Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Gianni van de Craats pakt podiumplaatsen bij autosportdebuut: tweede en derde in Ford Fiesta Sprint Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2021 06:34 • Print artikel

ZANDVOORT – Gianni van de Craats kende afgelopen weekeinde een uitstekend autosportdebuut. Op het CM.com Circuit Zandvoort snelde de pas vijftienjarige Harskamper naar de tweede plaats in het Junioren-klassement van de Ford Fiesta Sprint Cup. Om het allemaal nog spannender te maken startte Van de Craats van poleposition bij zijn allereerste autorace.

Gianni van de Craats midden met teambaas Youri Verswijveren rechts en teamgenoot Jacco van de Wal

“Het was best spannend voor de eerste keer”, blikte een tevreden Gianni terug. “En meteen van pole starten. We hebben het met het team goed gedaan. Wel vond ik het moeilijk om in de races iedereen achter je te houden. In ronde één van de eerste race had ik ook nog een momentje bij bocht negen. Daardoor viel ik iets terug, maar daarna heb ik alles gecontroleerd en ben ik tweede geworden.”

Knap, zeker gezien Gianni’s zeer jeugdige leeftijd en zijn nog beperkte autosportervaring. Al heeft hij er veel aan gedaan om zo goed mogelijk voor de dag te komen in Zandvoort. “We hebben afgelopen week donderdag en vrijdag in de Ford getest. Ik was wel blij met hoe het ging. Ook heb ik veel op de sim gereden.”

En Gianni heeft natuurlijk een uitstekende basis door zijn ervaring in het karten. Niettemin is het verschil tussen beide disciplines groot. “Het is een wereld van verschil, ja. Mooi om op zo’n groot circuit te rijden. Als je de start-finish ziet... Dat is wel heel iets anders dan karten. Hierin vind je ook iets meer competitie, denk ik. En als je hogerop wil komen in het racen, moet je toch een keer de stap naar de autosport maken.”

Zijn debuutjaar in de autosport deelt Gianni met het topteam NXT Racing, een goede keuze concludeerde Gianni. “De samenwerking bevalt goed, het gaat goed en er werken goede monteurs. De auto rijdt goed, ik heb veel vertrouwen in de auto.”

Gianni van de Craats van pole

Het zorgde ervoor dat de snelle Gelderlander afgelopen weekeinde uitstekende races reed. Na zijn knappe tweede plaats in de eerste race ging ook de tweede race voorspoedig, met de derde plaats bij de Junioren als resultaat. “Alleen op het eind kon ik de pace niet helemaal bijhouden. Ik had het wel ongeveer zo verwacht. Ik wist dat er nog een paar snellen van achter zouden komen en dat is ook gebeurd.”

Hij liet zich niet gek maken. “Ik bleef wel trappen natuurlijk.” De druk van de aandringende auto’s achter hem deerde hem nauwelijks. “Ik ben sowieso wel rustig in de auto. Aan het eind van de race werd het wel moeilijker, maar gelukkig heb ik het wel volgehouden en heb ik mijn positie kunnen behouden.”

Podium Gianni van de Craats

Terugblikkend kon hij alleen maar tevreden zijn, concludeerde Gianni. “Er zijn natuurlijk wel een paar dingen die beter kunnen, maar ik ben tevreden over mijn debuut in dit weekend.”

Behalve zijn wedstijden in de Fiesta Cup zal Gianni ook nog af en toe in een kart te vinden zijn. “Dat ga ik doen in de ID Shifter-klasse van het NK-viertakt. Gewoon een paar wedstrijden. Om bezig te zijn. Want racen in een kart blijft leuk. Maar de focus ligt natuurlijk op de autosport. Daar ka ik de komende jaren nog mee vooruit!”

Gianni van de Craats wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Polskamp en NXT Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS