Karting • GK4 Kartseries

Gil Mertens kan na een extra rit van 300 km in de auto opgelucht ademhalen op de kartbaan: eindelijk kampioen!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2021 10:43

GENK – Het was nog maar de vraag wie op de slotdag van de GK4 Kart Series kampioen ging worden in de prestigieuze Open Schakel-klasse, maar Gil Mertens had een topdag in Genk, terwijl zijn concurrenten er niet bij kwamen. En dus kon de 31-jarige karttopper uit Aalst na zijn winst in de finale opgelucht ademhalen. Dat terwijl hij maar kort geslapen had nadat hij er zaterdagavond achter gekomen was dat zijn as krom was en een nieuwe moest gaan halen in Nederland.

Gil Mertens kampioen in koningsklasse KZ


“Zondag ging het bijzonder goed. We hadden nooit gedacht dat we zo’n verschil konden maken in de regen en ook op een droge baan”, begon een uitermate verheugde Gil zijn relaas. “Tijdens de voorlaatste koers in Mariembourg had het ook geregend. Toen werden we eigenlijk om onze oren gereden omdat we niet goed wisten wat we moesten doen.”

“Ervaring hebben we wel, maar niet op die regenbanden. Dus toen zijn we daarop gaan trainen en zijn we het chassis nog beter gaan afstellen. Het team heeft er een zeer goede set-up op gevonden zodat het gewoon heel erg goed rijdt. Ik kon nu in de regen perfect mijn mannetje staan en in de laatste sessie op een droge baan vandaag ook. We hadden maar één doel en dat was voor mijn rivaal Sam Claes geraken.”

Die had dit weekeinde te maken met technische problemen en daar profiteerde Gil uiteraard graag van. “Tijdens het weekend in Francorchamps was het mijn weekend niet. Ik had heel erg last van klierkoorts. Toen ging het zondag totaal niet en reed Sam een stuk van mij weg. Ik kon niets doen. Sam was gewoon honderd keer beter. Als dat zo is, moet je dat accepteren. Dan maar zien dat de races die erna kwamen een stuk beter gingen en dat is uiteindelijk gelukt.”

Gil Mertens kampioen in de schakelkarts

Hoewel de titel natuurlijk veel voor Gil betekent, was afgelopen weekeinde in Genk niet het mooiste weekeinde van het jaar. “Het mooiste wat ik dit jaar gedaan heb, was het NK van vorige week, ook hier. Daar waren meer toppers bij dan in de GK4. In het nat reden we uitzonderlijk heel erg goed. Op een droge baan waren we bijna niet te verslaan. Reed ik op de rechte stukken van het groepje weg.”

Dat deed natuurlijk veel voor zijn zelfvertrouwen. “Ik kwam om te winnen, anders moet je thuisblijven. Ik denk dat iedereen zijn instinct wel zo is. Als ik zie wat ik tegenover Joey (Hanssen, oud-wereldkampioen die zondag ook meedeed) heb gepresteerd in natte omstandigheden, dan moet er vanavond een groot feestje zijn. Moest ik nu verloren hebben van Joey, dan zou ik gezegd hebben: het is geen schande om van zo iemand te verliezen. Maar nu ik gewonnen heb, geeft dat alleen maar meer de voldoening van het werk.”

En zeker na de plotselinge consternatie die zaterdagavond even voor 21.00 uur ontstond. “Bij het poetsen van de kart zagen dat de achteras getordeerd was. Ik had geen goede as meer liggen om mee op een natte baan te rijden. Dus ben ik gisteravond om 21.00 uur naar Tilburg in Nederland moeten rijden, vanuit Aalst in Oost-Vlaanderen. Dat was was 150 kilometer. Ik ben Dirk van der Pol enorm dankbaar dat hij nog zo’n as had liggen.”

Gil was pas rond middernacht weer thuis. “Daarna moesten we de kart nog in elkaar zetten. Die lag nog helemaal uit elkaar. Het was stressen, heb tot 1.00 uur aan de kart gewerkt. Ik ben opgelucht dat het kampioenschap nu gedaan is. Dit resultaat is natuurlijk gewoon top, ik ben supertevreden.”

Gil Mertens wil het thuisfront, zijn monteur, zijn vader, de hele familie en vrienden en alle sponsoren bedanken. Gil wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

- Kevin de Meulemeestre, sanitaire intstalatie‘s
- Frituur Chic in Aalst
- Dakwerken de Visscher
- Pascal Delbaer
- Claude Bal voor motorsupport
- SLC Randy Nauwelaers teamsupport en top chassis

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS