Karting • Karting Diversen

Girlpower in de kartsport: snelle Eva Dorrestijn knalt naar podium: “Ik wil er het beste uithalen"

Uitgegeven door Bart • 24 februari 2021 18:20 • Print artikel

Strijen – Bij het Kartfestival en de SHakedoWn in Strijen stond Eva Dorrestijn haar mannetje. Als één van de weinige meisjes reed de 11-jarige kartster uit Hengelo naar het podium. Eva kwam afgelopen zaterdag uit in zowel de Parolin ID Rocky-klasse als de Mini Parilla-klasse. Het was soms sprinten van de ene naar de andere kart, maar het harde werken werd beloond met de tweede en de vierde plaats. In de Mini Parilla eindigde Eva net buiten de top drie, maar op haar podium in de Parolin Rocky was ze trots aangezien ze meer dan twintig jongens voorbleef.

Girlpower Eva Dorrestijn naar podium

“Het was een druk programma en dat maakte het wel zwaar op het einde, maar het zou zonde zijn als ik niet beide klassen zou rijden”, vertelt Eva langs de kartbaan van SHW in Strijen. “Ik heb er echt heel hard voor getraind en dacht ‘ik ga ze gewoon allebei rijden, waarom niet?’ Nu ben ik tweede en vierde geworden en daar ben ik heel blij mee.”

De SHakedoWn in combinatie met Kartfestival was het eerste raceweekend in aanloop naar een druk seizoen. Eva gaat in 2021 in de Mini Parilla rijden in het Benelux Kampioenschap, de GK4 en het NK 2-takt IAME. “Dit wordt een heel gaaf seizoen. Ik hoop natuurlijk vaker op het podium te staan. Ik wil veel rijden, omdat dit mijn laatste jaar bij de Mini’s is. Volgend jaar stap ik over naar de junioren en daarom wil ik er dit jaar het beste uithalen.”

De liefde voor de kartsport heeft Eva van haar vader. “In de schuur hing altijd een foto van mijn vader in een kart. Ik wist lang niet wat dat was. Tijdens een vakantie in Kroatië heeft hij me meegenomen naar een kartbaan. Ik dacht ‘leuk, we gaan botsautootje spelen’, maar dat was het dus niet. Daarna hebben we veel in een huurkart op de kartbaan in Oldenzaal gereden. Ik vond het meteen leuk en twee jaar geleden met Kerst heb ik een eigen kart gekregen.”

Eva Dorrestijn

Eva was het enige meisje op het podium, maar voor haar maakt het eigenlijk geen verschil. “Ik vind het wel vet als mensen zeggen ‘hé, er staat een meisje op het podium’, maar voor mij maakt het niet uit of je een jongen of een meisje bent. Je bent karter. Daarin word ik ondersteund door mijn vader als monteur, mijn moeder die altijd zorgt voor de inwendige mens en het team van Peter de Bruijn. Ik krijg veel goede tips van mijn vader. Op sommige banen heeft hij zelf nog gereden, dus dan heeft hij de ervaring hoe je er moet rijden. Iedere monteur is anders, maar ik vind dat mijn vader het heel goed doet. Ik kan veel van hem leren. Als ik maar weet wat ik moet doen, dan kan ik het ook uitvoeren.”

Dit jaar hoopt Eva nog veel vaker op het podium te staan. “Ik wil hoog komen in de kart en later ook in de autosport. Ik ben pas 11, dus ik weet nog niet welke klasse ik later wil rijden. Maar als ik weet dat ik het kan, gaan we het ook gewoon doen.”

Nu de prestaties zo goed zijn, wil Eva hogerop komen, daarvoor zoekt ze nog wat support. Voor meer info: wijnanddorrestijn@live.nl of Facebook

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS