Formule 1

George Russell zet zinnen op tweede podiumsucces: 'Groot risico, hoge beloning'

SOTSJI - Slechts enkele weken nadat hij zijn eerste F1-podium behaalde in de meest ongebruikelijke omstandigheden op Spa-Francorchamps, hoopt Williams-coureur George Russell zijn prestatie te herhalen in Sochi.



Vorige maand zorgde een regenachtige kwalificatie ervoor dat Russell tweede werd op de grid voor de GP van België, en toen het weer op zondag een groene vlag verhinderde, pakte hij zijn eerste podiumplaats.

Ook dit weekeinde speelde regen een rol en Russell was de eerste die op een natte baan, die nog aan het opdrogen was van de eerdere stortregens, de gok waagde om op slicks over te schakelen.

Ditmaal eindigde hij de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland op de derde plaats, achter Lando Norris van McLaren en Carlos Sainz van Ferrari.

In tegenstelling tot Spa zijn de vooruitzichten voor de race droog. Russell benadrukte echter dat, hoe de zaken er ook voor staan, het team zondag nog steeds op een podium moet mikken.

"Het is gekkenwerk", zei Russell na afloop van de sessie tegen oud-F1-coureur Johnny Herbert in het parc fermé. "Het is de tweede keer dat we in de top drie staan in vier races. Het team heeft weer geweldig werk geleverd door op het juiste moment te pitten en de juiste banden te monteren."

"Het was lastig daarbuiten", gaf hij toe. "Er was één droge lijn. Als je maar een paar centimeter te wijd was gegaan, was je op het natte spul terechtgekomen en was je eraf gevlogen. Maar we moeten ervoor gaan in deze sessies. Groot risico, hoge beloning. Zeker in deze omstandigheden."

"Ik kwam op de radio om tegen de jongens te zeggen: 'Laten we de slicks klaarmaken, want het gaat zeker slicks worden'. En zij zeiden: 'Let's box this lap' - dus ik dacht dat ze misschien verkeerd begrepen hadden wat ik bedoelde!"

Williams' hoofd voertuigprestaties Dave Robson bevestigde het belang van Russells feedback in de timing van de beslissing. "Hoewel we er zeker van waren dat slicks het juiste bandentype was voor de slotfase van Q3, was hij instrumenteel in het ondersteunen van de beslissing en het erkennen dat het de laatste ronde was die de sleutelronde zou zijn", zei hij. "Hij deed zijn uiterste best om het beste uit de situatie te halen. De auto werkte goed, en hij wachtte zijn tijd af en bleef koel.