in de KZ Plus-klasse Martien Peeters, die op hetzelfde kartmerk rijdt. Anton: “Ik heb hier een week geleden samen met Martien Peeters (zondag derde, red.) samen getraind. We hebben samen de boel uitgewisseld. Hij is 35. Het is leuk dat je samen zo ongeveer dezelfde snelheid hebt. Hij is iets sneller, maar dat mag ook.”

Dit jaar rijdt Anton naast het NK ook wat andere wedstrijden op de kartbaan in Oss, als er ruimte is in zijn schema. Hij bewaart goede herinneringen aan Oss. “De laatste keer dat ik aan dat kampioenschap meedeed, heb ik nog gewonnen. Dat was in Oss, twee jaar terug.” Was hij als zestiger dus de snelste van allemaal. “Oss is mijn thuisbaan hè”, haastte Anton zich te zeggen.

Wie weet lukt het hem dit jaar nog een keer. In ieder geval heeft hij in Spa zijn doel bereikt. En dat gaat niet per se over die podiumplaats. “Ik heb gewoon een mooi weekend gehad!”

Anton Gidding bedankt Helmut Hendriks voor de motoren en Toon Roosendaal voor de karts.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS