Karting • GK4 Kartseries

Gijs de Zeeuw verbaast zichzelf en pakt eerste beker in GK4 Kart Series: "Heel erg gefocust"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2021 13:50 • Print artikel

GENK – Voor karter Gijs de Zeeuw zal de derde ronde van de GK4 Kart Series altijd bijzonder blijven. De dertienjarige coureur uit Roosendaal won afgelopen weekeinde op het circuit van Genk zijn eerste beker in dit prestigieuze nationale kampioenschap. Dat deed hij in de X30 Junioren nationaal-klasse.

Gijs de Zeeuw

“Ik ben zeker blij. Dit was heel onverwacht”, zei Gijs met een brede lach. “Dit resultaat had ik niet zien aankomen. Ik heb me gewoon heel erg gefocust. Vrijdag gingen de trainingen wel goed, ik reed snelle tijden. Maar in de kwalificatie ging het wat minder. Die was heel tegenvallend eigenlijk, met P13. Ik zat binnen twee tienden van de nummer vier, maar ik kon geen echt snelle rondetijden neerzetten.”

Dat betekende dat de rijder van topteam KCR race één vanaf de dertiende plek moest starten. Gijs had een goede start. “Maar iemand ging vanuit de linkerbaan naar rechts toe en hij klapte tegen me aan, dus daar verloor ik wat plaatsjes. Daarna heb ik de deur soms iets te ver opengelaten, waardoor een aantal rijders ertussendoor piepten. Daarna lag ik een-na-laatste. Ik ben naar tien teruggereden en heb toen een tijdje vastgezeten achter de nummer negen. Ik kwam er lang niet voorbij. Later lukte dat alsnog.”

In race twee van de negende plek begonnen, had hij opnieuw een goede start, ook al was het intussen gaan regenen. “Ik zat er meteen goed vooraan bij. Ik had niet de beste pace en uiteindelijk ben ik vijfde geworden. Ik kon wel bij de nummer vier aanhaken, maar ik kon hem niet voorbijkomen. Het was een oké resultaat.”

Ook in race drie had hij – wederom in de regen – een goede start. Wat heet. Gijs: “Ik ging van P5 naar P1! In de tweede bocht zette de nummer twee zijn kart naast de mijne en verloor ik wat plekjes. Toen heb ik een heel lange strijd gehad met een paar rijders. Ik ben veel van plek gewisseld en lag op een gegeven moment vierde. Later heb ik plek drie gepakt en heb ik een gat geslagen.”

Gijs de Zeeuw

Met zijn derde plaats was zijn eerste beker van het seizoen een feit voor Gijs. Een mooie beloning voor jaren van hard werken voor zijn sport. Die begon voor de talentvolle Brabander op zevenjarige leeftijd. “Mijn vader had vroeger bij Kart Centre Roosendaal gewerkt en hij nam me er een keer mee naartoe. Daar zeiden ze: je kunt de cursus eens proberen.”

Hij vervolgde: “Ik vond het hartstikke leuk. We hebben toen een kartje gekocht en ik begon met kartlessen.” Die eerste jaren reed hij steeds op binnenbanen. “Later zijn we overgestapt naar de Junioren en toen ben ik minder binnen gaan rijden. Vorig seizoen was mijn eerste seizoen buiten. In Strijen werd ik toen derde overall in het X30 Junioren-kampioenschap.”

Gijs’ volgende race is de vierde ronde van de GK4 Kart Series. Die wordt medio september gehouden op het circuit van Spa in België. Dat wordt weer een interessante nieuwe ervaring. “Ik heb nog nooit in Spa gereden”, zei hij. “Ik heb wel een paar onboard-beelden gezien. We gaan een keer trainen om te kijken hoe de baan me ligt. Natuurlijk hoop ik daar ook weer op het podium te komen!”

Gijs bedankt zijn vader en zijn team KCR.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS