Karting • Iame X30 Euro Series

Geweldige beloning voor karttalent Yani Stevenheydens met eerste titel: Benelux-kampioen IAME X30 Junioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 november 2020 21:04 • Print artikel

MARIEMBOURG – Hij stond na de voorgaande twee rondes van het IAME Benelux-kampioenschap met ruime voorsprong bovenaan in het X30 Junioren-kampioenschap, en toch kwam de titel voor karttopper Yani Stevenheydens onverwacht. Door corona was de vierde een laatste ronde van de titelstrijd afgelast en was het veertienjarige talent uit het Belgische Tisselt zaterdag in Mariembourg al na de manches kampioen. Dat hij in de finale nog tweede werd was de kers op de taart.

Topoverleg Yani Stevenheydens

“Normaal ging er nog een tweede raceweekend zijn, maar dat was geschrapt. Zaterdagmorgen hoorde ik dat ik kampioen zou kunnen worden”, blikte Yani terug op een wonderlijke middag in Zuid-België. “Ik heb er eigenlijk geen stress voor gehad. Het was gewoon als normaal: ik deed mijn best om zo ver mogelijk van voren te rijden.”

Voordat hij kampioen was, reed Yani nog wel twee stressvolle manches. “Tijdens de eerste manche werd ik rechtdoor geduwd in de laatste bocht terwijl ik aan de leiding reed en ben daardoor tweede geworden. In de tweede manche kwam ik in een crash terecht. Ik lag op dat moment tweede en viel daardoor terug naar de negende plaats. Dat was wel even balen, maar ik wist dat het nog altijd kon om vooraan te finishen, want we waren heel snel. Ik deed gewoon zoveel mogelijk mijn best. Dat was niet heel gemakkelijk, ik heb een beetje risico’s moeten nemen, maar ik heb de leiding nog kunnen pakken. Op het einde ben ik nog een klein seconde weggereden en ik reed de snelste raceronde gereden. Het was een leuke race om te rijden.”

Met die zege was de Belgische belofte van topteam EGP al kampioen. Dat kwam op zichzelf niet als een heel grote verrassing na zijn uitstekende resultaten tijdens de eerste twee ronden van het kampioenschap (eerste en tweede). Yani: “Daardoor had ik wel verwacht te kunnen winnen.”

Om een mogelijke diskwalificatie te voorkomen reed hij de finale enigszins voorzichtig. Al was zijn wil om ver vooraan te eindigen onverminderd groot. Door zijn uitstekende resultaten in de manches mocht hij de finale van poleposition starten. “Het was heel speciaal dat ik eigenlijk al kampioen was. Toch wilde ik de laatste race zo goed mogelijk te eindigen. Ik wist dat het mijn laatste race bij de Junioren, want volgend seizoen ga ik bij de X30 Senioren rijden.”

Yani Stevenheydens kampioen

Yani deed dat uitmuntend. Zonder al te veel risico te nemen, bewees hij andermaal hoe snel hij is. Dat resulteerde in een fraaie tweede plaats in de finale. Toen hij over de finish kwam, was het definitief: IAME Benelux-kampioen bij de X30 Junioren! “Ik was nog nooit kampioen geweest. Ik ben altijd wel snel, maar ik heb heel veel pech gehad. Dit jaar zat het eindelijk eens mee. Het voelt heel goed, ik ben er heel blij mee. Ik heb dit jaar ook heel veel getraind, elke week één of twee keer, dus het was zeker de moeite waard. Daar wil ik speciaal ”

Voor Yani zit het seizoen er nu op. Hij kan zich dus gaan focussen op zijn debuut bij de IAME X30 Senioren. Hij keek er al naar uit. “We hebben nog niet getest in een Senior-kart. Dat gaat de komende weken gebeuren als we mogen rijden in verband met corona.”

De snelle Belg weet nu al dat hij ervan zal genieten. “De Senior-kart heeft meer power en gaat dus sneller. Dat is altijd leuker. Het komt wel goed. Jammer dat er geen races meer zijn dit jaar. Aan de andere kant is het ook weer niet heel raar dat het nu al gedaan is. De normale seizoenen eindigen anders ook op dit moment van het jaar.”

Yani Stevenheydens bedankt speciaal zijn team EGP Racing en zijn vader en Thierry Lepinne.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS