Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

Gifbeker Tijmen van der Helm nog niet leeg: "Hij kreeg tien seconden straf, maar daar heb ik helemaal niets aan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 september 2021 01:20

Zandvoort – De thuisraces van Tijmen van der Helm op Circuit Zandvoort zijn voor het 17-jarige TeamNL-talent op een teleurstelling uitgelopen. Na een mindere kwalificatie moest de MP Motorsport-rijder bij de zesde ronde van het FIA Formule 3 Kampioenschap, dat in het programma van de F1 Dutch Grand Prix werd gehouden, in alle drie de races van buiten de top twintig starten. In de wedstrijden wist Van der Helm veel plekken goed te maken, maar ook nu ontbrak het hem aan een beetje geluk. In de eerste race passeerde de Nederlander als 21ste de finish. In race twee en drie leek hij op weg naar een positie binnen de top twintig toen hij door een concurrent naast de baan werd gedrukt. In race twee viel Van der Helm daardoor terug naar de 21ste positie, terwijl hij race drie daardoor zelfs in de bandenstapels zag eindigen.

Tijmen van der Helm

Een week na het waterballet op Spa-Francorchamps mochten de rijders van het FIA Formule 3 Kampioenschap onder droge en zonnige condities aantreden op het totaal vernieuwde Circuit Zandvoort voor ronde zes van de titelstrijd. Een thuiswedstrijd voor TeamNL-talent Tijmen van der Helm en derhalve was de 17-jarige rijder uit het Zuid-Hollandse Den Hoorn er extra op gebrand om voor eigen publiek punten te scoren.

De MP Motorsport-rijder had het geluk in eigen huis echter niet aan zijn zijde. In de vrije training zag Van der Helm door een code rood en een uitstapje buiten de baan de nodige rijtijd verloren gaan. In de kwalificatie was het TeamNL-talent in de slotfase aan een tijdsverbetering bezig, maar bleef door een mindere sectortijd toch steken op een 24ste startpositie. Op een baan waar het lastig inhalen is en met dertig zeer aan elkaar gewaagde rijders wachtte Van der Helm een zware opgave om nog richting de punten te rijden.

Op een oranje gekleurd Zandvoort wist Van der Helm bij de start van de eerste race meteen twee tegenstanders in te halen en kwam daarmee als 22ste door. In de door een safetycarperiode onderbroken wedstrijd was de MP Motorsport-piloot in een strijdend groepje te vinden waarin diverse keren van positie werd gewisseld. Na even te zijn teruggevallen naar plek 24, wist Van der Helm toch weer wat winst te boeken om uiteindelijk als 21ste te worden afgevlagd, tevens zijn startpositie voor de tweede wedstrijd.

Daarin lukte het Van der Helm om in de eerste tien ronden een aantal plaatsen goed te maken waardoor hij op een 18de positie belandde. Vervolgens werd de Nederlander ook weer vanuit de slipstream gepasseerd en lag 19de toen in de slotfase voor de tweede keer de safetycar voor het veld verscheen. Bij de chaotische herstart raakten diverse rijders elkaar. In eerste instantie kostte dit Van der Helm een paar plekken. Direct daarna wist het TeamNL-talent te profiteren en schoof door naar de 18de positie, om vervolgens zelf in het gedrang buiten de baan te worden geduwd waardoor hij weer terugviel en uiteindelijk als 21ste werd geklasseerd.

In de afsluitende derde race wist Van der Helm vanaf zijn 24ste startplek opnieuw enkele posities te winnen, maar zat vervolgens opgesloten in het lange lint van nagenoeg even snelle auto’s. De MP Motorsport-piloot schoof in de slotfase door naar de 20ste positie toen een vitual safetycarperiode het tempo drukte. Met nog minder dan een ronde te gaan werd het veld weer losgelaten. Alsof Van der Helm nog niet genoeg tegenslag te verwerken had gekregen, werd de Nederlander in de Hugenholtzbocht door een te laat remmende concurrent geraakt en belandde in de bandenstapels waardoor hij de finish niet zag en als 29ste werd geklasseerd.

“In de vrije training had ik er niet af moeten gaan. Dat was mijn eigen fout”, klonk het schuldbewust. “Ik miste in de kwalificatie daardoor net dat beetje extra baanervaring en vertrouwen. Een vijftiende plek had er zeker wel ingezeten en dan voorkom je al veel problemen, want die ontstaan in de races toch vaak achter de eerste vijftien. In de eerste race zat ik vast in een groep en in race twee reed ik net na die safetycarperiode op plek zestien toen ik het zand in werd geduwd. In de derde race was ik al twee keer door die rijder achter me geraakt toen hij in de laatste ronde in een gat dook dat er helemaal niet was. Hij kreeg tien seconden straf, maar daar heb ik natuurlijk helemaal niets aan. Het is gewoon zaak om het in de kwalificatie beter te doen, waardoor je in de wedstrijden uit de problemen blijft”, blikte Tijmen van der Helm op zijn raceweekend voor eigen publiek terug.

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Trofi Pack, Charlie Works en BICT Groep.